Közélet

Sorra járja a választókerületeket Kothencz János + FOTÓK

Sorra járja a választókerületeket Kothencz János + FOTÓK

2014. július 23., szerda
Sorra járja a választókerületeket Kothencz János + FOTÓK
kothencz_janos_ujszegeden16_gs

Az emberek valódi szükségleteit szeretné jobban megismerni Kothencz János polgármesterjelölt, aki újszegedi lakosokkal találkozott, és sorra vette velük a városrész problémáit. Szó esett a járhatatlan utakról és járdákról, a kihalt partfürdőről és a ligetről is.

A szegedi emberek között személyesen tájékozódik a problémáikról, esetleges kéréseiket is meghallgatja

Kothencz János

, aki Újszegeden tartott bejárást. A Fidesz-KDNP és a L.É.T. – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület által támogatott polgármesterjelölt Odessza városrész mellett többek között az Erzsébet ligetben, a partfürdőn és a Marostői városrészben járt, helybéliekkel beszélve meg, mely területeken szükséges intézkedéseket hozni, netán beruházásokat, fejlesztéseket eszközölni. „Szakítani kívánok azzal a hagyománnyal, amikor is a politikust vagy közéleti szereplőt csupán a kampány idején látni az emberek között. Tudom, hogy a személyes kapcsolattartás a politikai kommunikáció szokásvilágától eltér, de én nem róluk beszélve képzelek el bármit is, hanem konkrétan velük gondolkodom a tennivalókon” – szögezte le Kothencz hozzátéve, Szeged mind a húsz választókörzetét fel fogja keresni. Mivel nem tagja egyetlen pártnak sem, így nem pártpolitikai kampányt valósít meg az október 12-ei önkormányzati választásokig, mint hangoztatta, az emberek valódi életkörülményei érdeklik.

Nem a lakosok vannak a városért, hanem a városvezetés a lakosokért

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke,

Német Ferenc

az újszegedi kispiacnál elmondta, a Fésű utcai Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum és a környéken élők viszonyát is rendezni kell, mellyel kapcsolatban Kothencz arról szólt, hogy a drogcentrum által végzett munka rendkívül fontos, de arra is érdemes ügyelni, hogy a prevenciós vagy rehabilitációs programok ne generáljanak feszültséget a környékbeli lakosok és az esetlegesen metadon-kúrára érkezők között.

„Az ajtók mögötti valóságot kell meglátni Odessza városrészben is, s ahogy már korábban is hangsúlyoztam, a nyomort nem becsomagolni kell panelrekonstrukció címszóval, a belső épületgépészeti infrastruktúrához is érdemes hozzányúlni. A kormány az elmúlt évek rezsicsökkentésével sokat tett – halkan jegyzem meg, inkább baloldali értékeket is szem előtt tartó módon, mint az álbaloldal – de ezeket tovább lehet vinni, hogy valóban fenntarthatóak legyenek a fejlesztések” – közölte. Példaként a harminc-negyven évvel ezelőtti áramvezetékeket említette, melyekhez nem nyúltak hozzá a panelrekonstrukciókkor, s ezek nem a mai ember életviteléhez tartozó fogyasztáshoz lettek tervezve, vagyis elavult az infrastruktúra. Kothencz megjegyezte, az Európai Unióból érkező források csaknem egyharmada energiahatékonyságot növelő fejlesztésekre fordítható. „Többen egyfajta kihívó felvetésként fogalmazzák meg, hogy a jelenlegi városvezetés látványában szebbé tette Szegedet, részben uniós forrásokból megvalósított beruházások révén. Én ezzel ezzel szemben úgy gondolom, az EU-s pályázati pénzekkel és lehetőségekkel élni tudás képessége a minimuma kell, hogy legyen minden városvezető számára. Annak a hivatkozott 32 milliárd forintnak, amit rendre kommunikálnak, a többszörösét kell tudni idehozni Szegedre. Ez az összeg ugyanis a megyei jogú státusz és a lakosságszám arányában jár, ezzel nem ítéli sikerre a várost az unió. Azon leszek, hogy ennek többszöröse érkezzen ide, a szegediek javát szolgálva” – hangsúlyozta a polgármesterjelölt. A rögtönzött utcafórumon egy környékbeli férfi elmondta, az IKV ügyfélszolgálatát felkeresve megdöbbentette, hogy szabadságra mentek, tíz napra bezártak, s nem tudta ügyeit elintézni. Megjegyezte, lehet, hogy évek óta bevett gyakorlat ez a cégnél, de nem tartja helyes eljárásnak. Kothencz János szerint ez azok közé az ügyek közé tartozik, ami azonnal orvosolhatóak, hiszen az önkormányzati cég a lakosokért van. Megjegyezte, problémát jelent az is, hogy az önkormányzati bérleti jogú lakások havi bérleti díja lassan utoléri a piaci albérleti díjakat, amit a jelölt szerint elfogadhatatlan, és emberidegen. Ezen felül számtalan városi tulajdonú ingatlan üresen áll, és szépen lassan leromlik az állapota, miközben sok olyan család él Szegeden, akiknek nem megoldott a lakhatásuk. „Nincs drágább az üres bérleménynél” – közölte Kothencz János.

