Közélet

Főleg hiteleket kapott Szerbia és Bosznia-Hercegovina Brüsszelben

Főleg hiteleket kapott Szerbia és Bosznia-Hercegovina Brüsszelben

2014. július 18., péntek
Főleg hiteleket kapott Szerbia és Bosznia-Hercegovina Brüsszelben

Főleg hiteleket, és nem vissza nem térítendő támogatást kapott Szerbia és Bosznia-Hercegovina a szerdai brüsszeli adományozó konferencián - számoltak be a szerb és a boszniai lapok pénteken.

A Politika című belgrádi napilapnak

Marko Blagojevic

, az ország újjáépítésével és az elárasztott területek segítésével foglalkozó iroda vezetője elmondta: a 995 millió euróból, amelyet Szerbiának az adományozó konferencián felajánlottak, "csak" 115 millió az adomány, és ennek nagy része - 80 millió - az uniós előcsatlakozási alapokból származik. A többi pénz kedvező hitel. Ezek közül példaként a japán kormány hitelét emelte ki. Tokió 40 millió eurós hitelt hagyott jóvá Szerbia számára különösen kedvező feltételek mellett. 0,01 százalékos kamatot számolnak fel, a visszafizetés határideje 40 év, a törlesztést pedig tíz éven belül kell megkezdeni - magyarázta Blagojevic. Emellett a Világbank is rendkívül kedvező, és azonnali folyósítású kölcsönt hagyott jóvá Belgrád számára 120 millió euró értékben.

Renzo Daviddi

, az Európai Unió boszniai delegációvezetőjének helyettese pénteki szarajevói sajtótájékoztatóján hasonló adatokról számolt be Bosznia-Hercegovina vonatkozásában. Emlékeztetett arra, hogy az ország számára 809 millió euró felajánlás jött össze. Újságírói kérdésre kifejtette, hogy pontos adatokkal még nem rendelkezik, de becslése szerint a pénz 60 százaléka kedvezményes hitel, 40 százaléka pedig adomány. Azt is hozzátette azonban, hogy ezek egyelőre csak szóbeli ígéretek, a formális megerősítés a közeljövőben várható - számolt be honlapján a Nezavisne Novine című napilap. Az évszázad és az évezred esőzésének és árvizének is nevezett májusi természeti katasztrófa okozta károkat Bosznia-Hercegovinában kétmilliárd euróra, Szerbiában pedig másfél milliárd euróra becsülik. A következmények felszámolására szánt pénzek útját mindkét ország esetében élénken figyelik majd az adományozó országok annak érdekében, hogy ne történhessenek visszaélések.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.