Ne üsse meg a guta! – Összefogással a stroke ellen + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

stroke_sajttaj01_gs

A túlsúly, az egészségtelen életvitel és a mozgásszegény életmód, a magas vérnyomás-, koleszterin- és vércukorszint, a stressz mind magában hordozza a stroke kialakulásának veszélyét. Nem csoda hát, hogy felkerült Magyarország vezető halálozási okainak listájára. De mit tegyen az ember, ha beteg van a közelben? Honnan ismerheti fel a tüneteket?

“Évente egy kisvárosnyi ember szenved szélütést, s közel 18 ezren meg is halnak” – tájékoztatta a hétfői sajtótájékoztatón egybegyűlteket Vécsei László, az SZTE-ÁOK Neurológiai Klinika tanszékvezetője. A legkomolyabb és legsúlyosabb népegészségügyi feladat, ezért indult újára a Magyar Stroke Társaság és a Magyar Kardiológusok Társaság közös népegészségügyi programja, amelyhez a szegedi Polgármesteri Hivatal is csatlakozott. A „Szívvel a stroke ellen” elnevezésű társadalmi kampányt azért hozták létre, hogy minél szélesebb körben hirdethessék a prevenció fontosságát, valamint a sürgősségi esetek szakszerű kezelését. “Féloldali zsibbadás az arcon és a kezekben, szédülés, továbbá nyelési-, valamint beszédzavarok” jelentkeznek annál, aki stroke-ot kap – ismertette Vécsei László a jellemző eseteket. Az ember ilyenkor csak egyet tehet: azonnal tárcsázza a 104-es telefonszámot, hogy mentők minél gyorsabban képet kaphassanak a beteg állapotáról, s megkezdődhessen a segítségnyújtás. Az óra ketyeg, de ha az érintett időben megkapja az állapotának megfelelő kezelést, akár életet is menthet a telefonhívás.

stroke_sajttaj03_gs

A stroke kialakulásának egyik oka lehet az úgynevezett pitvarfibrilláció (pitvarremegés) is, ami elsősorban az idősebbeket érinti: esetükben akár 5-10 százalékra is tehető az előfordulás gyakorisága. Ennek tünetei közé tartozik a szabálytalan szívverés, a gyorsabb ütemű dobogás, tehát szabálytalan lesz a pulzusszám – tette hozzá a Magyar Kardiológus Társaság képviseletében Forster Tamás, a szegedi Kardiológiai Központ tanszékvezetője. Mint figyelmeztetett, az ilyen tünetekkel mielőbb orvoshoz kell fordulni, ugyanis a pitvarremegés akár ötszörösére növelheti a stroke előfordulásának veszélyét.

Nem elég azonban az évente néhány alkalommal megrendezett figyelemfelkeltő kampány, a média tehet a legtöbbet a széleskörű tájékoztatás érdekében. Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója kiemelkedő példaként tekint az OMSZ és a régió intézményeinek együttműködésére, így a dél-alföldire is. Hangsúlyozta, a telefonvonal végén ülő mentésirányítók az első pillérei a segítségnyújtóknak: ki tudják szűrni a stroke gyanús eseteket, majd tájékoztatják a helyszíni ellátást vezető mentőket. “Gyakran a háziorvost keresik fel, pedig ezzel fennáll annak veszélye, hogy kicsúsznak a vérrögoldó terápiából” – folytatta, amire csupán valamivel több mint négy óra áll rendelkezésre, de életeket menthet.

stroke_sajttaj06_gs

Az azonnali cselekvés fontosságát emelte ki Sas Katalin, a Neurológiai Klinika egyetemi adjunktusa is. Tőle megtudtuk, az elmúlt 20-25 év strokeológiai fejlesztései nagy változásokat hoztak a hazai ellátásban, mintegy 35 stroke centrumot tudtak életre hívni. Ezekben az intézményekben nem csak megelőzéssel, hanem rehabilitációval is foglalkoznak: itt tanítják meg a családtagoknak mindazt, ami például egy lebénult hozzátartozó minőségi életéhez elengedhetetlen.

Szeged város vezetése is kiáll a lakók tájékoztatása mellett, ügyel egészségükre – állítja Kozma József, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke. A hétfői megelőző programokhoz hasonló megmozdulásokon nem csupán a leselkedő veszélyeket szeretnék tudatosítani az emberekben, hanem szűrővizsgálatokat is biztosítani az önkormányzati dolgozóknak. Szerinte ezt a gyakorlatot a kisiskolások körében is be kellene vezetni, hiszen nem lehet elég korán megismerkedni a stroke rejtette veszélyekkel, életmódbeli kockázatokkal.

A szegedi önkormányzat dolgozói egy egész napon át ingyenes szűrővizsgálatokon vehettek részt a Szent-Györgyi Albert Agórában.

no images were found

Előző sztori

Nyitott bíróságok program – Évértékelő a Szegedi Ítélőtáblán

Következő sztori

Kiszomboron folytatja roadshow-ját a megyei önkormányzat