Švejknek papírja van róla + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

svejk10_gs

Mindenkinek akad a családjában, távoli rokonságában vagy legalább az ismerősei között egy Švejk. Elkerülhetetlen, ostoba jóhiszeműségével piócamódra ragad az emberre, esetleg a nyakán marad egy szívesség vagy (ez esetben) kártyajáték után.

Notórius bolond, sőt, papírja van róla, hogy hülye. Ilyen Jaroslav Hašek cseh regényhőse, az ikonná vált Švejk, aki a maga egyszerűségével meghódította az egész világot. Az 1910-es években “született” hős egy befejezetlen szatirikus regény címszereplője, amelynek karaktereit az író személyes ismerősei ihlették: bajtársak és felettesek a katonaságból. Švejk az igazi készséges kispolgár, aki nem csupán sodródik az árral, de éles háború- és monarchiaellenes megnyilvánulásai sodorják bajba – másodmagával. Amolyan cseh Pelikán József, más körítéssel. Bodolay Géza közel húsz év után lehelt életet ismét a derék elsőháborús katona történetébe a Szegedi Nemzeti Színház művészeivel karöltve.

“Kussoljon, Švejk!”

Sorbán Csaba nem erőlteti, de nem is kell, mert átesne a ló túloldalára (ami egyébként most is felbukkant a háttérben, ezúttal gyertyával a hátán). Az előadás negyedéig még talán sajnáljuk is kicsit, hogy egyre türelmetlenebbek vele a katonák, folyton belé fojtják az “érdekfeszítő” háború előtti történeteit. Pataki Ferenc (Lukaš főhadnagy és Rendőrkapitány) feje fáj leginkább a derék elsőháborús jó cselekedeteitől. Meg is értjük, hogy a végére társa teljesen leszedálja, utolsó mondatai csak cifra szitkok és a süket fülekre találó “Kussolj!” kiabálás. Az még hagyján, hogy Švejk lebuktatja a kereskedő előtt felesége és a főhadnagy románcát, de miatta kerülnek ki a frontra is, ahol a biztos halál vár rájuk. Aki pedig odajuttatja őket, Kárász Zénó (Wendler kereskedő és Schwarzburg generális), neki inkább a hangját kellett erőltetnie, ugyanis a premier napjára berekedt. Jakab Tamás (Katz, a pap és Jungwirt, a fürdőző) kapta a legnagyobb tapsot – megérdemelten – a részeges pap nyújtotta alakításáért. Ő az egyetlen, aki jótét léleknek nevezi Švejket, aki a bolond cselekedetek mögött meglátja a szándékot. Szilágyi Annamáriának sem volt könnyű estéje, hol feleségként, szeretőként, gazdasszonyként, kocsmárosként, és még megannyi szerepben láthattuk a színen.

svejk17_gs

Működnek a dialógusok, oda-vissza repkednek az átkozódások, a Švejk-elbeszélések. A néző egy pillanatig sem érzi azt, hogy rá kell kukkantania az órájára, bár nem is lenne ideje, annyira sok a szöveg és ehhez képest olyan minimális a vizuális inger. Felcsattanhat az ember, hogy nem ezt várná egy szegedi szabadtéritől, de teljesen felesleges, hiszen a székeknél, ágynál és asztalnál nem is igényel többet a darab. A díszletet Mira Jánosnak köszönhetjük, beleértve a gigantikus cseh papír-söröskorsót a háttérben – jóindulattal sem nevezhető burkolt reklámnak. Bianca Imelda Jeremias jelmeztervezőnek a nők ruhái jelentettek feladatot, a katonák a megszokott szürke ruhákban csinálták végig az estét.

Aki a szabadtéri ideje alatt lemaradt volna Švejk kalandjairól vagy egyszerűen szeretné újraélni, az ősszel kezdődő színházi évadban bepótolhatja a szegedi kisszínházban.

Előző sztori

Az Aquapolisban hűsölhettek az ÁGOTA-tábor lakói + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Több mint 40 órát dolgoznak a magyar munkavállalók

Legutóbbi hasonló cikkek