Civil Városi Unió: Szegeden véget ért egy fejezet?

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A civilek úgy tartják: a szegedi baloldal tagjai szereptévesztésben voltak az elmúlt négy évben.

A Civil Városi Unió sajtóközleménye

Egy rendkívüli üléstől eltekintve letelt egy önkormányzati ciklus, melynek végén a közgyűlés résztvevői minden oldalról értékelni próbálták az elmúlt 4 évet. Ezek az értékelések jól mutattak rá azokra a hibákra, melyek miatt Szeged képtelen előre lépni. Üdítő kivételt képezett az LMP-s Szentistványi István szereplése, aki talán egyedüliként érezte át azt a felelősséget, ami egy önkormányzati képviselő számára kötelesség volna, és aki talán egyedüliként mutatta meg, hogy lehet elvszerű politizálást folytatni.

Véleményünk szerint a közgyűlés „baloldali” tagjai súlyos szereptévesztésben voltak. A négy év során szinte valamennyi felszólalásukban aktuálpolitikai kritikákat fogalmaztak meg. Megelégedtek azzal, hogy Szeged valamennyi problémáját a kormányzati intézkedésekre vezették vissza, azokra meg sem kíséreltek megoldásokat találni. A szereptévesztés ebben érhető tetten, ugyanis egy önkormányzatnak nem a kormánykritika a feladata (erre ott az országos politika), hanem az, hogy a mindenkori törvényi keretek és az adott pillanatban érvényes politikai feltételek között a rá bízott települést a lehető legjobban működtesse, fejlessze.

A Botka László vezette frakciót szemmel láthatóan csak a politikai haszonszerzés vezette, Szeged érdekei háttérbe szorultak. A „minél rosszabb, annál jobb” elv jól tetten érhető volt az önkormányzati cégek ellehetetlenítésében is.

Sikeresen járatták le a jegyzői tisztséget is, az egyébként szakmailag rendkívül felkészült Mózes Ervin politikai komisszárként való szerepeltetésével.

Ebben az elvesztegetett 4 évben komoly felelősség terheli a jobboldali képviselőket is. Már az első közgyűléseken elvesztették minden esélyüket a sikeres politizálásra akkor, amikor az alpolgármesteri pozíciók elutasításával, a jegyzőváltás elmulasztásával asszisztáltak egy MSZP-s „árnyékkormány” kialakulásához, amivel tulajdonképpen pozícióban tartották Nagy Sándor és Szentgyörgyi Pál volt alpolgármestereket. A 2011-es költségvetés elfogadásával pedig gyakorlatilag magukra vették az előző ciklusokban elkövetett hibák felelősségét is.

Ettől kezdve ez a négy év nem szólt másról, mint esetleges, legtöbbször rossz kompromisszumokról, háttéralkukról, a város takaréklángon történő működtetéséről és Botka országos politikai karrierjének építéséről. (Szeged számára rendkívül sajnálatos, hogy ez a karrierépítés nem tűnik sikeresnek.) A legfőbb probléma, hogy a városvezetésnek továbbra sincs semmiféle komolyan vehető, koherens koncepciója, melyből kirajzolódna Szeged jövőképe és amelynek mentén logikus, egymásra épülő döntéseket lehetne hozni. Ennek megalkotása már az új képviselő-testület feladata lesz. Csak remélni tudjuk, hogy a következő ciklus elteltével, most már 5 év múlva, nem ilyen értékelést kell adnunk – áll a Civil Városi Unió a SZEGEDma.hu-hoz eljuttatott sajtóközleményében.

Előző sztori

Az I. világháborúban elesett katonák előtt tisztelegtek Mórahalmon

Következő sztori

Bivalyok és májas rizottós rétes a XI. Homokháti Sokadalmon + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek