Közélet

"A háború nem megoldás" - kiállítás Szeged bombázásáról a Móra-múzeumban + FOTÓK

"A háború nem megoldás" - kiállítás Szeged bombázásáról a Móra-múzeumban + FOTÓK

2014. szeptember 3., szerda
"A háború nem megoldás" - kiállítás Szeged bombázásáról a Móra-múzeumban + FOTÓK
SZS20140903_mora_amerikai_bombazas_006

A szegedi vasúti híd szövetségesek általi lebombázásának hetvenedik évfordulójának alkalmából nyílt kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban, amit Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára nyitotta meg.

"Vissza kell vezetnünk a köztudatba a hetven évvel ezelőtt történteket" - mondta el

Orbán Imre

, a Móta Ferenc Múzeum igazgatóhelyettese. "1944-ben kegyetlenül bántak Szegeddel, a város szinte minden lakójának akad felmenője, vagy ismerőse, aki érintett volt a pusztításban" - fűzte hozzá a történész. Felszólalt

Haág Zalán

, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje a 10. számú körzetben. "Szomorú, hogy hetven év elteltével az Egyesült Államok akkori elnökéről, F. D. Roosevelt-ről elnevezett tér mellett emlékezünk meg az amerikai gépek által hozott halálról és pusztulásról, és még szomorúbb, hogy beszélünk ez egykori vasúti híd visszaállításáról, azonban ez mégsem történt meg" - jelentette ki Haág Zalán. A képviselőjelölt méltatta a légoltalomban részt vevők munkáját, szólt az emberi és anyagi áldozatok szörnyűségéről, valamint kiemelte a párpolitikai szinten túlmutató együttműködés példáját, a nemrégiben felavatott, a bombázások áldozatai előtt tisztelgő emléktábla esetét.

SZS20140903_mora_amerikai_bombazas_004

"A háború egyáltalán nem távoli dolog" - fejtette ki

Rétvári Bence

államtitkár. "Ma is folyik háború, a Közel-Keleten muszlim terroristák pusztítanak el 1500 éves keresztény közösségeket, és a szomszédos Ukrajnában is dúlnak a harcok" - fűzte hozzá. "A háború nem megoldás" - hangsúlyozta Rétvári Bence. "Magyarország, ha szuverenitása érvényesült, mindig a béke mellett döntött, azonban a történelem folyamán geopolitikai helyzete és a nagyhatalmak játszmái belesodorták több háborúba is" - tette hozzá. Az államtitkár kiemelte, hogy a békére kell törekednünk. "Ez a kiállítás nem csak az áldozatok emlékét szolgálja, hanem a jövő békéjét is" - zárta beszédét Rétvári Bence. A második világháború szegedi pusztítását bemutató tárlaton az érdeklődők megtekinthetnek egy 1944-es német filmhíradót, egy rövid dokumentumfilmet Szeged bombázásáról, valamint számos tárgyi emléket, például repülőgép-alkatrészeket, a légoltalomról szóló röpiratokat, az elsötétítéskor használt fedett lámpákat, az elpusztult vasúti hídon futó sín darabjait is kiállították a szervezők, név szerint

Orbán Imre

és

Oláh János Pál

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.