Közélet

Új hagyomány indul útjára Mórahalmon: itt az első Pálinkaverseny

Új hagyomány indul útjára Mórahalmon: itt az első Pálinkaverseny

2014. június 20., péntek
Új hagyomány indul útjára Mórahalmon: itt az első Pálinkaverseny
1015810_329751017156550_236116309_o

A 25 éve város Mórahalom rendezvénysorozat keretében rendezik meg az első pálinkaversenyt szeptember 26-án, Mórahalmon az Aranyszöm Rendezvényház udvarán. A rendezvény célja nemcsak a hagyományőrzés, hanem a hagyományteremtés is.

A pálinka régóta hozzátartozik a magyar kultúrához, legfőbbképpen a magyar paraszti gyümölcsfelhasználás szempontjából, illetve a gasztronómiai kultúrának is az egyik legerősebb része. Az utóbbi években különböző törvényszabályozások is segítik a pálinka minőségének megőrizését. Jogszabály szerint csak a Magyarországon termelt gyümölcsből és adalékanyag hozzáadása nélkül készített ital nevezhető párlatnak. Háromféleképpen készülhet pálinka: kereskedelmi forgalomba helyezés céljából létesített pálinkafőzdékben, bér-, illetve otthoni főzéssel. A Homokhátság szempontjából a pálinkafőzés fontos jelentőségű, a szőlő- és gyümölcs kultúra nagy hagyománynak örvend. Eleinte szőlőket telepítettek a homok megfogása céljából, viszont azokat a filoxéra járvány elpusztította. Ezután kezdték el a gyümölcsfák ültetését, amelyek remekül megkötötték a talajt. Így idővel a gyümölcstermesztés is elég erős húzóágazattá nőtte ki magát. A Dél-Alföldön magas a napsütéses órák száma, a homok kristályszemcséi tartják a meleget, visszaverik a fényt, ezáltal a Homokhátságon termett gyümölcsöknek kifejezetten jó a zamata.

Stampf Mariann

a Móra-Tourist Nonprofit Kft. projektmenedzsere elmondta: „ezen a vidéken a gyümölcsökből készített termékek – ezekhez hozzátartozik a pálinka is – nélkülözhetetlenek, és fontosnak tartjuk, hogy a kultúrában megőrizzük szerepüket. A kulturált pálinkafogyasztásra is szeretnénk felhívni a figyelmet, illetve a minőségi gyümölcsből készült minőségi pálinka fontosságára.” Ezen értékek fennmaradása érdekében szervezik meg a hagyományteremtés reményében az első pálinkaversenyt Mórahalmon, melyet szeptember 26-án tartanak meg az Aranyszöm Rendezvényház udvarán. Nevezni olyan termékekkel lehet, amelyek a Homokhátságon termett gyümölcsökből, otthoni vagy bérfőzéssel készítenek, legyen az gyümölcs- vagy ágyas pálinka. A bérfőzött italról eredetigazolást kell majd bemutatniuk a versenyzőknek, aminek függvényében elindulhatnak majd pálinka vagy párlat kategóriában. Az eseményen különböző programok is várják a résztvevőket. Lesz Stand Up Comedy, rövid szakmai tájékoztatás a pálinka- és gasztronómiai kultúráról, illetve egy utcabál fogja zárni a versenyt. Bárki nevezhet, aki Mórahalmon vagy környékén lakik. A rendezvény szakmai főszervezője

Kerekes Pál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.