/

Vendégváró muzsikások és koncertek Ópusztaszeren pünkösdvasárnap + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

opusztaszer_punkosd15_gs

Akár egy óriási népzenei fesztivál helyszínének is beillett volna az ópusztaszeri emlékpark pünkösdvasárnap. Megannyi vendégváró muzsikás, garabonciás és koncert várta a látogatókat.

A kánikulához közeli Celsius-fok sem tudta elriasztani a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark vasárnapi programjaitól, szalmakalappal és némi naptejjel felszerelkezve vágtak neki a skanzen rejtette népi mesterségbemutatóknak. A csigacsináló tésztakészítőknél elleshették, miként gyúrták nagyanyáink a vasárnapi levesbetétet, Kovács Annáék udvarában pedig kiderült, mitől lesz puha és aranyozottan csillogó a fonott kalács teteje.

“Gondoltam megmutatom a gyereknek hogyan kell ezt játszani, de kiderült, ügyesebben céloz mint én” – mesélte nevetve Szilvási Endre, akit tíz éves gyermeke “szégyenített” meg a célba dobásnál. Az Erős embör, dógos asszony, ügyes gyerök megmérettetéseken bárki rendezhetett villámügyességi verseny a családtagokkal, ha győzte erővel a karjában. Az ötéves Kovács Dominik sem sírt vagy hisztizett azért, mert nyolcéves bátyja ügyesebbnek bizonyult a feladatokban, jókedvűen rohant a nagyobbak után.

Steiner István és felesége örök gyerekeknek vallottak magukról, ezért is ültek be délelőtt a Barboncás Társulat Mennyei szép történet című bábjátékára. És nem csak az idősebbek, a csöpségek figyelmét is le lehetett kötni a Szeleburdi Meseszínház, Gulyás Terka és Gulyás Laci meséivel: tátott szájjal hallgatták Ludas Matyi kalandjait, János Vitéz történetét és a pünkösdi szekérmeséket.

opusztaszer_punkosd29_gs

A délutáni tikkasztó melegben a legkisebbek a nagyszínpad körüli fák árnyékában kerestek menedéket, ott táncoltak a Makám 30 akkordjaira. A formáció Lovász Irénnel karöltve a májusi MÜPA-ban tartott koncertjüket követően először az emlékparkban adott koncertet. A balkáni, ázsiai, közel-keleti és afrikai gyökerek összefonódása, az etnodzsessz és a kortárs zene, valamint az akusztikus és elektronikus hangzás különös egyvelege még a közeli csárdában ülőket is mozgásra sarkallta: az asztal alatt szinte mindenkinek ritmusra járt a lába.

A pünkösdi programok ezzel nem értek véget Ópusztaszeren, hétfőn a maihoz hasonló események mellett a nagyréten megválasztják az idei év pünkösdi királyát is. További részleteket ITT találhatnak.

no images were found

Előző sztori

ÁNTSZ: érkezik az év első hőséghulláma

Következő sztori

Botka László is ellenzi Tisza István szobrának felállítását Budapesten