//

Öt kontinens bibliakutatói érkeznek Szegedre

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén először lesz hazánk a helyszíne a bibliatudósok nagy nemzetközi konferenciájának, a Studiorum Novi Testamenti Societas (SNTS) éves közgyűlésének. Az eseményre öt kontinens egyetemeiről érkeznek majd a világ legkiemelkedőbb újszövetség-kutatói. Az SNTS-t 1945-ben (69 évvel ezelőtt) Oxfordban alapították, és minden évben más-más tudományos intézet nyerheti el az éves tudományos seregszemle rendezésének jogát.

Az augusztus 2-9. között Szegeden zajló esemény a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésében valósul meg. A részletes program megtalálható a világhálón, az alábbi címre kattintva!

Az SNTS tudományos seregszemléje elő-konferenciájaként találkoznak majd – ugyancsak Szegeden – a jórészt kelet-európai bibliakutatókat tömörítő EASTERN EUROPEAN LIAISON COMMITTEE (EELC) tagjai is.

Mindkét konferencián meghívásos alapon vesznek részt a SNTS tagjai, a világ 700 egyeteme képviseletében: egyetemi tanárok PhD professzorok, nagydoktorok és akadémikusok és személyesen meghívott magyar professzorok. Közülük 2014 júniusáig 55 állam 130 egyeteméről mintegy 260 fő jelentkezett az angol nyelvű világkonferenciára: többek között Indiából, Kínából, Ghánából, Moszkvából, Mexikóból és Dél-Koreából. Ez alkalomból hazánkba érkezik az SNTS jelenleg elnöke, Christopher Tuckett az Oxfordi Egyetemről, és a szegedi közgyűlésen hivatalba lépő új elnök, Udo Schnelle tübingeni professzor.

A konferencia 1981-ben Rómában ülésezett, 2000-ben Jeruzsálemben, 2013-ban pedig az ausztráliai Pearth-ben tartotta plenáris ülését az SNTS. A szervezet korábbi katolikus elnökei voltak többek között Raymond E. Brown (1986) Joseph Fitzmyer (1992) Albert Vanhoye (1995) A. Puig i Tàrrach (2011).

Az idei tudományos eszmecsere helyi szervező bizottságának elnöke – az egyetlen magyar katolikus SNTS-tag – Benyik György, aki Szabó Gábor, az SZTE rektora és Kiss-Rigó László megyéspüspök felkérésére szervezi a konferenciát Szegeden.

Illusztris vendégek

A jelentős tanácskozást számos magas rangú vendég megtiszteli látogatásával és támogatásával, többek között Ilan Mor Izrael Állam nagykövete is. Mivel 2013-ban az EELC Belgrádban ülésezett ezért díszvendégként várják Irinej Bulović újvidéki ortodox püspököt, korábbi biblikus tanárt, a Szerb Katolikus Püspöki Konferencia külügyi osztályának vezetőjét.

A konferenciához kapcsolódó Magyar Bibliatudományi Kiállítást Balog Zoltán miniszter nyitja meg. A konferenciára „The Bible and Economics” címmel ajándék kötet készül 39 magyar és kelet-európai biblikus angol illetve német nyelvű tanulmányaival, melyek a 2013. évi 25. Szegedi Nemzetközi Biblikus konferencián elhangzott előadásokat rögzítik.

Felekezetközi párbeszéd

A biblikusok között fennálló felekezeti különbségek ellenére hosszú idő óta jó munka kapcsolat alakult ki. Ezért szokták poszt-konfesszionális konferenciának is titulálni a tudományos seregszemlét. A munkájában résztvevő magas képzettségű ókorkutatók, nyelvészek, bibliafordítók ugyanis mindannyian elkötelezettek az Írás mind alaposabb megismerésének, másrészt pedig tudományos és módszeres vizsgálatának. A rendezvény a legnagyobb európai és amerikai könyvkiadók is megjelennek hazánkban nehezen elérhető kiadványaikkal.

Termékeny eszmecsere

A konferencia kapcsán számos olyan külföldi professzor látogat Szegedre, akik Magyarországról és Szegedről most szerzik meg az első közvetlen tapasztalataikat. Azok az előadások és viták, amelyek a plenáris nagy előadásokkal párhuzamosan 8 kisebb körben és további 14 szemináriumban szervezett munkacsoportokban zajlanak, rendszerint hosszabb időre meghatározzák a bibliatudomány kutatási irányát, és a jövendő publikációkat.

Előző sztori

Újkígyóson rendezték meg a IV. Szögedi Nemzet találkozót + FOTÓK

Következő sztori

Hétfőtől folytatódik az ivóvízhálózat tisztítás Újszegeden, Szentmihályon, Szőregen és Sziksóson