Közélet

Ebola: folyamatos a kapcsolat a magyar és az uniós hatóságok között

Ebola: folyamatos a kapcsolat a magyar és az uniós hatóságok között

2014. augusztus 12., kedd
Ebola: folyamatos a kapcsolat a magyar és az uniós hatóságok között
Kis Zoltán; Kovács Attila

Bár csekély a valószínűsége, hogy Magyarországon megjelenik az Ebola-vírus, folyamatos a kapcsolat az európai uniós járványügyi hatóságokkal - mondta el Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette: csak behurcolt eset fordulhat elő, hiszen Magyarországra nincs közvetlen repülőjárat a járvány sújtotta nyugat-afrikai országokból. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) kockázatbecslése szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy az Ebola-vírust behurcolják Magyarországra.

Kovács Attila

hangsúlyozta: a Liszt Ferenc-repülőtér felkészült arra, ha olyan utas érkezik, akinél fennáll az Ebola-fertőzés gyanúja, vannak védőeszközeik és cselekvési tervük is. A helyettes tisztifőorvos elmondta azt is, hogy a Szent László kórházban szituációs gyakorlatot tartottak. Úgy fogalmazott, hogy az európaiak számára elképzelhetetlenek a szóban forgó nyugat-afrikai országok higiénés körülményei és a nyomor, hozzátéve, az ottani hatóságok rosszul kezelték a járványt.

Ócsai Lajos

, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője kiemelte, a vírus "rettentő sérülékeny", tehát egy szappanos kézmosás már elpusztítja a kórokozót. Kiemelte, hogy az ottani hatóságok körülzárták a fertőzött területeket, és turistaként nehéz eljutni az érintett helyszínekre. Arra a kérdésre, hogyan fertőződhetett meg az egészségügyi személyzet egy része, Ócsai Lajos azt válaszolta: feltételezhető, hogy nem tartották be a szigorú védekezési szabályokat. A vírus könnyen kezelhető, ha a higiénés szabályokat betartják - jelentette ki. A betegség a fertőződést követően 2-21 nap lappangási idő után jelentkezik, fejfájással, izomfájdalommal, magas lázzal, majd hányással és súlyos hasmenéssel. Végül véralvadási zavar lép fel, amely befolyásolja a belső szervek működését, a betegség végstádiumában pedig külső és belső vérzés tapasztalható. Az Ebola-vírus fertőzött testnedvekkel - vérrel, nyállal - közvetlenül terjed, tehát nem légúti betegség. A tünetmentes állapotban lévő beteg kevésbé fertőz, mint az, akinek a betegsége már előrehaladott stádiumban van. Az Egészségügyi Világszervezet hétfői, legfrissebb közlése szerint meghaladta az ezret az Ebola-járvány halálos áldozatainak száma Nyugat-Afrikában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.