Tagadja az Apple, hogy az iPhone nemzetbiztonsági kockázatot jelentene Kínában

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

iphone

Tagadta az Apple amerikai információs technológiai óriáscég a kínai központi televízióban ellene felhozott vádat, miszerint telefonjainak helyzetmeghatározó- és rögzítő funkciója nemzetbiztonsági kockázatot jelentene Kína számára.

Az Apple termékei által rögzített, a felhasználók földrajzi helyzetét illető statisztikákat kizárólag a készülékek tárolják, az még magához a vállalathoz sem jut el. Az Apple sosem követte vásárlóinak helyzetét, s a jövőben sem tervez így tenni – fogalmazott a cég a kínai honlapján olvasható internetes közleményében.

A vállalat azt követően kényszerült megvédeni magát, hogy az elmúlt hétvégén a kínai központi televízió, a CCTV nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította az általa gyártott iPhone-okat. Az azokon futó iOS-7-es operációs rendszer egyik beépített alkalmazása, a “gyakran látogatott helyek” – a tulajdonos helyzetét GPS-szel követve – rögzíti azon helyek koordinátáit, ahol gyakran megfordul a készülék gazdája, s azt is tárolja, mikor és milyen gyakorisággal kerül sor a látogatásokra. Amennyiben több száz millió felhasználó adata egy külső fél számára elérhetővé válik, az az egész ország helyzetére rálátást adhat, sőt államtitkokat is felfedhet – figyelmeztetett a televíziónak nyilatkozó szakértő.

Az alkalmazás célja, hogy a felhasználók helyzetének meghatározásához szükséges időt csökkentse, s hogy személyre szabott szolgáltatások nyújtását, így útvonalak meghatározását segítse – hangsúlyozta az Apple.

A közlemény a CCTV riportjának második felére is válaszolt, amelyben az az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos megfigyelési programjait leleplező Edward Snowdent idézte, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy az NSA lehallgatja a kínai vezetőket, s Washington az amerikai technológiai cégek segítségével szerez információkat.

Az Apple sosem dolgozott együtt egyetlen ország kormányzati ügynökségével sem, hogy a készülékekbe lehallgatást segítő “kiskapukat” építsen – szögezte le a vállalat.

Előző sztori

MEKH: megbízható a magyarországi áramellátás

Következő sztori

CÖF: a norvég alap pályázói nem vonhatják ki magukat a kormányzati ellenőrzés alól