Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Nagy Sándor: valószínűleg a Roszatom cége tervezi a két új blokkot

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

A Roszatom nagy valószínűséggel a szentpétervári Atomenyergoprojektet bízza meg a paksi erőmű két új blokkjának tervezésével – mondta el Nagy Sándor, az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója a moszkvai Atomexpón hétfőn.

A vezérigazgató az MTI kérdésére megerősítette, hogy múlt keddtől péntekig Szentpéterváron, az Atomenyergoprojektnél tájékozódtak a paksi atomerőmű szakemberei, erről orosz energetikai portálok is beszámoltak. A klops.ru és az energyland.ru című oldal is közölte, hogy a magyar szakemberek szerződéskötés előtti megbeszéléseket folytattak a Roszatomhoz tartozó, erőműveket tervező és kivitelező vállalatnál. Az AESZ-2006/E jelzésű atomerőművi blokk műszaki jellegzetességeiről kértek tájékoztatást, és az is érdekelte őket, hogy a szentpétervári tervezők hozzá tudják-e igazítani az orosz erőművi blokk megvalósítását a paksi építési feltételekhez, valamint az európai uniós követelményeknek megfelelő engedélyeztetési eljáráshoz.

Nagy Sándor erről úgy fogalmazott, hogy bárkivel tárgyalnak mostanában, azt nyugodtan lehet szerződéskötés előtti megbeszélésnek nevezni, az pedig természetes folyamat, ha egy műszaki társaság részleteket próbál megismerni. Hozzátette, hogy a Paks II. Zrt. csak akkor kaphat műszaki adatokat az orosz féltől, ha a felette álló hatóság, az orosz exportügynökség erre engedélyt ad. Tudomása szerint ez 2-3 hét múlva várható. Addig azonban a reaktorról és a felépítendő blokkról nukleáris adatokat tartalmazó információkat nem kaphatnak.

A Paks II. Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a szentpétervári cégnél az úgynevezett standard tervekbe engedtek számukra betekintést. A három nap alatt az Atomenyergoprojektnél a 36 ezer oldalas dokumentációban természetesen nem tudtak elmélyedni – jegyezte meg. Nagy Sándor a moszkvai Atomexpón a magyar újságírókat arról is tájékoztatta, hogy amint megkapják a felhatalmazást, azaz a magyar parlament is jóváhagyja a paksi bővítés finanszírozásáról szóló kormányközi pénzügyi megállapodást, megkezdik a szerződés részleteinek tárgyalását az orosz szállítóval. Ezzel egy időben folytatni kell az egyeztetéseket Brüsszellel is – tette hozzá.

Az MVM Paks II. Zrt. közben folytatja az engedélyek beszerzését. Azzal számolnak, hogy az úgynevezett telephely-értékelési és -vizsgálati programra, amely az Országos Atomenergia Hivatal előtt van, várhatóan augusztus végéig megkapják az engedélyt. Azokat a vizsgálatokat kell elvégezni, amelyek alapján a telephely alkalmassági minősítése kiadható.

Nagy Sándor elmondta, meglepetést keltett, hogy nagyon széleskörű vizsgálatot kell elvégeztetniük, olyat, mintha egy zöldmezős beruházásról lenne szó. Hozzátette, tudják, hogy nagyon érzékeny kérdésről van szó, mégis csodálkoztak, hiszen Pakson már működik egy atomerőmű négy blokkal, és a kiégett nukleáris fűtőelemek átmeneti tárolója is megtalálható ott. Ennek ellenére a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nagyon szigorú előírásrendszert tartalmazó útmutatást adott ki, és ennek megfelelően kell elvégezni az alapos vizsgálatot. Ha ez meglesz, akkor nyújthatják be a telephelyi engedélyt, és kérniük kell az alkalmassá minősítést.

Ezzel párhuzamosan, várhatóan a nyár közepén-végén be tudják nyújtani az előzetes környezeti hatástanulmányt, amely a környezetvédelmi engedélyezési folyamatot indítja el. Ha ezt is megkapják, akkor a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivataltól meg kell szerezniük az előzetes létesítési engedélyt, akkor a létesítési engedély kérelmet is benyújthatják az Országos Atomenergia Hivatalnak.

A számos dokumentum beszerzése Nagy Sándor becslése szerint 3 évet vesz majd igénybe, így 2017 végére kaphatják meg a paksi bővítési beruházás elkezdéséhez szükséges engedélyt.

A szakember hozzátette, Magyarországon 30 éve épült utoljára atomreaktor, ez pedig azt jelenti, hogy azok a cégek, amelyek ebben tapasztalatra tettek szert, már nem léteznek, és a szakembergárda sincs meg. Ezért legalább hat év kell ahhoz, hogy elkészüljön a paksi atomerőmű ötös blokkja, és bekapcsolódjon az áramtermelésbe – vélekedett Nagy Sándor.

Tovább olvasom

Hírzóna

Ismét leszólta a magyar választók többségét az egykori SZDSZ-es megmondóember

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Bruck Gábor szerint a tízmillió magyarból hétmillió tanulatlan, szegény, öreg vagy beteg.

Tovább olvasom

Egészség

Tovább fertőz a kór Magyarországon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

43 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést.

Tovább olvasom

Hírzóna

Újabb műhelymunka zajlott a Tornyai-múzeumban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az élelmiszer-tartósítás hagyományos módszereiről.

Tovább olvasom

Aktuál