Közélet

Kardcsörgés és lódobogás a Mátyás téren – Nándorfehérvári Emléknapok lovas versennyel + FOTÓK

Kardcsörgés és lódobogás a Mátyás téren – Nándorfehérvári Emléknapok lovas versennyel + FOTÓK

2014. július 19., szombat
Kardcsörgés és lódobogás a Mátyás téren – Nándorfehérvári Emléknapok lovas versennyel + FOTÓK
nandorfehervari_csa_megemlekezes-71_gs

Állig felfegyverzett lovagok, vívóiskolák harcosai csaptak össze Alsóvároson, és újdonságként lovas díjugrató verseny is várta a IX. Nándorfehérvári Emléknapokra kilátogatókat. A rendezvény célja ezúttal is, hogy a magyarság legdicsőbb győzelmén keresztül elevenítsék fel a középkor szellemét.

Hagyományőrzők vonultak végig Szeged belvárosán szombat délelőtt dobosokkal, zászlósokkal, gólyalábasokkal, akik meg sem álltak a Mátyás térig, a IX. Nándorfehérvári Emléknapok helyszínéig.

Hunyadi János

sikere, a magyar hadtörténet kétségkívül egyik legkiemelkedőbb eseménye, az 1456-os nándorfehérvári diadal, a török sereg megfutamítása bőven ad okot az ünneplésre. Az Alsóvárosi Kultúrház munkatársai hívták életre az emléknapot, mely mára igazi történelmi parádéra nőtte ki magát. A déli harangszó után

Bezzegh Kelemen

ferences rendi szerzetes elevenítette fel az 1456-os történéseket, és szólt arról is, hogy a nándorfehérvári diadal nyomán terjedt el a déli harangszó a keresztény világban. Az egyik szervező,

Kohári Nándor

portálunknak elmondta, igyekeznek évről évre valami új színt vinni a rendezvénybe, idén a hódmezővásárhelyi Bercsényi Miklós Lövészdandár mutatkozott be, honvédségi harceszközöket is hoztak magukkal, tororzó sátrat, illetve a helyőrségi zenekar is fellépett. Az idei program másik különlegessége a Nándorfehérvár Kupa volt a szegedi Szabadidő Lovasklub szervezésében.

Berente Sándor

versenybírótól megtudtuk, viszonylag kevesen jelentkeztek a hagyományteremtő szándékkal meghirdetett számokra, ennek egyik oka, hogy országszerte több versenyt is rendeztek ezen a hétvégén. „Ez a tér először adott helyet versenynek, ideálisak voltak a körülmények. Igaz, nagyon meleg van, a pályát is tűzi a nap, de a lovakat árnyékos helyen tudtuk elhelyezni. A fű és így a pálya minősége egyaránt kiváló, díjugratásra is alkalmas” – magyarázta a verseny szervezője. Az amatőrök számára meghirdetett versenyről elmondta, hiába nem minden nap szállnak lóhátra az indulók, látszott, az egyszerűbb irányítási feladatokat nagyon jól megoldották, érdemes foglalkozniuk a lovas sportokkal. A két győztese

Kakuszi Sára

és

Makra Bianka

lett, nekik

Haág Zalán

, a rendezvényt támogató kulturális bizottság elnöke adta át a serlegeket. A KDNP szegedi elnöke a SZEGEDma.hu-nak elmondta, örömmel tapasztalja, hogy Európa-szerte egyre fontosabbá vált a hagyományőrzés, az egykori hősök helytállása előtti tisztelgés. „Ennek lehettünk a szemtanúi Szegeden is, az emléknapok ráirányíthatja az ifjabb generációk figyelmét a középkorban történtekre, hiszen az ilyen rendezvényekkel élővé lehet tenni a történelmet” – jegyezte meg Haág Zalán.

Szegedi hagyományőrzők, így a Hollószárny Lovagrend és a Porta Herorum is bemutatkozott az rendezvényen, míg Kiskunfélegyházáról az Iloncsuk Szabadcsapat a front túlsó oldalát mutatta be, tagjaik ugyanis török és tartár ruhát és fegyverzetet öltöttek. A budapesti Szablya Iskolája vívói is a „keleti” vonalat képviselték, ők már visszatérő vendégei az emléknapoknak. „A tapasztalatok szerint a kisgyermekes családok körében az interaktív játékok és az előadások a legnépszerűbbek, de a koncertek és a tűzzsonglőr bemutató évről-évre nagyon népszerű” – tette hozzá Kohári Nándor. A Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő hangsúlyozta, fontos, hogy a nemzeti tragédiák mellett a diadalokról, így a nándorfehérváriról is méltóképp megemlékezzünk, ezért is igyekeznek minden korosztályt megszólítani a programmal. „Az 1456-os győzelem legfőbb üzenete, hogy a legreménytelenebbnek tűnő pillanatokban is kellő kitartással, elszántsággal a legnehezebb helyzetekből is jól lehet kijönni. Mindez természetesen az élet más területeire is igaz” – szögezte le. Az újdonságok mellett a rendezvény hagyományait is szem előtt tartják a szervezők, így idén is történelmi emléküléssel kezdődött a program, ahol Miklós Péter történész „A Hunyadiak és a keresztes eszme” címen tartott előadást. A rendezvény zárása is a megszokott, tűzijáték helyett tűzzsonglőr-bemutatót tartottak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.