Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

Csatornaszag lepi el a tarjáni panelokat + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

retek_utca05_gs

Orrfacsaró bűz lepi el Tarján városrész panelházait az elöregedő csatornarendszer miatt. A lakók szerint ez már évek óta megoldatlan probléma, a milliós összegeket felemésztő újracsatornázást azonban a legtöbb lakóközösség nem engedheti meg magának. Gépészeti felújítást is magába foglaló panelprogramot sürgetnek, amely során a csatornahálózat mellett az elektromos hálózatot is korszerűsítenék.

Április vége óta új szennyvízcsatorna fut a Retek utca 19. szám alatti panelház alatt, a lakók azonban továbbra sem elégedettek. Az egymillió forintot is meghaladó felújítási munkálatok elkerülhetetlennek bizonyultak, a lépcsőházban ugyanis orrfacsaró szennyvízszag terjengett hosszú évek óta, amely legfőképp az alsóbb szinteken élők hétköznapjait keserítette meg. Az újracsatornázás részben hozott csak megoldást, mivel a rendszer a szomszédos épületekkel van összeköttetésben, az ottani bűz a szomszédos tömbökbe is átáramlik.

„Nemcsak nálunk jelent ez gondot, de valószínűleg a panelban élők országszerte tapasztalhatják, hogy az épületek öregedésével egyre több probléma merül fel. A hőszigetelés és a külső újraburkolás is nagyon hasznos, az elektromos- és szennyvízcsatorna-hálózat azonban sok helyen már áldatlan állapotokat okoz” – panaszolta el portálunknak Páger Béláné, a L.É.T. – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület közösségi koordinátora. Míg a csatornázáshoz elegendő összeget nem szedte össze a lakóközösség, egyetlen megoldásnak a folyamatos szellőztetés maradt. A lépcsőház bejárati ajtaját is nyitva hagyták a friss levegő reményében, ez azonban a besurranó tolvajok miatt jelentett fokozott veszélyt. „Sajnos a lakótelepen élő közösség jelentős része kis megtakarítással rendelkező nyugdíjas, akiknek nincs pénzük a milliós összegű felújításra. Egyfajta gépészeti felújítást is tartalmazó panelprogram lehetne megoldás, hiszen a tömbök egy része lassan fél évszázados, így elavult a falban lévő elektromos hálózat is” – hangsúlyozta Páger Béláné.

retek_utca01_gs

„A felújításkor látszódott csak, hogy a régi, évtizedek alatt szétrohadt cső tetejéből semmi nem maradt. Mi az első emeleten laktunk, ahol elviselhetetlen volt már a szag, egész nap nyitva kellett tartani az ablakokat” – erről már Karácsonyiné Anikó beszélt. A 2005 óta ott lakó hölgy szerint főként esőzés után lepte el a lakásokat a bűz, ami különösen annak tudatában volt bosszantó, hogy a lépcsőházat gondosan takarítják, mindig rend, tisztaság van ott.

A panel aljában működő fehérneműbolt eladója szerint sokat javult a helyzet az utóbbi hónapokban, némi dohos szag azonban még mindig érződik, leginkább az esőzéseket követően. „Borzasztó volt a szag a felújítást megelőzően, nem győztünk magyarázkodni a vásárlóknak, hogy nem a boltból érkezik a bűz és tehetetlenek vagyunk miatta” – magyarázta Mészárosné Ágnes. A vásárlókörnek sem tett jót a kellemetlenség, a szagot ráadásul illatosítókkal sem tudták semlegesíteni.

Beszélgetésünk ideje alatt körénk gyűltek az utcában lakók, igazi lakossági fórummá vált látogatásunk. „Nagy gondot jelent, hogy a közös képviselők nagy része nem alkalmas a közösség ügyeinek intézésére, hiszen nem is ért hozzá” – mondta a hatodik emeleten lakó Hegyes Péterné. Hozzátette, 1975 óta lakik ebben az épületben, és bár a csatornaszag csak az utóbbi években okozott problémát, az évek alatt egyre több bosszúsága volt a lakótelepi élettel. „Egy élhető, zöldövezeti terület ez, minden visszásságával együtt is. Évek óta tervezem ugyan, hogy költözöm, de végül mégsem tettem meg sosem, úgyis lenne máshol is valami gond” – fogalmazott a lakó. A problémák felsorolásánál szó esett a már-már balesetveszélyes járdákról, melyek kátyúi évtizedek óta okoznak gondot az arra sétáló, idős emberek számára. A közterületek rendbetételéért önkormányzati segítséget kérne a József Attila sugárúton lakó Szikora Pálné is, aki a panelok előtt lévő, gazos kertet közmunkások segítségével varázsolná újjá.

Az épületek mögött megbújó játszóteret, melynek nagy része felett már átvette a természet az uralmat, szintén átalakítaná Páger Béláné, egy kellemes közösségi teret kialakítva a helyén.

Hírzóna

Plasztik ladikot avatnak Mártélyon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Évszázados hagyományt gondolt újra a Tiszai PET Kupa.

Tovább olvasom

Hírzóna

Nagyon nagy az érdeklődés a nemzeti konzultáció iránt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Eddig már 232 ezer nemzeti konzultációs kérdőívet töltöttek ki.

Tovább olvasom

Egészség

Továbbra is lecsengőben a járvány, de a készültséget fenn kell tartani

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Fokozatosan csökken az aktív fertőzöttek, a kórházban ápoltak és a lélegeztetett betegek száma.

Tovább olvasom

Aktuál