Vízilabda: menetelnek a szegedi és a vásárhelyi fiatalok Olaszországban

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

HVSC 2003

Ez évben már hetedik alkalommal rendezik meg olaszországi Lignanoban a HABA-WABA elnevezésű vízilabda utánpótlás fesztivált, amelyen az öt magyar induló klub között ott vannak a szegedi és a vásárhelyi fiatalok is.

Akik jártak már Olaszországban utánpótlás sportrendezvényen, azok bizonyíthatják, hogy az olaszok nagyon értenek az ilyen események megrendezéséhez. Nem is elsősorrban a precizitás az erősségük, hanem az, hogy a világ bármely országából szívesen mennek csapatok a dél-európai országba, ahol fantasztikus hangulat várja a résztvevőket. Az idei fesztiválra a rendező olaszok mellett érkeztek csapatok Franciaországból, Egyiptomból, Montenegróból, Magyarországról, Szerbiából, Romániából, Spanyolországból, Görögországból, Horvátországból, Brazíliából, Oroszországból és Szingapúrból is.

Jellemző, hogy a világ egyik legnagyobb utánpótlás vízilabda fesztiváljának – amelyet a FINA (a nemzetközi), a LEN (az európai) a COMEN ( a mediterrán) és a FIN (az olasz) szövetség is támogat – elmúlt évi megmérettetésén 1209 sportoló mellett 230 kísérő és közel 700 családtag és barát figyelte érdeklődéssel az 526 mérkőzés eseményeit. Idén is hasonlóan nagy az érdeklődés hiszen a 2003-as születésű fiúk tornájára például 96 csapat nevezett, amelyet 16 darab 6-os csoportba sorolták. A 96 csapat között öt magyar együttes (a Szegedi Vízipóló Suli, a Hódmezővásárhelyi VSC, az FTC, a ZF Eger és a Debreceni VSC Pólósuli) is ott található.

A június 23-29 között zajló torna első három napján a csoportküzdelmekre került sor, amelyeken remekeltek a magyar fiatalok, hiszen az öt csapatunk közül négy csoportelsőként jutott tovább. Az FTC és a ZF Eger mellett megyénk két gárdája is meggyőző fölénnyel nyerte csoportját, míg a debreceniek a harmadik helyen végeztek.

A harmadik csoportban szereplő vásárhelyiek az első napon magabiztos játékkal egyaránt 15-0-ra győzték le az olasz Etruria II. és a szintén olasz Blu 3000 gárdáját. Hasonlóan sikeresen folytatódott Kasza Attila tanítványai számára a második nap is, amikor az addig veretlen francia Pau Sharks együttesét 10-1-re, majd a harmadik napon az olasz RN Sori Delfint 8-1-re, az Acquachiara Napoli gárdáját pedig 3-1-re győzték le.

A 3. csoport végeredménye: 1. HVSC 10, 2. Pau Sharks 8, 3. RN Sori Delfin 6, 4. Acquachiara Napoli 4, 5. Blu 3000, 6. Etruria II. 0 ponttal.

A szegedi fiatalok a tizenegyedik csoportba nyertek besorolást, ahol a vásárhelyiekhez hasonlóan három olasz és egy francia vetéálytársuk akadt. Az első napon a Nuoto Catania ellen még akadozott a gépezet, de a találkozó végén 4-3 arányú győzelmükkel a szegedi fiatalok örülhettek, majd 9-1 arányú sima győzelmet arattak az RN Colli d’Oro ellen. A második napon következett a francia ellenfél, de az MWP Bleu sem jelentett komoly akadályt, az SZVPS 13-1-re nyerte a mérkőzést. A szerdai harmadik napon is két olasz ellenfél várt a szegediekre, akik az SC Quinto ellen 7-2-re, a PN Trieste ellen pedig 6-2-re győztek, így a csoportjuk élén végeztek.

A 11. csoport végeredménye: 1. Szegedi Vízipóló Suli 10, 2. Nuoto Catania 8, 3. SC Quinto 6, 4. PN Trieste 4, 5. RN Colli d’Oro 2, 6. MWP Bleu 0 ponttal.

A hét második felében már az érmes helyezésekért folyik a küzdelem, amelyre a magyar csapatoknak is jó esélyük van.

Előző sztori

Vb-2014: kéz a kézben estek ki a portugálok és a ghánaiak

Következő sztori

A nyílzáporon folytatódik a Csongrád megye nemzeti értékeit bemutató roadshow + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek