Elhanyagolt közterületek és koszos utcák Tarjánban

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

pager_belane02

Számos problémával találkoznak a társasházak lakói, ha kilépnek otthonuk ajtaján: a járdák siralmas állapotával, a szemetesek és nyilvános illemhelyek hiányával, valamint a nyugalmat nyújtó zöld területek gondozatlansága fogadja a Retek utcán és környékén sétálókat.

A közlekedést nehezíti, helyenként veszélyessé teszi a járdák lepusztultsága, számos kátyú és repedés keresztezi ugyanis a gyalogosok és kerékpárosok útját, a házak előtt elterülő járdát 40 éve vájja az idő vasfoga, és felújítására, rendbetételére nincs belátható időn belül esély. Páger Béláné, a L.É.T. közösségi koordinátora kiemelte: őt a tenni akarás vitte arra az útra, hogy másoknak próbáljon segíteni. „Senkit nem hibáztatok a kialakult helyzetért, egyszerűen segíteni szeretnék a közvetlen környezetemben élőknek. Fórumokat kell találni az emberek problémáinak tolmácsolására, így lehet hatékony segítséget nyújtani a szegedieknek, és azon belül Tarján lakóinak is” – mondta.

A lakótelepek infrastruktúrájának kiábrándító állapota számos ponton megmutatkozik még: a közbiztonság is hagy némi kívánnivalót maga után, mert bár éjszakánként rendőrök járőröznek az utcákon, a hétvégi éjszakák csendjét randalírozó kamaszok lármája veri fel. „Néhány fiatal szórakozás címén megrongálja a kisgyerekek számára fenntartott környékbeli játszóterek berendezéseit” – panaszkodott egy lakó. A játszóterek minőségét rontja továbbá az a tény, hogy nemrégiben kivágták a környéken álló hatalmas fákat, amelyek amellett, hogy a természetes környezet érzetét lopták be a szürke betondzsungelbe, hűsítő árnyékot biztosítottak az alattuk járóknak, óvták a játszótéren lévő családokat, kisgyereket a tűző naptól. A hatalmas fák pótlása nem kis időt és energiát vesz igénybe, és a város jelenlegi vezetése nem tesz erőfeszítéséket ez irányba, az önálló kezdeményezéseket pedig nem engedélyezi, a lakók saját költségén és saját kezével ültetett fákat elszállítják, így a lakótelepek környékének kevés, aszfaltól szabad területe gondozatlanul tengődik.

pager_belane01

Még egy lokális gond például a Sólyom utcai parkoló, ami bár díszkövezéssel, igényesen kivitelezett terület, a járda szintjénél mintegy 20 centiméterrel alacsonyabban helyezkedik el, így nagyobb esőzések idején – melyek idén nyáron igen jellemzők – a parkolóban elhelyezett gépjárművek megközelíthetetlenné válnak a szintkülönbség miatt megülő víztömeg miatt. Évszaktól független probléma a lakótelepek utcáinak tisztasága, nyilvános illemhelyek pedig egyáltalán nincsenek a városrészben. „Az emberek szeretnének vigyázni környezetük tisztaságára, azonban ennek nincsenek meg az infrastrukturális keretei” – panaszolta Páger Béláné.

A társasházak lakói több gondra felhívták még a közösségi koordinátor figyelmét: a korábban általunk is megírt csatornaszag által okozott kellemetlenség mellett az épületek belső felszereltsége is számos hiányossággal küzd. A liftek elöregedtek, és mivel a rajtuk hivatalosan feltüntetett súlyt már nem biztos, hogy elbírják az évek súlyának nyomása mellett, veszélyt is jelenthetnek a lakók számára. Akadt, aki a lakások szellőzésére hívta fel a figyelmet, pontosabban annak hiányára. „A házunkban az egyik lakó elzárta a szellőzőrendszert a lakásánál, ezzel azonban ellehetetlenítette az egész ház levegőjének felfrissülését, ami tovább súlyosbítja a csatornaszagot, és ez ellen tenni sem tudunk, mert hivatalosan nem szabályellenes, amit tett” – monda el egy másik lakos. Az elhangzottak reagálva Páger Béláné kijelentette, a L.É.T. közösségi koordinátoraként hatékonyan szeretné képviselni Tarján lakóinak érdekeit, és érdemben javítani életminőségükön.

Előző sztori

Szombaton kezdődik a székesfehérvári Koronázási Ünnepi Játékok

Default thumbnail
Következő sztori

Kigyulladt egy tanya udvara Hódmezővásárhelynél

Legutóbbi hasonló cikkek