Kultúra

Párbeszéd és megbékélés a Biblia üzenetein keresztül + FOTÓK

Párbeszéd és megbékélés a Biblia üzenetein keresztül + FOTÓK

2014. augusztus 6., szerda
Párbeszéd és megbékélés a Biblia üzenetein keresztül + FOTÓK
biblikus_konferencia04_gs

A világ csaknem 270 neves bibliakutatója tanácskozik augusztus 2. és 9 között Szegeden. Céljuk, hogy a vallás, a Szentírás erejével hozzák egymáshoz közelebb a különböző népeket, kultúrákat.

A bibliakutatók éves konferenciáját a Studiorum Novi Testamenti Societas / Újszövetség-kutatók Társasága (SNTS), a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésével rendezik. A szerdai sajtótájékoztatón

Benyik György

helyi főszervező mutatta be a szervezetet. Mint mondta, az SNTS ökumenikus, akadémiai társaság, melyet 1938-ban alapított meg

Jan de Zwaan

holland, leideni bibliakutató. Az idei a 69. konferenciájuk, a jubileumi hetvenediket jövőre Amszterdamban rendezik. Elárulta, a katolikus egyház kezdetben gyanakodva tekintett az anglikán, kálvinista orientáltságú SNTS-re, a II. vatikáni zsinat változtatni a helyzeten, azóta többször is katolikus elnöke volt a társaságnak. A szervezetnek körülbelül 1000 tudós tagja van (köztük 5 magyar – Benyik György mellett

Cserháti Sándor, Geréb Zsolt, Balla Péter, Peres Imre

), akik 5 kontinens 700 egyetemét képviselik, így ez a kulturális eszmecsere egyik legjelentősebb nemzetközi fóruma. A szegedi konferenciára 55 ország 130 egyeteméről 267 fő érkezett, hogy szakmai és kulturális párbeszédet folytassanak. "Nagyon hasznos ez a tapasztalatcsere, elég, ha csak arra gondolok, hogy a különböző kontinenseken tanító kollégák más-más kulturális közegben építenek ki kapcsolatokat az uralkodó vallási intézményekkel, például Indiában vagy a muszlim világban" – magyarázta Benyik György. Kiemelte, a kongresszus vendégei a rendezvény kétfajta hivatalos bora mellett a magyar és környékbeli tudósok tanulmányaiból kötetet is megkapják ajándékba, mely könyv az itteni biblikusok nagykövete lehet sok-sok külföldi egyetem felé.

Udo Schnelle

professzor, az SNTS új elnöke Halléból, az egykori Kelet-Németországból származik. Mint mondta, különleges érzés, hogy tudós társaival Magyarországra, Szegedre látogathatott, hiszen 25 évvel ezelőtt hazánkban kezdődött meg a fordulat az Ausztria-menti szögesdrótok lebontásával. Miután megtörténtek a rendszerváltások, az SNTS figyelme is a térség, Európa keleti része felé fordult. Rendeztek már konferenciát azóta Prágában és Nagyszebenben is. "Küldetésünk, hogy megértessük és megbékéltessük egymással az embereket, ezen tevékenységünk során a Biblia, az Újszövetség üzenetein keresztül igyekszünk közelebb hozni egymáshoz a különböző népeket. A vallásnak konfessziótól függetlenül egyre fontosabb szerepe van és lesz az emberek közötti párbeszéd, megértés és megbékélés megteremtésében" – adott hangot véleményének az új elnök.

Az oxfordi Christopher Tuckett professzor, leköszönő elnök emlékeztetett, az SNTS a második világháború kirobbanása előtt, szinte azzal egy időben jött létre. Megalakulásuk óta dolgoznak azért, hogy határokon átnyúlva közelebb hozzák egymáshoz a különböző kultúrákat és népeket. Az amszterdami Martin De Boer, aki hosszú ideig főtitkárként tevékenykedett az SNTS-ben – hozzáfűzte, az első konferenciát 1939 szeptemberére tervezték, és máig megvan a programfüzet, az esemény azonban végül Lengyelország német lerohanásának áldozatául esett. Úgy fogalmazott, a szervezetben elsőként az anglikán, a német evangélikus, a holland református vonal játszott meghatározó szerepet, később a katolikusok is egyre inkább teret nyertek. A legtöbb tag Nyugat-Európát és Észak-Amerikát képviseli, a fő összetartó erő pedig az Újszövetség tudományos kutatása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.