Közélet

Ambivalens módon viszonyul a szerb állam a gyermekvállaláshoz

Ambivalens módon viszonyul a szerb állam a gyermekvállaláshoz

2014. szeptember 2., kedd
Ambivalens módon viszonyul a szerb állam a gyermekvállaláshoz

Az állami intézmények tevékenységéből nem mindig szűrhető le egyértelműen, hogyan viszonyul Szerbia a gyermekvállaláshoz - ez derült ki a Vecernje Novosti című szerbiai napilap elemzéséből.

Eszerint a szerb állam a csökkenő születésszám miatt családalapítást serkentő intézkedéseket hoz, másrészt viszont csak négy gyermek vállalását támogatja. A statisztikák szerint Szerbia lakossága évente 30 ezer fővel, azaz egy kisebb város teljes lakosságával csökken. A mérleg másik oldalán pedig van 5 264 család, amely öt vagy több gyermeket vállalt, a népességgyarapítás irányába tett lépéseiket azonban az állami szervek nem támogatják. Ennek oka az, hogy a hatályos törvények szerint csupán négy gyermeket támogat az állam, a többi utód a szociális rendszerben "láthatatlan" marad. A gyermekekért járó támogatásokat azonban további feltételekhez kötik: az a négygyermekes család például, amelynek havi bevétele meghaladja a 48 300 dinárt (129 ezer forint), már nem jogosult semmilyen szociális juttatásra. Az illetékes minisztérium tájékoztatása szerint a támogatások meghatározásakor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait vették figyelembe. A WHO álláspontja az, hogy négy szülés lehet biztonságos az anya és a születendő gyermek számára, minden további várandósság kockázatot hordoz mindkét félre nézve. Más európai országok ezek szerint nem mindig veszik figyelembe a WHO ajánlásait, Németországban például minden megszületett gyereket nagykorúságáig támogat az állam havi 154-179 euróval. (1 euró=314,51 forint) Ha nem is ilyen magas összeggel, de Svédország, Ausztria, Írország, Franciaország, Belgium és Finnország is támogatja a nagycsaládosokat, és nem diszkriminálja negatívan egyik gyereket sem. Születésserkentő intézkedésekre mindenképpen szükség lenne a 7,2 milliós Szerbiában, ebben mindenki egyetért. A statisztikák szerint egy családra átlagosan 1,6 gyerek jut. Ez százalékosan azt jelenti, hogy a házaspárok 30 százalékának nincs gyereke, 51,8 százalékának csak egy utódja van, míg az összlakosság 40 százalékát teszik ki a kétgyermekes családok. Nagyon kevés a három (6,7 százalék), négy (1,1 százalék) vagy több (0,4 százalék) gyermekkel rendelkező házaspár. Nyolc vagy több gyereke a 2011-es népszámlálási adatok szerint 321 családnak van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.