Női futball: kiütéssel kezdte a SZAK a ZTE elleni osztályozót + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szakzte007

Háromgólos előnyt szerzett hazai pályán a Szegedi AK csapata a Zalaegerszeg elleni, NB I-es tagságért vívott osztályozó odavágóján.

A vendégek 8-3-as összesítéssel bukták el a Dorog ellen játszott párharcot a feljutásért, míg a szegediek a Honvédot gyűrték le a legrövidebb úton a két győzelemig tartó helyosztón. Mindez azt jelenti, a fővárosiak és a Dorog helyet cseréltek a két osztályban, míg Szil Tündéék túlórára kényszerültek a Zala megyeiekkel szemben.

Mindkét csapat átérezte a meccs jelentőségét, és ennek megfelelően nagy ambícióval kezdték a találkozót. Az első negyedóra tapogatózással telt, de aztán egyre inkább fölénybe került a Szeged és egyre-másra vezette akcióit. A mélységi passzokkal rendre zavarba hozták a ZTE védelmét. A 24. percben Lipták Lilla fordult le védőjéről egy felpasszal a kaputól 18 méterre. Betört a büntetőterületen belülre, de mielőtt lőhetett volna, hátulról akasztották. A megítélt büntetőt Zimányi Kovács Anikó a jobb felső sarokba vágta (1-0).

A következő akciónál a másik oldalon Földesi Liliennek kellett bravúrral védenie, amikor egy védőkről kipattanó labdát Szegedi Anita bombázott rá 20 méterről. A 26. percben ismét Lipták Lilla startolt rá egy jó ütemű indításra, majd lefutva védőjét elgurította a labdát a kimozduló kapus mellett, azonban a lövés néhány centiméterrel elkerülte a hosszú alsó sarkot. Rá két percre Papp Dorina tűnt fel kísértetiesen hasonló helyzetben a kapu előtt, de ahelyett, hogy lendületből rávezette volna a játékszert a kapusra, inkább visszahúzta azt, majd tolt rajta egyet és a kétségbeesetten menteni igyekvő Széplaki Rebekát és Szabó Rékát kicselezve a vetődő Fülöp Krisztina fölött 12 méterről a léc alá vágta a bőrt (2-0).

A 38. percben Szalai Ágnes lépett ki középen egy indítással. Versenyt futott Szabó Rékával, de hiába került lépéselőnybe, mert jól helyezett lövésébe a kilépő vendégkapus belevetődött. A 43. percben Pete Júlia hozta fel a labdát a középpályán, és mivel senki nem támadta, 24 méterről lövésre szánta el magát, azonban a középre tartó löket a hazai kapus könnyű zsákmánya lett. Az utolsó percben ismét Szalai lépett ki a jobb oldalon, majd a kapuhoz közelítve megcélozta a hosszú sarkot, ám lövése elkerülte a bal felső sarkot.

A második félidő is Szalai helyzettel kezdődött. Egy labdaszerzés után Szil Tünde indította őt a jobb oldalon, ahol ismét Szabó Rékát kényszerítette versenyfutásra. A védő szorításából is megpróbálta megcélozni a rövid felső sarkot, de Fülöp Krisztina jól fedezte a szöget és lehúzta a labdát.

Most már állandósult a szegedi nyomás! Az 50. percben Lipták Lilla ment el a bal oldalon, ahonnan laposan lőtte be a labdát. Papp Dorina ügyesen átlépte a passzt, ezzel megtévesztve a védőket, így a mélységből érkező Zimányi Kovács Anikó 18 méterről rá tudta bombázni a labdát, lövése azonban fölé szállt. Három perc múlva egy szögletből belőtt labdát Szil Tünde fejelt rá 8 méterről, de a kapus magabiztosan védett. Az 57. percben a bal oldalról Lipták Lilla ívelt át egy 40 méteres passzt a középen kilépő Papp Dorinának, aki a kimozduló Fülöp Krisztina fölött a hálóba ívelte a labdát (3-0).

A 68. percben Zimányi Kovács Anikó bombázta rá a játékszert 15 méterről, de a vetődő kapusról kijött a labda. Szalai Ágnes eszmélt először és birtokba vette a azt, majd 4 védő között is ügyesen fedezte, mire hátulról felvágták. A megítélt büntetőt Zimányi Kovács a bal alsó sarokba lőtte (4-0).

A 73. percben Gáspár Krisztina beadására Harmath Lilla érkezett jó ütemben a szegedi kapu elé, de lövése elkerülte a bal alsó sarkot. A 75. percben Zimányi Kovács Anikó indult meg a jobb oldalról a befelé. Ügyesen húzogatva két védőt is becsapott, majd kapura tört, de a harmadik hátulról elkaszálta. A jogosan megítélt büntetőt a sértett a jobb alsó sarokba helyezte (5-0).

A 80. percben egy jobb oldalról előrevágott labdára Végh Renáta startolt rá, az ötösről a kimozduló kapus mellett középre gurított, ahol a támadók szorításában kétségbeesetten menteni igyekvő Végh Emese szerencsétlen mozdulattal saját hálójába passzolt (5-1).

A gól meghozta az egerszegiek játékkedvét. Előbb egy indítást szedett fel magabiztosan Földesi Lilien az utolsó pillanatban az egyik kilépő csatár elől, majd egy tetszetős vendégakció végén tolta szögletre a kilépő Végh Renáta bal felső sarokba tartó lövését. A belőtt szögletnél azonban Gáspár Krisztinának sikerült megelőznie Harcel Boglárkát a 90. percben, és a hosszú sarokba fejelt (5-2).

Összességében elmondható, hogy a helyzetek számát tekintve a szegediek teljesen megérdemelt győzelmet arattak és a két számjegyű győzelem sem lett volna meglepetés. Úgy tűnt, hogy már az első mérkőzésen eldöntik a továbbjutás kérdését, azonban ötgólos vezetésük tudatában kiengedtek, így izgalmassá téve maguk számára a visszavágót is. A vendégeknek azonban becsületére legyen mondva, hogy még az ekkora hátrány tudatában sem adták fel a küzdelmet, hanem a hajrában két gólt szerezve visszahozták a reményt a feljutásra az utolsó meccs előtt. Azonban a játék képe alapján nagy meglepetés lenne, ha a SZAK-nak a két mérkőzést követően búcsúznia kellene az első osztálytól…

Női labdarúgó NB I – NB II osztályozó, 1. mérkőzés:

Szegedi AK – ZTE FC 5-2 (2-0)
Szeged, Felső Tisza parti stadion. Vezette: Takács Tamás (Viczián Mátyás, Pogonyi Ferenc).
SZAK: Földesi – Dóczi, Nagy, Szil, Lipták, Marsi, Lévai, Harcel, Szalai, Papp (Végh E. 61′), Zimányi Kovács (Sávai 80′). Vezetőedző: Cserenkó Szabolcs.
ZTE: Fülöp – Luczi, Széplaki (Harmath – a szünetben), Szabó, Lukács, Pete, Vincze, Gáspár, Kerkai, Szegedi (Végh R. – a szünetben), Király. Vezetőedző: Kostorják Zsolt.
Gólszerzők: Zimányi Kovács (24′, 68′, 75′ – mindhárom tizenegyesből), Papp (28′, 57′), ill. Végh E. (80′ – öngól), Gáspár (90′).
Sárga lap: Marsi (9′), ill. Luczi (67′).

Cserenkó Szabolcs: “Úgy gondolom, hogy a mérkőzés elején túlzottan tiszteltük ellenfelünket, íg nem tudtuk azt a játékot hozni, amit az előző két meccsen láttam a lányoktól. A két gól azonban megnyugtatott minket, és a második félidőben ötig jutottunk. A végén azonban két nagyon szerencsétlen gólt kaptunk – gondolom ennek is megvan a miértje… Gratulálok a ZTE-nek, mert ötgólos hátrányban sem adták fel! A második mérkőzésen remélhetőleg tudjuk majd bizonyítani, hogy a két csapat között valóban osztálykülönbség van!”

Kostorják Zsolt: “Először is gratulálok a Szegednek, hiszen itthon 5-2-re meg tudta nyerni a mérkőzést! Úgy gondolom, hogy a végeredmény nem tükrözi hűen a két csapat közötti különbséget. Elég sok büntető volt a meccsen, de sajnos nem a mi javunkra! Ez a játékvezető döntése volt, így nem akarok vele foglalkozni… Azt viszont, hogy idegenben is tudtunk két gólt rúgni, nagy fegyverténynek tartom! Úgy gondolom, hogy egy izgalmas, osztályozóhoz méltó színvonalú meccset játszott a két csapat. A Szeged együttese is büszke lehet saját magára, de én is büszke vagyok a saját csapatomra!”

no images were found

Előző sztori

Véradóverseny? Igen, a Szegedi Tudományegyetem nyerte meg!

Következő sztori

Kovács Ágnes az úszóhírességek csarnokának tagjai között

Legutóbbi hasonló cikkek