Közélet

Nyílzápor - akár egy történelmi kisfilm forgatására csöppentünk volna + FOTÓK, VIDEÓ

Nyílzápor - akár egy történelmi kisfilm forgatására csöppentünk volna + FOTÓK, VIDEÓ

2014. június 28., szombat
Nyílzápor - akár egy történelmi kisfilm forgatására csöppentünk volna + FOTÓK, VIDEÓ
opusztasze_nyilzapor100_gs

Mintha egy hollywoodi kisfilm forgatásán lettünk volna: harcosok és íjaik együtt feszültek az ellenséges nyugati haderővel szemben, majd egy éles pattanó hangot követően susogós nyílvesszők szelték át az eget. "Hujj, hujj! Hajrá!" - skandálták a honfoglaló magyarokat megidéző íjászok, akiket láthatóan teljesen átitatott a 907-es pozsonyi csata hangulata.

Már második napja, hogy az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark átadta helyét a hagyományőrzőknek, a nyolcadik íjásztalálkozó ugyanis három napra X. századi haditábori hangulattal tölti meg a területet. Volt itt harci- és lovasbemutató, a szelídebb lelkűeknek pedig bábelőadásokkal és népdalének csokrokkal készültek, viszont a nomád mulatságokból sem maradhattak ki mindazok, akik szombaton ellátogattak a park leginkább várt nyári eseményére.

opusztasze_nyilzapor92_gs

A honalapítás, a magyar államiság kiindulóhelyének nevezte délelőtti megnyitóbeszédében

Farkas Sándor

országgyűlési képviselő a mintegy hetven hektáros ligetet, ahol a hagyományápolás ez alkalommal a pozsonyi csata rekonstruálásában, az Árpád vezér vezette győzelemben nyilvánult meg. "Egyfolytában azt sulykolják belénk, hogy kisnemzet vagyunk" - fogalmazott, amivel szerinte a nyugati országok lekicsinylik a magyarokat. Erre reagálva István király intelmeiből hozott néhány gondolatot, értelmezésében a tanácsok nyomát sem rejtik a környező nemzetetek irányába tett megalázkodásnak. A képviselő szerint e gondolatmenethez pedig a jövőben is tartanunk kell magunkat. A köszöntőt követően a mikrofon átadta helyét az avar kori csatajelenetnek, a Csodaszarvas Népe Egyesület teljes hadifelszerelésben mutatta be, hogyan gyakoroltak és harcoltak élesben a katonák. Mint arra fény derült, e nomád nép kultúrájából csekély tárgyi bizonyítékunk van, néhány dolgot azonban már sikerült megfejteni. Így például a kések használatról, amelyeket csak akkor rántottak elő, ha a csatában elvesztették kardjukat. Ha erre került sor, szisztematikusan keresték az ellenfél gyenge pontjait, vagyis a védőruha hajlatait – ebből elő is adtak egy rövid jelenetet. A bemutatót a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei is tátott szájjal nézték.

1100 év távlatából 1107 íjásszal

Gólyalábasok és csepűrágók hirdették a délután nagy attrakcióját: az emlékpark melletti területen kerül sor a nagy együttlövésre.

Kertész Péter

ügyvezető igazgatótól a SZEGEDma.hu megtudta, mintegy 5000 érdeklődő volt kíváncsi a világ legnagyobb történelmi íjász seregszemléjére és az első honvédelmi háborúnk, a pozsonyi csata felidézésére. Az idei alkalom minden eddiginél különlegesebb volt: az ellenséges bajor és sváb szekeres hadakra ezúttal nem csak lovas íjászokat és a közelharcban kiváló gyalogságot küldtek, hanem a magyarok nyilasai is célba vették őket - óriási záport zúdítva ezzel a nyugatiak fejére. A Kárpát-medence minden területéről 1107 íjász nyílvesszője ért célba - hangzott el

Magyar Attila

főszervezőtől. A nyílzáporhoz számos olyan ember járult hozzá, akik egyre többet tesznek a hagyományőrző íjászatért - az ő munkájukat a tavaly alapított Arany Nyílhegy Díjjal jutalmazták. Az elismerést azok számára hozták létre, akik évről évre fáradoznak a tradíciók terjesztésével. Ilyennek ítélték

Venczel Gábor

, az íjásztalálkozó társszervezőjének munkáját, valamint

Magyar Attila

, az Őskultra Alapítvány elnöke, főszervező és a

Gachályi Béla

rendőr alezredes által képviselt Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság erőfeszítéseit. Ők Kertész Pétertől és Farkas Sándortól vehették át az elismerést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.