Írjon nekünk

Bulvár

Csak a viharos szél fújhatja el az augusztus 20-i tűzijátékot

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

tuzijatek08_gs

Több mint ezer pirotechnikai fényeffekt világítja meg Szeged egét nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án – legalábbis ha a viharos időjárás nem szól közbe. A tűzijátékért felelős szakember szerint az eső csak a nézőknek okozhat gondot, 12-16 m/s közötti, vagy afölötti szél esetén viszont el kell halasztani a látványosságot.

Átvitt és szó szerinti értelemben is viharos körülmények között maradt el tavaly augusztus 20-án a szegedi tűzijáték. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei portálunknak akkor úgy nyilatkoztak, hogy a szélerősség nem haladta meg a kritikus mértéket (ám a későbbi vizsgálat során indokoltnak bizonyult a tűzijáték lefújása), a városháza pedig indulatos levélben követelte a felelőst a szerintük szakmaiatlan döntés miatt. Sok jóval az eddigi meteorológiai mérések sem kecsegtetnek, utánajártunk hát, hogy mire számíthatunk szerdán, és mely körülmények között kell lefújni a városháza udvarán felsorakoztatott pirotechnikai arzenál útnak indítását.

A sóhajok hídja alól koordinálják az eseményeket

“Idén a rakpart felújítási munkálatai miatt a megszokott helyszín nem megfelelő a rendezvény lebonyolítására, így a Széchenyi térre költöznek a programok. Itt az elmúlt évekhez hasonlóan nagy körültekintéssel készülünk fel, hiszen augusztus 20-a kiemelt ünnep Szeged életében” – mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére Ördög István alezredes, a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. Az útlezárásokkal, forgalomelterelésekkel kapcsolatos döntéseket már hetekkel korábban, augusztus 5-én meghozták a fő szervezők a tűzoltóság, a mentő- és biztonsági szolgálatok, valamint a katasztrófavédelem képviselőivel egyeztetve. A főszervező és a tűzvédelmi megbízott egy nappal az ünnepség előtt is bejárja a területet, ahol a menekülési útvonalakról és a biztonsági személyzet felkészültségével kapcsolatos részletekről tudakozódnak. Baj esetén a tér két ellentétes sarkában egy-egy gépjárműfecskendő áll készenlétben, a sóhajok hídja alatt állomásozó csoport azon dolgozik majd, hogy ne legyen rájuk szükség. “Az irányítási ponton a főszervező, a biztonsági személyzet vezetője, valamint a rendőrség, a mentőszolgálat és a katasztrófavédelem munkatársai követik majd az eseményeket. Ők tartják majd a kapcsolatot a pirotechnikussal, hogyha rendbontás történik, az időjárási viszonyok nem kedvezőek vagy a tűzijátékkal bármi probléma lenne, akkor azonnal tudunk cselekedni” – tette hozzá Ördög István.

2012_szilveszter39_gs

Az alezredes kiemelte: tavaly a sajtóban és fórumokon is támadták a szervezőket, hogy a szegedihez hasonlónak vélt időjárási körülmények ellenére például Debrecenben megtartották a tűzijátékot. “A helyi sajátosságokat is nézni kell ilyenkor, befolyásoló tényező az időn kívül a fellövés helyszíne, a szabad terület nagysága, a környéken álló létesítmények, sátrak elhelyezkedése. Az elsődleges célunk az, hogy a látványosság ne jelentsen veszélyt sem az épületekre, sem pedig az alatta álló emberekre” – mondta el Ördög István. Az időjárási viszonyokat figyelembe véve igyekeznek fél kilencig döntést hozni arról, hogy megtartható-e a tűzijáték, így a rendőrség munkatársainak és a helyi sajtónak is adnak időt, hogy értesíthessék a lakosokat a változásról. Probléma esetén azonban a fellövés előtti utolsó pillanatban is lefújhatják, sőt akár működés közben is megszakíthatják a pirotechnikai eszközök égi műsorát.

A szél elfújja, az eső el nem mossa

“A legutolsó meteorológiai előrejelzés szerint némi csapadékra van esély, de tartottunk már tűzijátékot zuhogó esőben is. Inkább a nézőknek jelenthet gondot az eső, a tűzijátéknál a szél erősségét kell figyelembe venni” – erről Bácskai Dániel, a Pyro Maxx Kft. ügyvezetője beszélt portálunknak. A szegedi tűzijáték lebonyolításáért felelő pirotechnikus saját mérőeszközével a helyszínről is ellenőrizheti a körülményeket, emellett egy meteorológiai oldalt üzemeltető cég GPS-koordinátára pontosan meg tudja neki mondani, hogy milyen időjárás várható. A BM – Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság meghatározása szerint a 12-16 m/s közötti szélsebesség erős szélnek minősül, ennek kimutatása már elég okot adhat a szakembernek, hogy elhalassza az égi fényjátékot.

Programok

Széchenyi tér, 2014. augusztus 19-20.

augusztus 19. (kedd)

16.00 Bad Cowboyz koncert
18.00 Indigó koncert
19.30 Szegedikum vetélkedő
20.15 Papes Béla és a Party Arczok koncert

augusztus 20. (szerda)

9.00 – 20.00 A Dux Ruizorum – Szent Imre Testőrség programja
Államalapításunk ünnepén idén is várja az érdeklődőket a Dux Ruizorum – Szent Imre Testőrség, hogy e jeles napon betekintést nyerhessenek Szent István korának mindennapjaiba. A tábor bemutatja, hogyan telt eleink egy napja békeidőben és miként álltak helyt István zsoldosai harc idején.

10.30 Térzene a Városháza előtti téren
Közreműködik: Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar és a Pavane Táncegyüttes
10.45 Országzászló ünnepélyes felvonása
11.00 Díszünnepség és koszorúzás Szent István és Gizella szobránál
Ünnepi beszédet mond Dr. Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere.
Az új kenyeret megáldja Kondé Lajos, Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöki helynöke
15.00 Hagyományőrzők műsora
16.30 Tánccal az idő kerekén – A Hóra Színház és barátainak műsora
17.15 Szeged Tortája verseny eredményhirdetése
18.00 Stone’s koncert
20.00 Budapest Bár koncert
21.00 Tűzijáték a Széchenyi téren
21.15 Budapest Bár koncert – folytatás
22.00 Stand up koncert

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál