Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egyetem

Felvételi 2014 – íme, az SZTE-s ponthatárok!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

SZS20140401_szte_rektori_hivatal_003

Csütörtök este nyilvánosságra hozták a felvi.hu oldalon az idei felsőoktatási ponthatárokat – kövesse velünk a vonalhúzást, a szegedi szakokat figyeljük!

Nyilvánossá váltak a ponthatárok a felvi.hu oldalán. A Szegedi Tudományegyetem egyes képzéseire vonatkozó határok az alábbi oldalon böngészhetők.

A Szegedi Tudományegyetem 2014 szeptemberében induló képzéseire összesen 14663-an jelentkeztek, közülük 7974-en első helyen. Nappali, vagy osztatlan képzésben 9885-en folytatnák tanulmányaikat a Tisza-parti városban. A jelentkezők számát tekintve a legnépszerűbbnek a Természettudományi és Informatikai Kar bizonyult (3608), megelőzve a Juhász Gyula Pedagógusképző Kart (3007) és a Bölcsészettudományi Kart (2928). A TTIK eredményével országos viszonylatban a 10. helyen áll. A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karára 6415-en adták be felvételi kérelmüket.

Nézzük az ismertebb szegedi szakokat, ahol külön nem jelöljük, az állami finanszírozású, nappali alapszakokat soroljuk fel.

LEG-ek

Az adatok alapján – államilag támogatott képzésben – az egyik legmagasabb pontszám, minimum 465, az alkalmazott közgazdaságtan szakra, gazdaságelemzési képzésre és nemzetközi tanulmányok szakra kellett. Ez a szám egyébként már korábban ismert volt, mert mindhárom szak része annak a 16-nak, amelyen már korábban központilag meghatározták a ponthatárokat. Egyes tanárszakokra azonban – mint most kiderült – még ennél is több pont kellett, csakúgy, mint például a Budapesti Corvinus Egyetem kereskedelem és marketing szakára költségtérítéses képzésben, ahová 470 ponttal lehetett bekerülni. Az idén 106 ezer fiatal jelentkezett a felsőoktatásba. A legkedveltebb intézmény az idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

Az államilag finanszírozott, osztatlan jogászképzés határa nem változott a tavalyihoz képest, maradt a 464 pont, ugyanakkor az önköltséges beugró 20 egységgel emelkedve 260 pontra nőtt. A nemzetközi tanulmányok 465-ös, illetve 260-as vonalszintet kaptak, míg politológiára egységesen 260 ponttal lehet bejutni. A munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási szak államilag támogatott formája is megtartotta a tavalyi szintet: 410 pont szükséges a felvételhez.

A jövő általános orvosainak idén mind állami, mind önköltséges forma esetén 407-es szintet kell megugraniuk. Fogorvosoknál ez a határ 411 pont, gyógyszerészeknél 360, ápolóknak 260, gyógytornászoknak 366, dentálhigiénikusoknak 260, védőnőknek 298, szociális munkás alapszak esetében pedig 260.

Ami a bölcsészeket illeti, az állami helyek az alábbi módon alakulnak: anglisztika – 346, germanisztika – 308, informatikus könyvtáros – 260, magyar – 260, néprajz – 260, ókori nyelvek és kultúrák – 260, pedagógia – 260, szociológia – 341, történelem – 260. A slágerszakokra idén sem könnyű bejutni: kommunikáció és médiatudományra 455, pszichológia szakra 429 szükséges.

A gazdaságtudományok iránt érdeklődők számára sem egyszerű állami helyet szerezni. A gazdálkodás és menedzsment 460-as, a kereskedelem és marketing 449-es, a pénzügy és számvitel 458-as határral érhető el.

A Természettudományi és Informatikai Kar esetében idén is igaz lehet a hallgati berkekben gyakran ismételgetett mondás: bejutni könnyű, a bennmaradás az igazi feladat. Biológus hallgatóvá 270 pontért válhat a felvételiző, biomérnökké 261-ért, fizikussá 265-ért, földrajzossá 264-ért, földttudományivá 270-ért, gazdaságinformatikussá 261-ért, kémikussá 265-ért, környezetmérnökké 262-ért, matematikussá 274-ért, molekuláris bionika mérnökké 261-ért, programtervező informatikussá 264-ért. A két legmagasabb pontszám a környezettan szaké (289) és a mérnökinformatikusé (278).

szte_ttik

Forrás: Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

A Juhász Gyula Pedagógusképző Karon az ének-zene, a német nemzetiségi germanisztika, a román nemzetiségi romanisztika, a szlovák nemzetiségi szalvisztika, a szociálpedagógia, a tanító, a társadalmi tanulmányok és a műszaki szakoktató 260, az óvodapedagógus 261 pontot igényel a bejutni vágyóktól. A többi szak ugyanakkor mind 330 feletti határral várja az állami finanszírozásra pályázókat, így a gyógypedagógia (373), a képi ábrázolás (354), a testnevelő-edző (319), illetve a rekreációszervezés és egészségfejlesztés (333) is. Az andragógia alapszak nem indul.

Az osztatlan tanárképzésben – párosítástól függően – egészen változatos képet mutatnak a számok. Angol-rajz szakpárra például már 260 ponttal be lehet jutni, míg a magyar-latin tanároknak 461-es limitet kell teljesíteniük. A klasszikusnak mondható duók közül a biológia-kémiára 264, a fizika-matematikára 281, a magyar-rajzra 260, az informatika-matematikára 274, a földrajz-történelemre pedig 298 pontért lehet felvételt nyerni.

A mezőgazdaságisok esetében a mezőgazdasági mérnök és a vadgazda mérnök alapszak egyaránt 260 ponttal indul.

A Mérnöki Karon az élelmiszermérnöki 296, a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki 321, a gépészmérnöki 260, a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki 266, a műszaki menedzser képzés 260 pontos határral bír.

A zenészek esetében idén is igen magasan, 400 körül alakultak a szükséges pontszámok. A legalacsonyabb a klasszikus fuvola esetében (360), a legmagasabb a klasszikus gitáréban (400).

Egyetem

Újabb nemzetközi listán hasít a Szegedi Tudományegyetem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az ARWU rangsorán ezúttal a fizika és a klinikai orvoslás területén ért el jó eredményt az SZTE.

Tovább olvasom

Egyetem

Tourette-szindrómás gyerekek tanulási nehézségeit vizsgálják a szegedi egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

Egyetem

Emberszagot felismerő műszert fejlesztettek ki a szegedi egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mtiszegedma.jpg

Megjelent:

Szerző:

Több mint félmilliárd forintból.

Tovább olvasom

Aktuál