Folytatja a Greenpeace a méhgyilkos vegyszerek elleni harcot

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Greenpeace folytatja a méhgyilkos vegyszerek betiltásáért indított küzdelmet – közölte a Greenpeace Magyarország pénteken az MTI-vel.

A környezetvédelmi szervezet tájékoztatása szerint e hét elején részben azért indították el “Csípem a méheket!” elnevezésű kampányt, hogy anyagi forrást teremtsenek 100 méhmenedékek kihelyezéséhez az országban. Az akciót mindenki támogathatja, aki örökbe fogad egy méhet 250 forintért. Eddig csaknem 4000 örökbefogadás történt.

A Greenpeace kutatói eddig hét olyan általánosan elterjedt vegyszert azonosítottak, amelyek kiemelten veszélyesek a beporzókra. Egy év alatt a nemzetközi környezetvédelmi szervezet elérte, hogy ebből négynek – például a neonikotinoidok csoportjába tartozók – a használatát már korlátozta az Európai Bizottság. Csak Európában 4000 zöldségfajta léte függ a beporzó rovarok – például a méhek – munkájától. Az európai mezőgazdaságban a beporzók munkájának értéke 22 milliárd euróra tehető, így a szakértők szerint Magyarországon is milliárdokban mérhető forintban, de többen úgy vélik, ez a haszon anyagiakban nem is mérhető igazán.

Magyarországon átlagosan 22-25 ezer tonna mézet termelnek évente – mondta Mészáros József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) ügyvezetője korábban az MTI-nek. A magyar méztermelés árbevétele éves szinten mintegy 60 milliárd forint, kilogrammonkénti 3 eurós átlagár mellett. Az árbevétel mintegy 73 százaléka származik a kivitelből. Az elmúlt évben 17-18 ezer tonna mézet értékesítettek külföldön. Magyarországon mintegy 1,066 millió méhcsalád él és velük 20 410 méhész foglalkozik. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnek 11 987 méhész a tagja. A hazai méhcsaládok 80 százalékát az OMME-tagsággal rendelkező méhészek tartják.

Előző sztori

Négy százalék fölötti a reálbér-emelkedés az elemzők szerint

Következő sztori

Kajak-kenu: ifjúsági és U23-as vb – jól vették az első akadályt a szegediek péntek délelőtt