Közélet

Navracsics célja a magyar nemzet előkelő helyének megtartása

Navracsics célja a magyar nemzet előkelő helyének megtartása

2014. június 6., péntek
Navracsics célja a magyar nemzet előkelő helyének megtartása

Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter célja annak az előkelő helynek a megőrzése, amelyet ma Magyarország és a magyar nemzet betölt a nemzetközi közösségben. Martonyi János leköszönő külügyminiszter szerint jó hír, hogy a külgazdaság és a kulturális diplomácia az új Külgazdasági és Külügyminisztériumba kerül, mert így a külgazdasági kapcsolatok egész rendszere "egy házban" lesz.

A két politikus közösen nyilatkozott pénteken a sajtó képviselőinek a hivatal átadás-átvételekor.

Navracsics Tibor

kiemelte: céljának tekinti a közép-európai együttműködés fejlesztését, a határon túli magyarok helyzetének segítését, továbbá Magyarország egyértelmű európai és euroatlanti elkötelezettségének fenntartását. Hangsúlyozta: nagy felelősséget jelent az új munkája, különösen azért, mert Martonyi János után veszi át a posztot, hiszen ő olyan örökséget hagy hátra, amely "nem nyomasztó, de rendkívül felemelő és magasztos küldetést tesz lehetővé". Az elmúlt években a magyar külpolitika sokszor nagyon nehéz helyzetekben is kiválóan helytállt - mondta. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország megbecsült tagja a közép-európai nemzetek közösségének, az Európai Uniónak, és olyan pozíciót ért el, amelynek eredményeként ma szerte a világon ismerik Magyarországot, a magyar nemzetet, a magyarok tehetségét, és "sok barátunk van a világban". Ez nagy mértékben

Martonyi Jánosnak

is köszönhető - tette hozzá. Martonyi János azt mondta, jó hír, hogy a külgazdaság és a kulturális diplomácia az új minisztériumba kerül, mert így a külgazdasági kapcsolatok egész rendszere "egy házban" lesz. E két terület külügyminisztériumba kerülése "bizonyos szempontból az én régi tervem volt" - tette hozzá. A leköszönő külügyminiszter megköszönte munkatársainak az elmúlt négy évben végzett munkájukat, s egyben arra kérte őket, hogy adjanak teljes és feltétlen támogatást Navracsics Tibornak, az új miniszternek és a tárca új vezetésének. Martonyi János kérdésre elmondta: 2008-ban egyetemi tanárként vett részt a Bilderberg-konferencián, amelyen akkor nemzetközi ügyekről volt szó, nem merültek fel Magyarországgal kapcsolatos kérdések. Arról pedig, hogy az idei találkozón miről volt szó, nem tudja. Azt mondta, hogy a meghívottak köre évenként változik, a résztvevők a legkülönbözőbb körökből kerülnek ki. Arra a kérdésre, hogy negatívumnak tartja-e, hogy

Bajnai Gordon

volt miniszterelnök részt vett az idei találkozón, Martonyi János elmondta: ha valaki kap egy meghívást egy hasonló nemzetközi összejövetelre, akkor először megvizsgálja, hogy ez ad-e lehetőséget elképzeléseinek kifejtésére abban a szellemben, hogy az Magyarországnak hasznára válik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.