Közélet

Játszótéri gondnokságot alakítanának ki Fodorkerten

Játszótéri gondnokságot alakítanának ki Fodorkerten

2014. augusztus 30., szombat
Játszótéri gondnokságot alakítanának ki Fodorkerten
bejaras07_gs

Áldatlan állapotok fogadják a családokat a Murányi utcában lévő játszótéren, melyet éjszakánként italozó csoportok és hajléktalanok vesznek birtokukba. Varga Róbert Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőjelölt, a L.É.T. Egyesület közösségi koordinátora gondnokságot alakítana ki a közösségi terek gondozására, a játékok rendbe tételére.

A jobb napokon „csupán” gyorsétteremből származó zacskók és eldobált sörös dobozok fogadják a József Attila sugárút és a Murányi utca sarkán lévő játszótér látogatóit, nem ritka azonban, hogy összetört üvegdarabokat és használt fecskendőket is találnak reggelente. Bár a gyermekek játékai körbe vannak kerítve, a bejárati kapu régóta nincs a helyén, így aki akar, az könnyen bemehet. Éjszakánként a játszótér italozó társaságoknak nyújt menedéket, mely másnapi állapotán is tetten érhető, a takarítást pedig a szülők végzik, akik biztonságban és tiszta környezetben szeretnék tudni gyermeküket.

Hajléktalanok és italozók a játszótéren

„Rossz nézni, hogy a több millió forintból épült játszóteret milyen állapotban hagyják néha az éjszakai randalírozók. Jó időben a kicsik gyakran kibújnak a szandálból, hogy mezítláb játsszanak, nekünk pedig alaposan át kell nézni, nehogy üvegszilánkba, vagy – ami még rosszabb – fecskendőbe lépjenek” – panaszolta el

Mucsi Annamária

. A szomszédos utcában élő hölgy gyakran látogatja a játszóteret, mivel a közelben ez az egyetlen viszonylag jól kiépített közösségi tér a kicsiknek. Környezete bőven megérett a felújításra, a játszótér felé sétálva nem árt, ha az ember a lába elé néz, mert a fák gyökerei feltörték a járdát, főleg a már nehezebben mozgó idősebb embereknek tudnak gondot okozni az egymást érő buckák, kátyúk a járdán. Évekkel ezelőtt volt ott egy köztéri kút is, Mucsi Annamária szerint ennek rendbetétele is sokat javítana az itt élők komfortérzetén. Egy unokájára vigyázó nagymama pedig arról számolt be lapunknak, hogy néhány hónapja hajléktalanok is beköltöztek a játszótérre, akik csak a rendőrség felszólítására voltak hajlandók kipakolni onnan. „A legnagyobb probléma ezekkel a játszóterekkel, hogy általában addig foglalkoznak csak vele, amíg felépítik – nincsen gondnoka, vagyis nincs olyan személy, aki a tisztaságot, a játékok állapotát rendszeresen felmérné. Ez hosszú távon súlyos pénzkidobást is jelent, hiszen a mászókák lepusztulnak, az oda nem illő társaságok összefirkálják, összepiszkítják azt, a lakók számára használhatatlanná téve” – mondta el Varga Róbert közösségi koordinátor, a városrész Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott önkormányzati képviselőjelöltje.

bejaras19_gs

Hozzátette, a gondnok feladatkörébe tartozna a játszótér lezárása és kinyitása, a játékok állapotának folyamatos ellenőrzése és a biztonságos, tiszta körülmények szavatolása a vidámságra vágyó gyermekek számára. „Nem megengedhető, hogy a környék egyetlen játszótere az enyészeté legyen, és hogy minden reggel a szülőknek kelljen összeszedni az éles üvegdarabokat, fecskendőket. A programom egyik eleme a játszóterek, közterek fejlesztése, karban és tisztán tartása. A gyerekjátszóterek mellett felnőtt játszótereket és sportolási lehetőségeket kell kialakítani, például kül- és beltéri kondi gépekkel, futópálya kialakításával, zöldfelületek megújításával, focipályák, kosárlabdapályák, öltözők, illetve WC-k létesítésével. Erre mintapéldaként a Budapest XVI. kerület polgármesteri hivatal előtti park kialakítását tudnám felhozni. A városrészben egy játszótéri gondnokság kialakításával orvosolnánk az ehhez hasonló eseteket, erre jó példa a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-alföldi Regionális Központ által megalakult Retek utcai Játszótér és Játszóház” – hangsúlyozta Varga Róbert. Hozzátette, a gondnok egyik feladata lenne a játszótér fáinak rendben tartása is, hiszen bár a több évtizedet megélt fák kellemes árnyékot biztosítanak nyáron a lakosoknak, de egy nagyobb vihar akár megtépázhatja annak ágait, így azok lezuhanhatnak az alatta állókra.

Polgárőrséget szerveznének a városrészben

A fent vázolt játszótéri példa csak egy eset a sok közül, amely a rossz közbiztonság miatt eszkalálódott – erről Szegedi Attila beszélt. A bűnözés visszaszorításának érdekében önkéntes polgárőrszolgálatot szerveznének az itt élő emberek, hogy kiegészítsék a ritka rendőri jelenlétet. „Formális keretek között létezik ugyan rendőrség és polgárőrség, a készenléti rendőrség például kettő fővel képviselteti magát, de a rendőrökkel csak futólag találkozhatunk, és inkább csak a főúton, nem pedig az eldugott utcákban járőröznek, ahol igazán szükség lenne a jelenlétükre. Látványos, de szórványos felvonulás helyett valóban hasznos fellépést várnának az itt élők a részükről” – foglalta össze a problémát a városrészben lakó Szegedi Attila. „A közbiztonság javítása és a hajléktalanprobléma is programom része. Be kell bevonni a megoldásba a rendőrkapitányság rendvédelmi részlegétől a megfelelő szakembereket, hogy közösen dolgozzuk ki, miként lehet költséghatékonyan javítani a helyzeten. A hajléktalanprobléma rendkívül összetett, orvosi és szociális oldala is van. Pusztán a hajléktalanok elzavarásával nem lesz megoldva a probléma csak áthelyezve, vannak azonban olyan professzionális programok, melyek keretében mentorok segítik talpra állni a hajléktalanokat, az önkormányzat pedig ezt lakásokkal is támogatja” – magyarázta Varga Róbert. A Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott önkormányzati képviselőjelölt már felvette a kapcsolatot a területen elismert szakemberekkel, akik megfelelő tanácsokkal segédkeznek a probléma megoldásában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.