Közélet

Czerván György: sikeres a nemzeti dinnyeprogram

Czerván György: sikeres a nemzeti dinnyeprogram

2014. július 15., kedd
Czerván György: sikeres a nemzeti dinnyeprogram
marster_dinnye01_gs

Sikeres a 2011-ben elindított nemzeti dinnyeprogram, amit az is jelez, hogy az utóbbi években 6000 hektárra nőtt a görögdinnye termőterülete Magyarországon, és a fogyasztása is 20 százalékkal emelkedett - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Budapesten újságírók előtt.

Czerván György

a magyar dinnye promóciójának egyik helyszínén - egy budai bevásárlóközpont Spar áruházában - beszélt arról, hogy az idén várhatóan mintegy 245 ezer tonna görögdinnyét takarítanak be az országban. Ennek a mennyiségnek 40-50 százalékát külföldön értékesítik, elsősorban Németországban, Csehországban és Lengyelországban. Az államtitkár kitért arra is, hogy a görögdinnye fogyasztása egészséges, például a méregtelenítő hatása miatt.

Mártonffy Béla

, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke azt emelte ki: 2002-ben még Magyarország volt a világ harmadik legnagyobb görögdinnye-exportőre, a következő években azonban rendkívül negatív folyamatok zajlottak le ezen a területen. Így 2010-ig a 9 ezer hektáros termőterület a felére csökkent; ezt a folyamatot állította és fordította meg a nemzeti dinnyeprogram. A szakember hozzátette: mindez illeszkedik abba, hogy a magyar zöldség-gyümölcs ágazatot a kiemelten fejlesztendő területek közé sorolták. Az orosz, a kínai és az arab piacok igényelnék a jó minőségű, időre szállított magyar árut; ennek azonban most még az ágazat szereplői nem tudnak eleget tenni - mondta Mártonffy Béla, jelezve: ezért kívánják a termelést a magyar zöldség-gyümölcs szektorban évi mintegy 2,5 millió tonnáról 3,5 millió tonnára növelni, belátható időn belül. Közölte: ennek a fejlesztési célkitűzésnek a megvalósítása 100 ezer új munkahelyet jelentene vidéken, mivel az ágazatban folyó munka nagy kézimunkaerő-igényű.

Oravecz Tamás

, a dinnyetermelők országos egyesületének elnöke egyebek közt arról beszélt, hogy a magyar görögdinnyét már egy hete szedik, a termés fele belföldön talál majd gazdára. Kitért arra is: meg kellene akadályozni, hogy az importból származó és a belföldi görögdinnye egyszerre legyen jelen a boltokban.

Saltzer Kornél,

a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a Spar évek óta piacot biztosít a magyar termelőknek és feldolgozóknak. A mostani magyar görögdinnye promóció ennek az üzletpolitikának a része. Az idén a Spar várhatóan 5500-5800 tonna magyar görögdinnyét forgalmaz majd, ami 5-8 százalékkal több az előző évinél. A Sparnál a görögdinnye-értékesítésen belül a magyar áru aránya megközelíti a 90 százalékot - mondta az ügyvezető igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.