Sport

Sunday Times: Putyint, Beckenbauert és Blattert is megkörnyékezték a katariak

Sunday Times: Putyint, Beckenbauert és Blattert is megkörnyékezték a katariak

2014. június 8., vasárnap
Sunday Times: Putyint, Beckenbauert és Blattert is megkörnyékezték a katariak

Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Franz Beckenbauert, a német labdarúgás egykori világsztárját és Joseph Blattert, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökét is "megkörnyékezte" Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, Mohamed bin Hammam - írta a The Sunday Times.

A tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap a múlt héten kezdett feltáró riportsorozatot arról, hogy a birtokába került adatok szerint

Hammam

, az ázsiai konföderáció (AFC) volt elnöke, a FIFA egykori alelnöke - akit korrupciógyanús ügyeiért a szövetség már korábban eltiltással sújtott - kenőpénzekkel "megvásárolta" hazája számára a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. A lap közölte, hogy hatalmas mennyiségű, több milliónyi olyan dokumentumhoz - köztük email-üzenetekhez, bankszámla-kimutatásokhoz, átutalási bizonylatokhoz - jutott hozzá, amelyek a korrupt ügyleteket bizonyítják. A riport vasárnap közölt második részéből kiderül, hogy a katari üzletember és egykori sportvezető az Oroszország által elnyert - Anglia által is megpályázott - 2018-as és a Katarnak ítélt 2022-es vb-ről szóló döntések előtt Moszkvában járt

Putyin

vendégeként. A látogatást

Vitalij Mutko

, az orosz pályázati bizottság elnöke szervezte. A The Sunday Times birtokába jutott adatok szerint Putyin - aki akkoriban az orosz miniszterelnöki tisztséget töltötte be - nem csupán Hammammal, de a katari emírrel is találkozott, akivel "a közös földgázkitermelés lehetőségeit" tekintették át. A brit lap által megszerzett dokumentumok szerint a katariak is "felfigyeltek" arra, hogy a 2018-as világbajnokság orosz pályázati csapatát a "Putyin környezete által ellenőrzött" gázipari óriáscég, a Gazprom korábbi illetékesei irányítják. Az adatokból kiderül az is, hogy Hammam "diszkrét találkozókat" szervezett

Blatter

számára a katari királyi családdal és "üzleti együttműködési tárgyalásokra" Katarba invitálta

Franz Beckenbauert

, a FIFA végrehajtó bizottságának egykori tagját annak a német olaj- és gázszállító cégnek a vezetőivel együtt, amely Beckenbauert tanácsadóként alkalmazta. Hammam mindemellett 1,7 millió dollárt fizetett több ázsiai, afrikai és karibi futballszövetség tisztviselőinek támogatásuk elnyerése végett - írja a lap. A FIFA egyik főszponzora, a Sony elektronikai vállalatcsoport a The Sunday Timesnak eljuttatott közleményében a lap értesüléseinek "alapos és megfelelő" kivizsgálását követelte. A The Sunday Times által megszerzett terhelő dokumentumok alapján máris sportági vezetők, politikusok, korrupcióellenes szakértők szorgalmazzák a 2022-es világbajnokság rendezési jogát odaítélő eljárás újraindítását.

John Whittingdale

, a brit parlament sport-, média- és kulturális ügyekért felelős alsóházi bizottságának elnöke már a riport első részének múlt heti közzététele után kijelentette, hogy véleménye szerint "elsöprő erejű" indokok vannak a döntési folyamat újbóli elkezdésére. Whittingdale a BBC-nek nyilatkozva kijelentette azt is, hogy az ügy miatt Joseph Blatter FIFA-elnök helyzete "tarthatatlanná" válhat.

Ed Miliband

, az ellenzéki brit Munkáspárt vezetője a riport második részének vasárnapi ismertetése után szintén azt mondta, hogy "erőteljesen indokolt lenne" a pályázati eljárás "azonnali" újraindítása, ha a lap "megdöbbentő" értesülései bebizonyosodnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.