Kiüresedő értékek – kihalt partfürdő, kihasználatlan liget

Szeged egyik legértékesebb területe az Újszegedi Partfürdő, ahol egykor több mint hatvanezer ember pihent hétvégente, míg ma üres medencék fogadják a betérőket. Kothencz János szerint a partfürdő az egyik legemblematikusabb példája annak, hogy ténylegesen a valósággal kell foglalkozni. Sashegyi Zsolt tulajdonostól megtudtuk, az elmúlt években elérhető turisztikai célú uniós forrásokra nem pályázott sem a város, sem a területet kezelő cég, pedig akár 85%-os vissza nem térítendő támogatást lehetett volna elnyerni, s akkor az EU-s előírásoknak megfelelő vízfogatókkal üzemelhetnének a medencék. „Az amerikaiak a Marsra küldenek szondákat, mi pedig egy vízforgatóval bénázunk? Tőlünk száz méterre egy élelmes veszprémi vállalkozó nyert forrást, kalandparkot alakított ki, vagyis nem lehet kifogás, hogy árterületen van a partfürdő” – magyarázta Sashegyi. Megjegyezte, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a magyar lakosság 60%-a nem tud elmenni nyaralni, mert nincs rá pénze. Nekik a partfürdő kiváló lenne a kikapcsolódásra és a lazításra, természetesen megfizethető belépőjegyek mellett. Kothencz János megjegyezte, hogy nem kívánja kifogni a szelet politikai riválisának vitorláiból, de ő is azt szorgalmazza, hogy a többség számára megfizethető áron legyenek elérhetőek a fürdőszolgáltatások. „Üzenetértékű, hogy a szomszédos Napfényfürdő Aquapolisban minden harmadik szó, amit hallunk, külföldi. Ezzel nem is lenne baj, de ez jelzi, hogy ez esetben is a fejlesztésnek, nem tudnak haszonélvezői lenni a szegediek, hiába dicsekszik a megvalósítással a baloldali városvezetés” – részletezte a problémát Kothencz János. A partfürdőre visszatérve megjegyezte, nem vigasz, hogy évente egy fesztiválnak otthont ad a terület. Pár száz méterre a partfürdőtől, az újszegedi Erzsébet ligetben Kothencz arról beszélt, hogy a majálist leszámítva szinte semmilyen rendezvénynek nem ad otthont a terület. A népünnepélyeken túl kell lépni a jelölt szerint, s a szegedi családok számára olyan programokat és lehetőségeket kell biztosítani, ami ismét felvirágoztatná a területet. Hiányos az infrastruktúra, akárcsak a város más részein, itt sincs nyilvános WC, vagyis a park bokrait használják az emberek. A kertmozi felújítását is szorgalmazta a bejáráson, ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a néhány kocogón kívül több ember látogasson el a ligetbe, mely értékes, de kihasználatlan területe a városnak.

