/

Neves íróvendégekkel nyit a 85. Ünnepi Könyvhét Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Somogyi-könyvtár szabadtéri programjai mellett a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Tudományegyetem kiadója is várja az érdeklődőket a Dugonics téren. Csütörtökön startol az Ünnepi Könyvhét.

Neves íróvendégekkel nyit a 85. Ünnepi Könyvhét Szegeden

Végel László: Neoplanta – avagy az Ígéret Földje

Az idei Ünnepi Könyvhetet Szegeden június 12-én, csütörtökön 11 órakor Végel László Kossuth-díjas regény- és drámaíró, vajdasági magyar irodalom és közgondolkodás meghatározó alakja nyitja meg, akinek néhány nappal ezelőtt a Neoplanta – avagy az Ígéret Földje című városregényéből készült színpadi feldolgozása kapta a legjobb előadás díját az 59. újvidéki Sterija Játékokon.

Végel László a könyvhét ünnepélyes megnyitóját követően a Dugonics téren, a Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátránál dedikál június 12-én 12 órától, majd 19 órától a Grand Caféban Orcsik Roland költő, irodalomtörténész beszélget a neves vendéggel.

Díszvendég: Bereményi Géza

Az Ünnepi Könyvhét díszvendége Bereményi Géza Kossuth- és Balázs Béla-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező. Bereményi Gézával Vadnai Bébi (Magvető) című kötetéről Veszelka Attila író beszélget június 12-én 17.30-tól a Dugonics téren az Ünnepi könyvhét színpadán, majd 16.30-tól a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratovasó-termében folytatódik diskurzus.

Bereményi Géza a szegedi Ünnepi Könyvhét elé írt gondolatai olvasásról és vizuális kultúráról:

“Hadd használjam ki ezt a könyvünnepi alkalmat egy személyes vallomással. Méghozzá egy – most már bizonyos – élethosszig tartó, félig-meddig titkos, olykor szenvedélyes kapcsolatom beismerésére magával az olvasással. És magával a Könyvvel, ezzel az átszellemült és nagyszerű tárggyal. (…)
Nagy szerencsém volt, hogy szavak által kezdtem összeismerkedni a történetekkel. Tévedés ne essék, nem kárhoztatom én a vizuális kultúrát, magam is készítettem filmeket későbbi felnőtt koromban, én is állítottam elő mesterséges képeket, én csak az olvasást akarom most dicsérni, a szavak általi belső képeket megünnepelni, mert azok azóta is meghatározzák az életemet. ”

Az Ünnepi Könyvhét idejében tisztelegve Bereményi Géza forgatókönyvírói és rendezői munkásságának több helyszínen, több filmjét is megtekintheti a nagyérdemű. Június 13-án, pénteken 21.30-tól a Dugonics téren Belvárosi mozi sátrat ver a könyvhéten és ingyenes szabadtéri vetítsen láthatják az érdeklődők az Eldorádó (1988) című filmet. (Esőnap: június 14., szombat)

A Belvárosi mozi Csőke József termében június 12-15. között vetítésre kerül még: Megáll az idő, A tanítványok, A nagy generáció, A turné.

Grecsó Krisztián: Megyek utánad

Grecsó Krisztián József Attila-díjas író Megyek utánad (Magvető) című könyvéről június 12-én, délután fél 5 órától a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratovasó-termében, majd 18 órától a Dugonics téren beszélget az íróval Szilasi László József Attila-díjas író, irodalomtörténész, kritikus.

Az író a Dugonics téren, Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátránál június 12-én, csütörtökön 16.30-tól dedikál.

A szegedi színház is kiveszi részét a könyvhétből

Pozsgai Zsolt új drámája – Gyüdi Sándor főigazgató felkérésére – kifejezetten a Szegedi Nemzeti Színház részére készült. A vasgróf ezúttal gróf Tisza István életének egy szakaszát dolgozza fel történelmi abszurd formában. Öt merénylet – az Első Világháború öt jellemző időszaka. Gróf Tisza István személye megosztotta a korabeli közvéleményt, és megosztja a mai napig a történészeket is. Vitatott a háborúban való részvételben játszott szerepe, a háború alatti tevékenysége. Köztudott Ady Endrével és a kor nagy alkotóival való viszonya. Határozott, egyenes ember volt – egy határozatlan, ellentmondásokkal teli korban. Az utolsó, immár sikeres merénylet elkövetőinek személyét a mai napig homály fedi, bár elítélték érte a vélt gyilkosokat. A néző a háború magyar vonatkozásainak megismerése mellett részese lehet Tisza magánéletének, politikai konfliktusainak – mindezt rendkívül izgalmas formában.

A színház és az író többéves kapcsolata okán Gortva Tamás, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára beszélget színházról, könyvről, ősbemutatóról Pozsgai Zsolttal, a Könyvhét egyik programjaként június 12-én 18.30-tól, a Dugonics téri színpadon.

A Szegedi Tudományegyetem és kiadói műhelyei, könyvtára

A június 16-án záruló programsorozaton a Szegedi Tudományegyetem kiemelt partner. Az ünnepi könyvhéten és az azt megelőző, illetve követő időszakban az SZTE Szegedi Egyetemi Kiadó (SZEK) és a MédiaCentrum különböző szolgáltatásokat és bemutatkozási lehetőségeket kínál az universitas kiadói műhelyeinek, szerzőinek.

„Percről percre” tájékozódhat a 2014. évi könyvhét szegedi programjairól: a Szegedi Tudományegyetem MédiaCentrumának munkatársai és gyakornokai folyamatos képes beszámolói révén. E tudósítások elérhetőek az universitas www.u-szeged.hu honlapján belüli Hírportálon, a Somogyi-könyvtár oldalán; továbbá a Tiszatáj online kiadása, illetve a DKMT Eurorégió internetes újságjaiban.

A 85. ünnepi könyvhét napjaiban – a múlt évhez hasonlatosan – 17 órakor a SZEK sátránál kiadói műhelyeket és/vagy kiadványaikat bemutató nyilvános interjúk készülnek. Az idei program egyetemi újdonságai: az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársai a könyvet és a kutatómunkát népszerűsítő programokat kínálnak; az egyetemi kiadói műhelyek közül több is önálló könyvbemutatót szervez.
A könyvheti programok központi helyszínén, a Dugonics téren a Szegedi Egyetemi Kiadó sátrában a SZEK – Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó munkatársai idén is árusítják a SZEK kiadói műhelyei gondozásában az elmúlt évben megjelent legkiemelkedőbb kiadványokat.

Ízelítő a Szegedi Tudományegyetem szervezésében, illetve az SZTE és oktatói, hallgatói közreműködésével megvalósuló kiemelkedő könyvheti programokból.

Az ünnepi könyvhét előtt:
2014. június 11. (szerda) 19:00 óra, Grand Café (Deák Ferenc u. 18.): Závada Pál: Természetes fény című kötetéről a Kossuth-díjas íróval Szilasi László író, irodalomtörténész (SZTE) beszélget.

Az ünnepi könyvhét időszakában:
2014. június 12. (csütörtök)
10:45 óra, Szeged, Dugonics tér: Térzene. Közreműködnek az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatói.

12:30 óra, SZTE Rektori Hivatal épülete (Dugonics tér 13., 5. terem), majd 13:30 óra, SZTE Klebelsberg Könyvtár (Szeged, Ady tér. 10.): Hogyan forradalmasítja a kutatómunkát az SZTE a Klebelsberg Könyvtár digitalizálási akciója, illetve az egyetemi bibliotéka, a Somogyi Könyvtár és a Délmagyarország közös DélmagyarArcívja, az ország első napilaparchívuma? A kettős sajtótájékoztatón a kérdésre válaszol – többek között – az SZTE részéről: Keveházi Katalin, a Klebelesberg Könyvtár főigazgatója és Kokas Károly, a Klebelesberg Könyvtár főigazgató helyettese.

16:00 óra, Dugonics tér, SZEK sátor: Innen indul a Klebelsberg Könyvtárban zárul a helytörténeti túra, amely választ ad a kérdésre: Mi a haszna az egyetemi lapok, a Délmagyarország digitalizálásának? Ízelítőt ad a Szegedi Egyetemi Kiadó készülő Tudástár kötetéből Hannus István vegyész professzor.

17:00 óra, Dugonics tér, SZEK sátor: Milyen az SZTE és a könyvkiadás kapcsolata? A Szegedi Egyetemi Kiadót irányító Pál József irodalomtörténész professzorral, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével Újszászi Ilona beszélget.

19:00 óra, Dugonics tér, nagyszínpad: A Szegedi Egyetemi Kiadó által gondozott Tudástár könyvsorozatot bemutatják a szerkesztők: Dux László professzor (SZTE ÁOK), Hannus István professzor (TTIK), Pál József professzor (BTK).

2014. június 13. (péntek)
16:00 óra, Dugonics tér: Indul az SZTE központi épülete bejáratánál álló Szent-Györgyi Albert szobrától és zárul Szent-Györgyi Albert egykori könyvtárszobájában zárul a tudománytörténeti túra, amelyet Hannus István vegyészprofesszor vezet. A könyvtárbeli előadás választ ad a kérdésre: hogyan függ össze a Nobel-díj és az irodalom? Ízelítőt ad a Szegedi Egyetemi Kiadó készülő Tudástár kötetéből Pál József irodalomtörténész professzor.

2014. június 14. (szombat)
17:00 óra, Kölcsey utca (a Grimm Kiadó terasza): Nyelvünk, nyelvészetünk és nyelvtudományunk – Voight Vilmos folklorista és szemiotikussal Nagy L. János beszélget.

2013. június 15. (vasárnap)
18:30 óra, Dugonics tér, Nők, könyvek, irodalom – A szegedi Könyvmolyképző Kiadó vezetőjével, Katona Ildikóval Nádudvari Gabriella stíluskommunikációs mentor (SZTE) beszélget.

2013. június 16. (hétfő)
15:00 óra, SZTE Klebelsberg Könyvtár (Szeged, Ady tér 10.), Auditorium Minimum: a Szegedi Egyetemi Kiadó – JATEPress e-könyveinek bemutatója

16:00 óra, Dugonics tér, SZEK sátor: Indul a Klebelsberg Könyvtárba a tudománytörténeti túra, amely választ ad a kérdésre: Milyen könyvritkaságokat rejt az egyetemi könyvtár?

17:00 óra, Dugonics tér, Szegedi Egyetemi Kiadó (SZEK) sátor: Bemutatkozik a GeoLitera kiadói műhely, Az ásványok művészete című Pál-Molnár Elemér-kötetről a szerzővel Újszászi Ilona beszélget.

További részletekért, kiadókért és vendégekért keresse fel a Somogyi-könyvtár weboldalát, ahol napra, és programra pontosan böngészhet a kedvencek között.

Default thumbnail
Előző sztori

Negyvenegy államtitkár kinevezését javasolta Orbán Viktor

Következő sztori

A szőregi rózsaünnep kabalafiguráinak születéséről + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek