Közélet

Elhanyagolt közterületek és koszos utcák Tarjánban

Elhanyagolt közterületek és koszos utcák Tarjánban

2014. augusztus 13., szerda
Elhanyagolt közterületek és koszos utcák Tarjánban
pager_belane02

Számos problémával találkoznak a társasházak lakói, ha kilépnek otthonuk ajtaján: a járdák siralmas állapotával, a szemetesek és nyilvános illemhelyek hiányával, valamint a nyugalmat nyújtó zöld területek gondozatlansága fogadja a Retek utcán és környékén sétálókat.

A közlekedést nehezíti, helyenként veszélyessé teszi a járdák lepusztultsága, számos kátyú és repedés keresztezi ugyanis a gyalogosok és kerékpárosok útját, a házak előtt elterülő járdát 40 éve vájja az idő vasfoga, és felújítására, rendbetételére nincs belátható időn belül esély.

Páger Béláné

, a L.É.T. közösségi koordinátora kiemelte: őt a tenni akarás vitte arra az útra, hogy másoknak próbáljon segíteni. „Senkit nem hibáztatok a kialakult helyzetért, egyszerűen segíteni szeretnék a közvetlen környezetemben élőknek. Fórumokat kell találni az emberek problémáinak tolmácsolására, így lehet hatékony segítséget nyújtani a szegedieknek, és azon belül Tarján lakóinak is” – mondta. A lakótelepek infrastruktúrájának kiábrándító állapota számos ponton megmutatkozik még: a közbiztonság is hagy némi kívánnivalót maga után, mert bár éjszakánként rendőrök járőröznek az utcákon, a hétvégi éjszakák csendjét randalírozó kamaszok lármája veri fel. „Néhány fiatal szórakozás címén megrongálja a kisgyerekek számára fenntartott környékbeli játszóterek berendezéseit” – panaszkodott egy lakó. A játszóterek minőségét rontja továbbá az a tény, hogy nemrégiben kivágták a környéken álló hatalmas fákat, amelyek amellett, hogy a természetes környezet érzetét lopták be a szürke betondzsungelbe, hűsítő árnyékot biztosítottak az alattuk járóknak, óvták a játszótéren lévő családokat, kisgyereket a tűző naptól. A hatalmas fák pótlása nem kis időt és energiát vesz igénybe, és a város jelenlegi vezetése nem tesz erőfeszítéséket ez irányba, az önálló kezdeményezéseket pedig nem engedélyezi, a lakók saját költségén és saját kezével ültetett fákat elszállítják, így a lakótelepek környékének kevés, aszfaltól szabad területe gondozatlanul tengődik.

pager_belane01

Még egy lokális gond például a Sólyom utcai parkoló, ami bár díszkövezéssel, igényesen kivitelezett terület, a járda szintjénél mintegy 20 centiméterrel alacsonyabban helyezkedik el, így nagyobb esőzések idején – melyek idén nyáron igen jellemzők – a parkolóban elhelyezett gépjárművek megközelíthetetlenné válnak a szintkülönbség miatt megülő víztömeg miatt. Évszaktól független probléma a lakótelepek utcáinak tisztasága, nyilvános illemhelyek pedig egyáltalán nincsenek a városrészben. „Az emberek szeretnének vigyázni környezetük tisztaságára, azonban ennek nincsenek meg az infrastrukturális keretei” – panaszolta Páger Béláné. A társasházak lakói több gondra felhívták még a közösségi koordinátor figyelmét: a korábban általunk is megírt csatornaszag által okozott kellemetlenség mellett az épületek belső felszereltsége is számos hiányossággal küzd. A liftek elöregedtek, és mivel a rajtuk hivatalosan feltüntetett súlyt már nem biztos, hogy elbírják az évek súlyának nyomása mellett, veszélyt is jelenthetnek a lakók számára. Akadt, aki a lakások szellőzésére hívta fel a figyelmet, pontosabban annak hiányára. „A házunkban az egyik lakó elzárta a szellőzőrendszert a lakásánál, ezzel azonban ellehetetlenítette az egész ház levegőjének felfrissülését, ami tovább súlyosbítja a csatornaszagot, és ez ellen tenni sem tudunk, mert hivatalosan nem szabályellenes, amit tett” – monda el egy másik lakos. Az elhangzottak reagálva Páger Béláné kijelentette, a L.É.T. közösségi koordinátoraként hatékonyan szeretné képviselni Tarján lakóinak érdekeit, és érdemben javítani életminőségükön.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.