Közélet

Idén is legalább tíz tonna hal fogy el a Bajai Halfőző Fesztiválon

Idén is legalább tíz tonna hal fogy el a Bajai Halfőző Fesztiválon

2014. július 4., péntek
Idén is legalább tíz tonna hal fogy el a Bajai Halfőző Fesztiválon
bajai_halfozo_201315_ia

A hagyományoknak megfelelően idén is legalább tíz tonna hal rotyog majd a sorrendben immár 19. Bajai Halfőző Fesztiválon.

A program főszervezője,

Bócsa Barnabás

elmondta, hogy a július 10. és 14., azaz jövő csütörtök és vasárnap között zajló seregszemle csúcspontjának ezúttal is a szombati halfőzés ígérkezik, amikor csak a Petőfi-szigeten és a környező utcákban minden bizonnyal kétezerhez közelít a bográcsok száma és tonnákban mérhető a felhasznált halhús mellett a tészta, valamint mázsákban a hagyma és pirospaprika mennyisége is. Eközben a házaknál további „belbecsülhetetlen” adag készül a hamisítatlan bajai halászléből – fogalmazott. A fesztivál négy napja alatt mintegy 150 ezer embert várnak Bajára, ahol 70-80 kísérőrendezvény garantál változatos kikapcsolódást a látogatóknak. Mindjárt az első napon rendezik a VII. Felső-Bácskai Néptáncgálát a Szentháromság téren, míg a helyi horgász egyesület 10 mázsa kisebb méretűvel együtt 10 darab kapitális, számozott pontyot telepít a Sugovicába. Utóbbiak zsákmányul ejtői ajándékot kapnak. Mindezeken túl vasárnapig lesz itt horgászverseny és Dj fesztivál, Gyereksziget és szabadtéri halászcsárda, illetve a Bajai Hajómalom Egyesület jóvoltából szombaton „Halászati mini Skanzen” a Türr kilátó mellett, valamint a dunai hagyományokat ápoló kézműves foglalkozások, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt megtanulhatják a bajai halászlétészta gyúrásának módját, a kemencében pedig borsos-kalácsot és lepényt süthetnek. Bócsa Barnabás emlékeztetett: a város 19 éve a kultúra minden ágát felvonultatva őrzi a helyi és bácskai hagyományokat, értékeket. A tradíciók mellett azonban minden alkalommal előrukkolnak újdonságokkal is. Ezek közül most a programok családbarát jellegének erősítése, a közönség számára meghirdetett videokészítő show és nem utolsó sorban a

Kállay-Saunders András, Tolvai Renáta

, valamint a Balkan Fanatik nevével jelzett „sztárparádé” tartozik a legfontosabbak közé – sorolta. A halfőző fesztivált Baja várossá válásának 300. évfordulóján rendezték meg először. Akkor "mindössze" 300 kondérban készült a messze földön híres finomság. Az esemény azóta igazi népünnepéllyé vált, ahol a világ minden tájáról érkező résztvevők nem versengenek egymással, így eredményt sem hirdetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.