Közélet

Szeged főutcája a Tisza, a főutcát pedig civilek tartanák rendben

Szeged főutcája a Tisza, a főutcát pedig civilek tartanák rendben

2014. június 14., szombat
Szeged főutcája a Tisza, a főutcát pedig civilek tartanák rendben
uszohaz01_gs

"A vízitelepig tartó terület a második legnagyobb belterületi park Szegeden, turisztikai értéke különleges, mégsem használják ki, pedig más városok nagyberuházásokkal segítik élhetőbbé tenni az ehhez hasonló szakaszokat." A Tisza Park Fejlesztéséért Civil Kezdeményezés pénteken területbejáráson ismertette a terveket.

Szeged főutcája a Tisza, a főutcát pedig illik rendben tartani. A lakóhajók tulajdonosai, vendéglátó egységek és a kikötő azért fogott össze, hogy közös erővel harcoljanak azért, ami a város folyójának jár: rekreációs pihenőparkot, szabad strandot a Fokára, valamint sport és szabadidős tevékenységekre alkalmas terülttel szeretnék felvirágoztatni az elhanyagolt területet. Pénteken a Noé lakóhajón bárki meghallgathatta az elképzelések részleteit, bejárhatta a kérdéses partszakaszt. A Tisza Park Fejlesztéséért Civil Kezdeményezést

Kohári Nándor

(Fidesz-KDNP) által sürgősséggel benyújtott határozati javaslatára sikerült bevonni a hullámtéri szabályozásra vonatkozó terv kidolgozásának egyeztetésébe, tehát az egyesület véleményezheti és javaslatokat is tehet a Tisza-partot érintő változásokra. Már tíz éve, hogy a jelenlegi lelkes csapat néhány tagja felismerte a problémát és a kihasználatlanság mögött lapuló lehetőségeket, azóta pedig közel húsz tagot tudtak maguk mellé állítani.

Csányi Sándor

úgy szólt a pénteki tájékoztatón, balgaság lenne hátat fordítani a folyó szépségeinek, a civilek pedig szeretnének szorosabb kapcsolatot kötni az önkormányzattal és a vízüggyel, akár rendezvények formájában, akár közös pályázatok lebonyolításában. A terület pedig, amibe újra életet szeretnének lehelni, az a Tisza-part vízitelep és a hajóállomás közötti szakasza.

petrovicskalman1

"A vízitelepig tartó terület a második legnagyobb belterületi park Szegeden, turisztikai értéke különleges, mégsem használják ki, pedig más városok nagyberuházásokkal segítik élhetőbbé tenni az ehhez hasonló szakaszokat" - fogalmazott

Petrovics Kálmán

, az EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület igazgatója. Egy kulturált szabad strand, sétálótér a túrázóknak és kerékpárút a bicajozás szerelmeseinek a hullámtérben - elsősorban ez a gondolatisága a kezdeményezésnek. Valamelyest ugyan nehezíti a körülményeket a Tisza rend szerinti tavaszi áradása, de a civilek ezt úgy oldanák meg, hogy az élővilág megbolygatása nélkül egy azonnal tisztítható környéket alakítanának ki. "A szegediek jól ismerik milyen az, amikor a leapadó folyó után mocsaras, büdös állóvizek maradnak, ahol csak gaz van. Ez nem városba való látvány" - folytatta. Rávilágított arra is, hogy egy-egy közéleti eseményen - így a területbejáráson is - találkoznak olyan szegedi lakosokkal, akik jelzik feléjük: igénylik a fejlesztéseket. Petrovics egy példát említett ennek alátámasztására: "a Fokán nincs strand, de az emberek lemennek napozni, hiszen az életük részét jelenti. Ha már kialakult egy ilyen közeg, akkor tegyük kulturálttá és használhatóvá".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.