/

Komolyzenei koncert csütörtök este a Dugonics téren

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyár esti fúvószenekari koncerteket tartanak a Dugonics téren július 10-15 között. Csütörtök este hét órától az Ifjúsági Fúvós Filharmónia Észak-Rajna-Westfália zenekara ad koncertet.

A zenekart 1985-ben Reinhold Rogg karmester alapította. 1997-2011 között Pierre Kuijpers karmester vezette. 2012-től napjainkig Harry Vorselen vezényli a zenekart. Az együttes 65 14-24 év közötti fiatal muzsikusból áll, akik mindannyian versenygyőztesek. A zenekarba bekerülésért minden jelentkezőnek meghallgatáson kell részt vennie, vagy sikerrel teljesíteni egy próbajátékot. Az együttes repertoárja eredeti koncert fúvószenekari művekből és átiratokból áll minden zene korszakot felölelve.

A zenekar tagjai évente háromszor találkoznak próbaidőszakra Heekben a Tartományi Zeneakadémián. Egész évben koncerteznek Németországban, de jártak Belgiumban, Spanyolországban, Olaszországban, Oroszországban, Belorussziában, Dániában, Franciaországban, Svájcban, és az Egyesült Államokban, Kínában és Szingapúrban.

1999-ben második alkalommal jártak az Egyesült Államokban, amikor a WASBE (Fúvószenekari Világszövetség) 9. Nemzetközi Konferenciájának támogatói programjával Kaliforniában, San Luis Obispo-ban. A Világszervezet 2005-ös konferenciájára, Szingapúrba is meghívást kapott az együttes. A koncertekről gyönyörű hangfelvételek születtek. 2007-ben Lugano-ban, és Rómában a Teatro Don Orione-ban, 2009-ben Kínában, Shanghai és Hangzhou volt koncertjeik helyszíne. Turnéikat a Német Külügyminisztérium és a Goethe Intézet támogatta.

2013-ban Kerkrade-ben a nemzetközi Világ Zenei Versenyen nyert első helyezést Fesztivál Kategóriában. A zenekart támogatja az ifjúsági, kulturális és sportügyekért felelős regionális miniszter. Karmesterük Harry Vorselen, akinek professzionális kürtjátékosként volt lehetősége együtt dolgozni olyan kiváló karmesterekkel, mint Haitink, Abbado, Guillini, Janssons, Chailly és Gergiev. 1992-tól 2002-ig játszott a Holland Rádió Szimfonikus Zenekarában, a Holland Fúvós Együttesben, valamint a Királyi Konzertgebouw Zenekarában Amszterdamban. Sokat foglalkoztatott kürtjátékos szimfonikus és fúvószenekarokban egyaránt. Számos CD-és DVD-felvételt készített rádió és tv-állomások számára. 2012-től vezeti a zenekart.

Eső esetén a Katolikus Házban rendezik meg a koncertet!

Default thumbnail
Előző sztori

Ideiglenes megállóhely áthelyezés a 10-es trolibuszvonalon

Default thumbnail
Következő sztori

Kétezer jogvédett könyvet tárolt számítógépén

Legutóbbi hasonló cikkek