/

Százmilliós szegedi ékszerbolti betörés tárgyalása kezdődött el Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A vádirat ismertetésével elkezdődött a Szegedi Járásbíróságon kedden a csongrádi megyeszékhelyen a Smaragd ékszerüzletben 2012 őszén történt betörési ügy tárgyalása; a boltból több mint 100 millió forintnyi ékszer és készpénz tűnt el.

A vádirat szerint az elkövetők egy – korábban rendőrként dolgozó – tippadó tanácsai alapján elhatározták, hogy ékszert és készpénzt zsákmányolnak egy szegedi ékszerüzletből. Először 2012-ben, az augusztus 20-i hosszú hétvége alatt próbálkoztak. Miközben egyik társuk a környéken figyelt, elkezdték bontani a boltnak is helyet adó társasház pincéjében a födémet. A munkát másnap is folytatták, de mivel rossz helyiségbe fúrtak fel, a bontást félbehagyták.

Az elkövetők legközelebb az október 23-i ünnep idején próbálkoztak. Ekkor már sikerrel jártak, a pince mennyezetét megbontották, a páncélszekrényt flexszel kivágták, és abból több mint 105 millió forint értékű ékszert, befektetési aranytömböket és készpénzt tulajdonítottak el.

A zsákmányt az elkövetők elosztották, egyikük az eltulajdonított arany egy részét átadta a Készenléti Rendőrség objektumvédelmi osztályán, Budapesten, a Sándor palotában szolgálatot teljesítő ismerősének, aki azt értékesítette egy német ékszerkereskedőnek. Az eltulajdonított ékszerek közül mintegy 15,6 millió forintnyit találtak meg a hatóságok.

A történtek előtt 2012. július 7-én a vádlottak egy része betört egy Tamásiban működő cég telephelyére, ahonnan elvittek egy fémkazettát 8,2 millió forinttal.

Az ügyészség a vádlottakat különösen nagy értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével, az értékesítésben résztvevő személyeket pedig nagyobb értékre elkövetett orgazdaság bűntettével vádolja. A per a vádlottak, majd tanúk meghallgatásával folytatódik, a bíróság a héten több tárgyalást is tart az ügyben.

Előző sztori

Bivalyok és májas rizottós rétes a XI. Homokháti Sokadalmon + FOTÓK

Következő sztori

Koszovói családot értek határsértésen Mórahalomnál