A 115 éves szegedi labdarúgás díjazottjai: Bástyai Holczer Tivadar, Deák Ferenc, Tóth János és Kiss Roland + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

fociunnep15_gs

A SZEGEDma.hu az Együtt a szegedi labdarúgásáért szurkolói mozgalommal és az MLSZ Csongrád Megyei Igazgatóságával karöltve az idei esztendőben is díjazta a szegedi labdarúgás kiemelkedő alakjait. Az eseményen egykori klasszisokat és a jövő ígéreteit ünnepeltük, de jeles dátumokról és nagyszerű stadionokról is szó esett.

Az immár hagyományos ünnepséget az MLSZ megyei igazgatója, Nógrádi Tibor nyitotta meg. Elmondta, jeles dátumokhoz kapcsolódóan, szimbolikus időpontok köré szervezve tartották meg augusztus 18-án a 2014-es díjátadót, hiszen az idei esztendőben 115 éves a szegedi futball, ráadásul augusztus 19-én éppen 100 éve született Baróti Lajos, a szegedi és a magyar labdarúgás legendás alakja, aki játékosként a Tisza-parti városban kezdte pályafutását, majd szövetségi kapitányként négy világbajnokságra juttatta ki a magyar labdarúgó-válogatottat, 1964-ben Eb-bronzot szerzett a csapat kispadján. A legendás elődök mellett a feltörekvő szereplők sem maradhattak ki: a szervezésében közreműködött Szeged legfiatalabb egyesülete, a most egyéves Rock Klub FC.

A Napfény Camping és Motel területén megtartott rendezvény díszvendége Kiss-Rigó László megyés püspök, az MLSZ Csongrád megyei társadalmi elnöke volt. Ő vette át A szegedi labdarúgás díszpolgára posztumusz kitüntetést, amit ebben az évben Bástyai Holczer Tivadarnak ítéltek oda. A díjazott több mint 100 évvel ezelőtt Európa legmodernebb stadionját építette fel saját költségén Újszegeden. Nógrádi Tibor úgy fogalmazott, Kiss-Rigó László hasonló mecénása a szegedi labdarúgásnak, mint a SZAK-pályát létrehozó Bástyai Holczer Tivadar. A társadalmi elnök szerényen szólt a párhuzamról, egyúttal bejelentette az örömteli hírt: az ünnepség helyszíneként szolgáló terület mellett hamarosan az új stadionban rendezhetnek meg akár első- és másodosztályú futballmérkőzéseket. Az új szegedi aréna építkezése már az idei évben megindul, és 2015 végére el is készül az olyannyira várt létesítmény.

A szegedi labdarúgás díszpolgára címet idén Deák Ferenc, azaz a népszerű “Deka” vehette át, aki Székesfehérvárról a Tisza partjára kerülvén öt szezonon keresztül szerepelt a Szegedben az első és másodosztályban, pályafutása során 93 NB I-es mérkőzésen 19 gólt szerzett. Mint mondta, célja, hogy még sokáig egészségben, tetterővel szolgálja Szeged futballját.

fociunnep11_gs

A díszpolgári címet követően az utánpótlásra terelődött a figyelem: előbb Tóth Jánosnak, szintén egykori NB I-es labdarúgónak, az FK 1899 Szeged felnőttcsapatának jelenlegi trénerének adta át Pintér M. Lajos, a SZEGEDma.hu főszerkesztője A szegedi labdarúgó-utánpótlásért díjat. Tóth János – aki Szegeden 49 NB I-es és 200 NB II-es meccset játszott, Deák Ferencnek csapattársa volt – trénerként rengeteg korosztállyal foglalkozott a Tisza Volán Focisulinál végzett munkája alatt, egy évtizeden át működött utánpótlás szakmai vezetőként, majd Sándorfalván dolgozott tovább a helyi tehetségekre építve, mielőtt visszatért Szegedre. Komoly élvonalbeli rutinnal a háta mögött igyekezett és igyekszik a mai napig is a legtöbbet kihozni az fiatal futballistákból.

A negyedik díjazott a legjobb szegedi utánpótlás-játékos volt, 2014-ben Kiss Roland érdemelte ki A szegedi labdarúgás jövőjéért elismerést. A SZEOL SC 15 éves támadója pazar szezont zárt, hiszen az U15-ös csapattal az előző szezonban minden mérkőzést megnyerve, százszázalékos teljesítménnyel lett bajnok az NB II-ben, az évadban pedig majdnem 80 gólt termelt. 72 találattal lett gólkirály az U15-ös bajnokságban, míg az U17-es korosztályban lejátszott 8 mérkőzése alatt (mindössze 14 évesen!) 7 gólt is szerzett. Kiss Roland díj átvétele után nemes gesztussal megköszönte saját csapatának, edzőjének a díjat, méltán kapott ezután tapsot az esemény résztvevőitől.

Előző sztori

Csak a viharos szél fújhatja el az augusztus 20-i tűzijátékot

Következő sztori

Jégkorong: mi lesz veled, Tisza Volán?

Legutóbbi hasonló cikkek