Közélet

A hazatérés élménye – kétszáz gyermek a szegedi ÁGOTA-táborban + FOTÓK

A hazatérés élménye – kétszáz gyermek a szegedi ÁGOTA-táborban + FOTÓK

2014. július 22., kedd
A hazatérés élménye – kétszáz gyermek a szegedi ÁGOTA-táborban + FOTÓK
agota_tabor_megnyito58_gs

Az ország minden részéből kétszáz állami gondoskodásban élő gyermek érkezett a XVIII. ÁGOTA-táborba, melynek lényegét Kothencz János úgy foglalta össze, hogy mindenkinek van egy családja, van egy hely, ahová hazaérkezik – ezt nyújtja az ÁGOTA.

Az ÁGOTA Alapítvány mintegy száz segítője gondoskodik arról, hogy a tíznapos táborban részt vevő állami gondoskodásban élő gyermekek jól érezzék magukat. A programok sorában többek között sportversenyek, kézműves foglalkozások és Ki mit tud is szerepel, illetve tűzoltón érkezik majd a nyári Mikulás, roma fesztivált és bált is rendeznek a szépségverseny mellett. Az alapítványt létrehozó

Kothencz János

úgy fogalmazott: a cél, hogy a résztvevők úgy érezzék, hazaérkeztek. A József Attila Általános Iskolában tartott ünnepélyes tábormegnyitón a fővédnöknek felkért

Kiss-Rigó László

megyés püspök elmondta, sokan már egy éve készülnek erre a nyári táborra, s reményét fejezte ki, hogy minden egyes résztvevő maradandó, pozitív élményekkel gazdagodik.

Czibere Károly

, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára az ÁGOTA közösségét méltatta, azt a nagy, befogadó családot, amit maga az ÁGOTA jelent. „Az egész gyermekvédelmi rendszert sikerült a sarkaiból kifordítani, és egy teljesen új megközelítést érvényesíteni. Az irány jó, folytassuk közösen a megkezdett munkát annak érdekében, akik itt ülnek” – fogalmazott Czibere.

Deák Imre

, az EMMI nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az ÁGOTA-tábor programjaival kapcsolatban a szervezők munkáját emelte, amit a résztvevő gyerekek azzal tudnak meghálálni, ha jól érzik magukat.

agota_tabor_megnyito27_gs

A táborban a kormányhivatal mindenkit tiszteletbeli ügyféllé avat – erről már

Juhász Tünde

kormánymegbízott beszélt, hiszen a gyerekek a szakigazgatási szervek munkájával is megismerkedhetnek. A Közlekedési Felügyelőség, a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, a Munkaügyi Központ, valamint a Szociális és Gyámhivatal munkatársai kapcsolódnak be a tábor programjába.

Ahogy beszámoltunk róla

, szerdán a résztvevők nyelvére elfordítva, érthető módon játékos feladatokkal mutatják be, hogy miként is működik a hivatali ügyintézés, amivel a fiatalok előbb-utóbb élesben is találkozni fognak. Juhász Tünde kiemelte, önismereti tréninget is tartanak a nagyobbaknak, akik például önéletrajzírást is tanulhatnak a kormányhivatal munkatársaitól.

Lukács János

dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány úgy fogalmazott, "eljöttünk egy hiteles forráshoz, amit ÁGOTA-nak hívnak". Gratulált, hogy immár tizennyolcadik alkalommal táboroztatják a gyerekeket, és sok sikert kívánt az alapítvány csapatának munkájukhoz. „Mindenki tartozik valahová, nekem az a feladatom, az a szolgálatom, hogy ezt bebizonyítsam nektek, hogy bennetek van a csoda, ami ha kiteljesedik, akkor a gyerek hazatalál” – ezekkel a szavakkal köszöntötte a kétszáz gyermeket Kothencz János.

agota_tabor_megnyito35_gs

A SZEGEDma.hu-nak elmondta, az ÁGOTA Alapítvány által kidolgozott érzékenyítő módszer, a KÁSZPEM segítségével igyekeznek a gyermekeket felszabadítani, ezt célozza a tábor számtalan programja. „Ezzel a felszabadultsággal együtt a jár azonban a fájdalom, a nehéz életérzések felszabadítása is, és bizony, ekkor úgy kell lenni a gyerekek mellett, hogy érezze: érdemeitől függetlenül ő szerethető. Ez a lényege ennek a tábornak, hogy egy más minőségben tapasztaltassuk meg a gyerekkel önmagát ahhoz képest, mint amit adott esetben mások mondtak róla” – részletezte Kothencz János a tábor alapkoncepcióját. A mintegy száz önkéntes segítő között szép számmal akadnak olyan sorstársai, egykor intézetben nevelkedők, akiket évekkel ezelőtt még ő táboroztatott. Mint megtudtuk, mindig az adott intézményben születik arról döntés, hogy ki vehet részt az ÁGOTA táborában, ami nem büntetés vagy épp jutalom, hanem egy lehetőség a gyerekek számára.

Paradigmaváltás valósult a gyermekvédelemben

Az ÁGOTA Alapítvány alapítója kiemelte, a 2010-es kormányváltás után jelentős pozitív változások történtek a gyermekvédelemben. Kothencz János emlékeztetett, főként a szocializmus idején jóformán felügyelték a gyerekeket, ez az attitűd változott. „Noha az 1997-ben elfogadott gyermekvédelmi törvény már lehetőséget teremtett arra, hogy elmozduljon a rendszer a családközeli ellátások felé, de azt láttuk, hogy érdemben nem történtek komoly változások a szakellátási arányban” – szögezte le Kothencz János, aki úgy értékelte, a leghatékonyabb családpótló maga a család. Az előző Orbán-kormány által hozott intézkedéseket azért nevezte paradigmaváltónak, mert a felügyeleti típusú ellátást felváltotta a törődő attitűd.

agota_tabor_megnyito40_gs

Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára a világ egyik legszebb szolgálatának nevezte a nevelőszülői hivatást. „Akkor, amikor egy család úgy dönt, hogy egy állami gondoskodásban élő gyermeket nevelőszülőként gondoz, ugyanaz motiválja, mint ami a kormánynak is a legfontosabb családpolitikai elkötelezettsége, nevezetesen, hogy nem hagyunk senkit az út szélén. Mindenkinek meg kell adni azt az esélyt és azt a lehetőséget, hogy felemelkedjen és felzárkózzon. Itt a táborban sok olyan gyermeket látunk, akiknek a családi háttere valamiért szétesett, így olyan nehézségekkel és hátrányokkal küzdenek, amik egy életre szólóan meghatározza jövőjüket, hacsak nem karoljuk fel őket” – fogalmazott Czibere Károly. Kiemelte, a kormány feladata, hogy folytassa a négy évvel ezelőtt megkezdett munkát, de a nyár folyamán kiértékelik az elmúlt fél év tapasztalatait, és ez alapján hoznak majd intézkedéseket. Példaként elmondta, a nevelőszülők szabadságolása vagy helyettesítésére vonatkozó szabályokat vizsgálják, hogy azok vajon mennyire segítik őket. Fontosnak nevezte az 500 órás képzést is, mellyel kapcsolatban azt nézi meg a szaktárca, hogy mennyire tudják az elsajátítottakat a gyakorlatban kamatoztatni a nevelőszülők a mindennapok során. A SZEGEDma.hu-nak Czibere Károly elmondta, jelentős területi eltérések vannak abban is, hogy amennyiben nevelőszülőt keresnek, milyen a jelentkezési arány. Ezen is szeretnének javítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.