Kullancsinvázió, járhatatlan utak és járdák Újszegeden

Az egyik újszegedi lakos, Pócsikné Hoffmann Andrea a kullancsok okozta megbetegedésekre hívta fel Kothencz figyelmét Pocsai Blankával, a körzet fideszes önkormányzati képviselőjével közösen. Elhangzott, csak az elmúlt három hónapban 25 háziállat esett áldozatául a kullancsok okozta betegségeknek, többek között Pócsiknéék családtagnak számító kutyája is. A nő tudomása szerint 2010 óta nem irtották a kullancsokat, az irtásukra korábban alkalmazott szert kivonták a forgalomból egy uniós előírás miatt. Kothencz Pelczné Gáll Ildikóhoz, az Európai Parlament alelnökéhez juttatja el az újszegedi édesanyától kapott felhívást, arra kérve a fideszes EP-képviselőt, járjon el a probléma kezelésében. A nemrég felújított Gregor József Általános Iskolát is felkereste a jelölt, s megígérte, megválasztása esetén minden segítséget megad ahhoz, hogy új tornaterme legyen az intézménynek. Pocsai Blanka elmondta, a gyerekek testnevelés óráinak megtartására alkalmas a jelenlegi tornaterem, de egy ünnepséget már nem lehet ott rendezni, egész Újszegeden csak – a szintén korlátozott befogadóképességű – Bálint Sándor Művelődési Házban lehet rendezvényeket tartani. Újszeged-szerte általános probléma, hogy rendkívül rossz állapotúak a járdák, illetve az utak aszfaltburkolata, amiről Benke Zsolt számolt be. Mint elmondta, esős időben bokáig gázolnak a vízben és van, ahol egy babakocsit lehetetlen eltolni. Pocsai Blanka képviselői alapjából vásárolt járólapokat és homokot, melyből a környéken élők építettek járdákat, de az egész városrészben nem lehet ilyen módon rendbe hozni azokat. „Szeged nem csak a belvárosból áll” – jegyezte meg Benke Zsolt, akitől megtudtuk, hogy például a Cinke utcai házak három évtizede épültek, és azóta egy fillért nem költöttek az utak karbantartására. Másik probléma, hogy Bartha László polgármestersége idején a Fő fasoron a Thököly utcáig épült meg a kerékpárút, amit érdemes lenne folytatni. Ezzel kapcsolatban a körzet fideszes önkormányzati képviselője arról tájékoztatott, hogy a közgyűlésen is téma volt a kerékpárutak építése, ám arra hivatkozott a városvezetés, hogy nem volt erre a célra megfelelő pályázat. A lakosok úgy látják, osztott bicikliutat lenne érdemes kiépíteni, amit a gyalogosok és a kétkerekűvel közlekedők egyaránt tudnak használni. A marostői városrészben a fideszes Rózsavölgyi József is csatlakozott a bejáráshoz. A Gulácsi parkban arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a terület egyik oldalán kiépítették a közvilágítást, nincs járda, a gazban kénytelenek közlekedni a lakosok, a másik oldalon járda van, de ott a sötétben botorkálhatnak, ugyanis világítás nincs. A marostői kiskertekben élők problémája, hogy egyetlen busz jár már csak ki a Katalin utca felé, ezért azt kérték, hogy létesüljön buszmegálló a Katalin utcai és a Hargitai megálló közötti területen félúton. Ennek a tervei elkészültek, jelenleg a forrásokat keresik a beruházásra. Kothencz János szerint elfogadhatatlan, hogy egy városvezetés indokolatlannak tart egy beruházás oda, ahol emberek élnek, mert az nem a szegedi emberek méltóságához hű hozzáállás. A jelölt úgy látja, az a feladata egy képviselőnek, hogy támogasson minden olyan infrastrukturális fejlesztést, mely a szegediek érdekeit szolgálja, s tegye ezt akkor is, ha csak kevesen élnek az adott területen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.