/

Répás: kulcsfontosságú feladat az oktatás és a tehetséggondozás

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar nemzetpolitika kulcsfontosságú feladatának nevezte az oktatást és kiemelten a tehetséggondozást a nemzetpolitikai helyettes államtitkár pénteken Tatabányán.

Répás Zsuzsanna az Edutus Főiskola Collegium Talentum tehetséggondozó programjának évzáró rendezvényén kifejtette: a szellemileg gyarapodó közösségnek erős az identitása, szilárd és egészséges a nemzettudata, ismeri és tiszteli múltját, történelmét, ápolja a közös kultúrkincset. Tagjai igyekeznek a nemzet hasznos és építő tagjai lenni, és azon dolgozni, hogy a magyarság minél nagyobb megbecsültségnek örvendjen a világban – fogalmazott a helyettes államtitkár az MTI-hez eljuttatott beszédében.

Kiemelte: ehhez olyan versenyképes tudásra van szükség, amelynek a megszerzéséhez közösen kell megteremteni a körülményeket: ezért áll a magyar kormányzat a Collegium Talentum mögött. A Collegium Talentum képzése egyedülálló módon segítette a hallgatók szakmai fejlődését, megalapozta oktatói-kutatói karrierjüket. Az a feladatuk, hogy éljenek a lehetőséggel nemzetük és közösségük javára – mondta, majd reményét fejezte ki, hogy az így kiépült kapcsolati háló tovább bővül, és ezáltal gazdagítják, erősítik a külhoni magyar tudományos életet.

A végzősöket köszöntötte Gál András Levente, a Magyar Közigazgatási és Szervezetfejlesztési Kutatóintézet Alapítvány kuratóriumi elnöke, tanulmánykötetüket Paládi-Kovács Attila akadémikus, az MTA Domus Kuratórium elnöke mutatta be. A felsőoktatási intézmény háttéranyaga szerint a tatabányai székhelyű Edutus Főiskola keretei között, a Bethlen Gábor Alap támogatásával működő Collegium Talentum 2010 őszén hároméves támogatási programra hirdette meg első felvételijét, és 2011 januárjában először tíz felvidéki, szeptembertől pedig már harminc, a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és Délvidékről származó fiatal lett részese a tehetségtámogatási rendszernek.

A program célja a külhoni magyar értelmiség utánpótlásának, a magyar nyelvű felsőoktatás tudományos fokozattal rendelkező fiatal oktatói bázisának erősítése és a határon túli tudományos, oktatói elit segítése. Hatvankilenc tutorral dolgoznak együtt, közülük tizenhárman a Babes-Bolyai Tudományegyetem, hárman az Újvidéki Egyetem, hárman pedig az Ungvári Nemzeti Egyetem elismert professzorai, illetve docensei.

Default thumbnail
Előző sztori

Hosszú Katinka és Pulai Bence nyert a római úszóverseny nyitónapján

Következő sztori

Szeged főutcája a Tisza, a főutcát pedig civilek tartanák rendben

Legutóbbi hasonló cikkek