Megfelezte az újautó-eladásokat Boszniában a válság

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megfelezte a gazdasági válság az új autók piacát Bosznia-Hercegovinában, amely mostanra érte el a mélypontot – mondta az ország legnagyobb járműimportőre, az ASA Group illetékese az MTI-nek kedden, Szarajevóban.

Dino Bratovic értékesítési vezető elmondta: 2008-ban még évi 10 ezer, a jobb években 12 ezer új jármű talált gazdára az országban, ám az értékesítés 2013-ra hatezerre zuhant. A szakember szerint elérték ugyan a mélypontot, azonban a következő néhány évben még nem számítanak emelkedésre.

Az ASA Group a Volkswagen csoport márkáit forgalmazza, részesedése az újautó-piacon 45 százalék körüli. A prémium szegmensben pedig – ahol évi mintegy 600 kocsi fogy – a piac több mint felét uralják az Audival, megelőzve a BMW-t és a Mercedest.

Dino Bratovic szerint az ország középosztályának nehezebbé váló anyagi helyzete is csökkentette az eladott új autók számát. Ez abban is megmutatkozik, hogy egyre kevesebb az új autók vásárlói között a magánszemély: a prémium szegmensben még ők adják a vevők négyötödét, de a teljes piacon már 60 százalék körüli túlsúlyban vannak a cégek.

Kitért arra, hogy a használtautó-piacon ugyanakkor 50-60 ezer jármű cserél gazdát évente. “A Nyugat-Európában megvásárolt használt autók zömét ide hozzák” – mutatott rá. Megjegyezte: az egy- és ötezer euró közötti áron megkapható használt járművek piaca zavarja meg az új autókét.

Tájékoztatása szerint Bosznia-Hercegovinában csupán annyi korlátozás vonatkozik az importra, hogy a behozott járművek nem lehetnek idősebbek 15 évesnél, és legalább az Euro-3-as normáknak meg kell felelniük. Pénz hiányában azonban a feltételek esetleges szigorításával sem bővülhetne az új járművek eladása a használtak rovására – tette hozzá.

Előző sztori

A bankszövetség fenntartja, az árfolyamrés alkalmazása jogszerű

Következő sztori

Vb-2014: nem volt elég Svájc bunkerjátéka Messiék ellen