Közélet

Roma holokauszt - ORÖ: mindez még egyszer nem történhet meg

Roma holokauszt - ORÖ: mindez még egyszer nem történhet meg

2014. augusztus 2., szombat
Roma holokauszt - ORÖ: mindez még egyszer nem történhet meg

Az emlékezés gyertyái arra kell, figyelmeztessék a ma emberét, hogy "mindez még egyszer nem történhet meg sem romával, sem zsidóval, sem örménnyel. Senki ember fiával!" - mondta Farkas Flórián szombaton Bükön, az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ) a roma holokauszt 70. évfordulóján tartott megemlékezésén.

Az ORÖ elnöke - az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint - felidézte az 1944. augusztus 2-ről 3-ra virradó éjszaka tragikus eseményeit, amikor is Auschwitz-Birkenauban a náci katonák mindössze néhány óra alatt közel 4 ezer romát gyilkoltak meg a haláltábor cigány részlegének felszámolásakor. "Porrajmos. Mi romák, szerte a világon ezzel a szóval fejezzük ki mindazt, amit az örmények genocídiumnak, a zsidóság soának, vagyis egyszóval népirtásnak, ahogy szerte a világon ismert, holokausztnak neveznek" - mondta az elnök.

Farkas Flórián

az új roma politika 2011-ben meghirdetett feladatai között az emlékezés kultúrájának építését és ápolását is célként fogalmazta meg - áll a közleményben. Ehhez méltó emlékhelyre van szüksége a magyar cigányságnak, egy olyan Tolerancia Központra, ami intézményesen dolgozik e célok eléréséért - teszik hozzá. A közlemény szerint az ORÖ elnöke örömét fejezte ki, hogy

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető miniszter is támogatásáról biztosította a Tolerancia Központ létrehozatalának gondolatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.