Temesvári 36. – ultimátumot adott a Jobbik, az IKV szerint megindult a szolgáltató váltás (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

toronyhaz01_gs

Tizenöt napos határidőt adott az IKV Zrt-nek a szegedi Jobbik ahhoz, hogy rendezze a Temesvári körút 36. szám alatti toronyház helyzetét. Az itt lakók szerint az utóbbi két évben a duplájára emelkedett a fűtésszámlájuk, rezsicsökkentést és az épület társasházzá minősítését várják a városvezetéstől. Az IKV szerint augusztus elsejétől megindult a szolgáltató váltás.

Több cikkben is foglalkoztunk már a Temesvári körút 36. szám alatti toronyház problémájával: az épületben lakók több százezer forintos elszámoló számlákat halmoztak fel, sokuk számára szinte lehetetlen az elmaradások rendezése. A problémát az jelenti, hogy – az egyetemes földgázelosztásról szóló 2008-as törvény értelmében – a 20 köbméter/óra fogyasztást meghaladó társasház nagyfogyasztónak minősül, így rájuk nem vonatkozik a rezsicsökkentés, ráadásul a szolgáltatási díjat a szabadkereskedelem útján beszerzett szolgáltató, jelen esetben a Főgáz Zrt. biztosítja.

toronyhaz02_gs

Hétfő délután az épület előtt tartott sajtótájékoztatót Tóth Péter, a Jobbik megyei és szegedi elnöke, aki hangsúlyozta: az utóbbi fél évben az itt élők problémája nem hogy megoldódott volna, de a helyzet tovább eszkalálódott, nagyon sokan nem tudják visszafizetni a terheket. “A közgyűlés a Jobbik határozata helyett – amely egyértelműen megoldást jelentett volna az itt élők problémájára – Kormos Tibornak, a Szabad Város Egyesület képviselőjének a határozati javaslatát fogadta el, amely nem segített az ügyön. Az előrelépés ügyében felszólítjuk Botka László polgármestert és Mózes Ervin főjegyzőt, hogy tulajdonosként utasítsák az IVK-t a helyzet megoldására. Erre 15 napos határidőt adunk, melyet követően jogi útra terelődik az ügy, a Jobbik pedig minden segítséget megad a ház lakói számára” – hangsúlyozta Tóth Péter, akit K. Szabó Sándor, a körzet jobbikos képviselőjelöltje is elkísért a sajtótájékoztatóra.

Két év alatt a duplájára nőtt az itt élők rezsiköltsége Fejes László szerint. “A képviselőtestülethez is fordultunk már az ügyben, illetve jelen voltunk a február 14-i közgyűlési ülésen, ahol az IKV-t kötelezték a rezsicsökkentésre és az épület társasházzá minősítésére is. Ennek ellenére semmi nem történt” – mondta el az épületben lakó férfi. Volt lakó, aki az elmaradások miatt már 59 ezres számlát kapott, Fejes László szerint két év alatt duplájára nőtt a lakások fűtési díja, így a probléma megoldása nem késlekedhet.

IKV: augusztus elsejétől indult a szolgáltató váltás

Valóban határozott a közgyűlés, az IKV Zrt. azt kapta feladatául, vizsgálja meg a társasházzá alakulás lehetőségeit a rezsicsökkentésbe való lakossági bekapcsolódás tükrében – mondta el a SZEGEDma kérdésére Nagy Ferenc. “Megvizsgáltuk, mi a legjobb, és leggyorsabb megoldás, egyeztettünk a jogosult gázszolgáltatóval, majd erről tájékoztattuk a tulajdonos önkormányzatot és egyezségre is jutottunk. A szolgáltató váltás folyamatban van, a szolgáltatás zavartalan augusztus 1. óta is. Mivel az előző szolgáltatói szerződés, melyet a tulajdonos Önkormányzat bonyolított csak július 31-én járt le, így a szolgáltató váltás, csak augusztus 1-től léphetett életbe” – nyilatkozta az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette továbbá: a lakóközösség képviselőit több alkalommal meghívták egyeztetésre azóta, egyenlőre eredménytelenül. A házban kialakult helyzettel kapcsolatban lakossági fórumot ígért, melynek időpontjáról írásban fogja értesíteni a lakókat.

Városháza: a Jobbik is megoldhatta volna az ügyet

A polgármesteri kabinet az alább olvasható közleménnyel reagált az elhangzottakra.

“Arcátlanság a Jobbik mai sajtótájékoztatója az IKV Zrt. által kezelt Temesvári krt. 36. szám alatti toronyház ügyében.

A Jobbik úgy tesz, mint egy külső szemlélő, akinek semmi köze az elmúlt évek történéseihez, miközben 2010-től a Jobbik a Fidesszel közösen választott több alkalommal is vezetőt az IKV élére. Sőt, a Jobbik egyedüli önkormányzati képviselője – az azóta garázdaság miatt lemondásra kényszerült Keresztúri Farkas Csaba – személyesen volt a cég felügyelő bizottsági tagja, míg a párt delegáltja mai napig tagja a cég igazgatóságának.

Amennyiben nem kampánycélokra kívánná használni a Jobbik, akkor már régen megoldhatták volna saját emberükkel az ügyet.

A városvezetés mindenben a februári közgyűlési határozatnak megfelelően járt el, így amennyiben a Fidesz-Jobbik pártkatona által vezetett IKV megteszi a szükséges lépéseket, akkor a korábbi elmaradások után 18 hónapos kamatmentes részletfizetést kell, hogy adjon a lakók számára” – írják közleményükben.

Tóth Péter: kérjen bocsánatot a polgármesteri kabinet a hazugságokért

A jobbikos politikus az alábbi közleményt adta ki a polgármesteri kabinet válaszára reagálva.

„A Polgármesteri Kabinet nettó hazugságot fogalmazott meg a mai napon megtartott sajtótájékoztatónkra. A szegedi emberek jó, ha ráeszmélnek, hogy ezeket a hazugságokat hallgatjuk reggel, délben, meg este.
Úgy a felügyelő bizottság, mint az igazgatótanács nem lehet felelős a Temesvári krt. 36. szám lakóinak nagyfogyasztóként történő besorolásáról! Talán elfeledkeznek arról, hogy a Botka László hivatalához tartozó Városüzemeltetési Iroda készíti elő a tényleges nagyfogyasztókra vonatkozó közbeszerzést, úgy, hogy kész tények elé állítják az illetékes szakmai bizottság tagjait.

Önök azok, akik évek óta az intézmények és cégek közbeszerzésével együtt kezelik a toronyházat, ezzel őket ipari fogyasztónak minősítve. Ezáltal olyan áron kapják a gázszolgáltatást, mintha egy pékséget, vagy egyéb gyárüzemet működtetnének.

Szégyenteljes hazugságaik miatt pedig kérjenek bocsánatot a toronyház lakóitól, amiért-csakhogy ne kelljen egy jobbikos indítványt megszavazniuk- egy szokásos FIDESZ-MSZP paktumnak köszönhetően megszavazták azt az indítványt, amiben csak elodázzák a lakók problémáit!” – írta Tóth Péter.

Default thumbnail
Előző sztori

Júliusban is több új autót helyeztek forgalomba

Default thumbnail
Következő sztori

Emelkedik a gázolaj ára

Legutóbbi hasonló cikkek