Közélet

Répás: kulcsfontosságú feladat az oktatás és a tehetséggondozás

Répás: kulcsfontosságú feladat az oktatás és a tehetséggondozás

2014. június 13., péntek
Répás: kulcsfontosságú feladat az oktatás és a tehetséggondozás

A magyar nemzetpolitika kulcsfontosságú feladatának nevezte az oktatást és kiemelten a tehetséggondozást a nemzetpolitikai helyettes államtitkár pénteken Tatabányán.

Répás Zsuzsanna

az Edutus Főiskola Collegium Talentum tehetséggondozó programjának évzáró rendezvényén kifejtette: a szellemileg gyarapodó közösségnek erős az identitása, szilárd és egészséges a nemzettudata, ismeri és tiszteli múltját, történelmét, ápolja a közös kultúrkincset. Tagjai igyekeznek a nemzet hasznos és építő tagjai lenni, és azon dolgozni, hogy a magyarság minél nagyobb megbecsültségnek örvendjen a világban - fogalmazott a helyettes államtitkár az MTI-hez eljuttatott beszédében. Kiemelte: ehhez olyan versenyképes tudásra van szükség, amelynek a megszerzéséhez közösen kell megteremteni a körülményeket: ezért áll a magyar kormányzat a Collegium Talentum mögött. A Collegium Talentum képzése egyedülálló módon segítette a hallgatók szakmai fejlődését, megalapozta oktatói-kutatói karrierjüket. Az a feladatuk, hogy éljenek a lehetőséggel nemzetük és közösségük javára - mondta, majd reményét fejezte ki, hogy az így kiépült kapcsolati háló tovább bővül, és ezáltal gazdagítják, erősítik a külhoni magyar tudományos életet. A végzősöket köszöntötte

Gál András Levente

, a Magyar Közigazgatási és Szervezetfejlesztési Kutatóintézet Alapítvány kuratóriumi elnöke, tanulmánykötetüket Paládi-Kovács Attila akadémikus, az MTA Domus Kuratórium elnöke mutatta be. A felsőoktatási intézmény háttéranyaga szerint a tatabányai székhelyű Edutus Főiskola keretei között, a Bethlen Gábor Alap támogatásával működő Collegium Talentum 2010 őszén hároméves támogatási programra hirdette meg első felvételijét, és 2011 januárjában először tíz felvidéki, szeptembertől pedig már harminc, a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és Délvidékről származó fiatal lett részese a tehetségtámogatási rendszernek. A program célja a külhoni magyar értelmiség utánpótlásának, a magyar nyelvű felsőoktatás tudományos fokozattal rendelkező fiatal oktatói bázisának erősítése és a határon túli tudományos, oktatói elit segítése. Hatvankilenc tutorral dolgoznak együtt, közülük tizenhárman a Babes-Bolyai Tudományegyetem, hárman az Újvidéki Egyetem, hárman pedig az Ungvári Nemzeti Egyetem elismert professzorai, illetve docensei.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.