Közélet

Megfelezte az újautó-eladásokat Boszniában a válság

Megfelezte az újautó-eladásokat Boszniában a válság

2014. július 1., kedd
Megfelezte az újautó-eladásokat Boszniában a válság

Megfelezte a gazdasági válság az új autók piacát Bosznia-Hercegovinában, amely mostanra érte el a mélypontot - mondta az ország legnagyobb járműimportőre, az ASA Group illetékese az MTI-nek kedden, Szarajevóban.

Dino Bratovic

értékesítési vezető elmondta: 2008-ban még évi 10 ezer, a jobb években 12 ezer új jármű talált gazdára az országban, ám az értékesítés 2013-ra hatezerre zuhant. A szakember szerint elérték ugyan a mélypontot, azonban a következő néhány évben még nem számítanak emelkedésre. Az ASA Group a Volkswagen csoport márkáit forgalmazza, részesedése az újautó-piacon 45 százalék körüli. A prémium szegmensben pedig - ahol évi mintegy 600 kocsi fogy - a piac több mint felét uralják az Audival, megelőzve a BMW-t és a Mercedest. Dino Bratovic szerint az ország középosztályának nehezebbé váló anyagi helyzete is csökkentette az eladott új autók számát. Ez abban is megmutatkozik, hogy egyre kevesebb az új autók vásárlói között a magánszemély: a prémium szegmensben még ők adják a vevők négyötödét, de a teljes piacon már 60 százalék körüli túlsúlyban vannak a cégek. Kitért arra, hogy a használtautó-piacon ugyanakkor 50-60 ezer jármű cserél gazdát évente. "A Nyugat-Európában megvásárolt használt autók zömét ide hozzák" - mutatott rá. Megjegyezte: az egy- és ötezer euró közötti áron megkapható használt járművek piaca zavarja meg az új autókét. Tájékoztatása szerint Bosznia-Hercegovinában csupán annyi korlátozás vonatkozik az importra, hogy a behozott járművek nem lehetnek idősebbek 15 évesnél, és legalább az Euro-3-as normáknak meg kell felelniük. Pénz hiányában azonban a feltételek esetleges szigorításával sem bővülhetne az új járművek eladása a használtak rovására - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.