Közélet

Heteket késett a szemzés, a szőregi rózsa azért nincs veszélyben

Heteket késett a szemzés, a szőregi rózsa azért nincs veszélyben

2014. augusztus 14., csütörtök
Heteket késett a szemzés, a szőregi rózsa azért nincs veszélyben
szoreg_rozsa-10

A szőregi rózsák állományát nem károsította az utóbbi hetek csapadékos időjárása annak ellenére sem, hogy sokhelyütt megállt a földeken a víz. A szemzés időszaka azonban 2-3 hetet késett a nagy sár miatt.

Eltérő mértékben érintette a hazai mezőgazdaságot az idei forró és meglehetősen csapadékos nyár. A folyamatos esőzés miatt az eddig betakarított őszi búza mintegy kétharmada takarmány minőségű, a kukorica és napraforgó ugyanakkor jól érezte magát a csapadékos talajban, jó termésre számítanak a szakértők. Szerencsére Szőreg büszkesége, a rózsa sincs veszélyben, pedig az elmúlt hetekben még gumicsizmában is nehézkesen lehetett megközelíteni a földeket. "Bízunk benne, hogy szeptemberre egy kicsit javul az idő, az őszünk pedig már nem lesz csapadékosabb a megszokottnál" - mondta el

Kerekes Ferenc

termelő, a Szőregi Gazdakör Egyesület elnöke. Ugyan a földeken napokig állt a víz az esőzések következtében, a rózsának ez szerencsére nem árt, a növény ugyanis nagyon szereti a vizet. "Szerencsére a csapadékos idő éppen kedvez neki, a rózsa mégis nagyon igényes, borzasztóan sok törődést igényel. Úgy tartja a mondás, hogy egy rózsatőkéhez száznál is többször kell lehajolni, hogy az kivirágozzon, azt hiszem ezt minden termelő megerősíti" - emelte ki Kerekes Ferenc. Évtizedek óta hagyomány már a családjukban a rózsa termesztése, a belé fektetett energia azonban évről-évre kevésbé térül meg. "Rengeteg munkát igényel, a tűző napon, 30-35 fokban dolgozunk a növényért. Több mint tíz éve száz forintért adjuk el a rózsatövet, az inflációt is beleszámolva más szinte ingyen dolgozunk. Hagyományápolás, hobbi ez, nem pénzkereseti lehetőség" - mondta a termelő.

szoreg_rozsa-04

Széll Imre

, a Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ elnöke szerint az esőzés inkább a szemzést hátráltatta. "Ha a napokban nem lesz újabb esőzés, a víz visszahúzódik a földekről, ha nem áll rajta sokáig, úgy a növény sem károsodik, sőt még javíthatja is. Az eső miatt inkább a szemzés időszaka húzódott el, néhány héttel késnek a munkálatok" - tudtuk meg Az első rózsa 1894-ben került be Szőregre, és

Kovács Márton

nevéhez fűződik. Hivatalosan ettől az évtől számítják a szőregi rózsatermesztés kezdetét. Fénykorát az 1920-as években élte, majd a második világháború után a rózsatermesztés szinte teljesen megszűnt, csak a 60-as évek elején indult be újra. 1967-ben alakult meg a Szőregi Virág-Dísznöveny ÁFÉSZ magánszövetkezet, amelyet 34 helyi rózsatermelő alapított annak érdekében, hogy segítse a kertészeti termelést és a tagjai által előállított javak piacra jutását. Jelenleg a Tisza-Maros háromszögben termelik Magyarországon a rózsatövek 98 százalékát, ebből közel 90 százalék exportra megy. Becslések szerint 4-5 millió rózsatő terem Szőreg viszonylatában éves szinten.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.