Közélet

Karddal és lúdtollal harcolva - Bánlaky József kalandos élete

Karddal és lúdtollal harcolva - Bánlaky József kalandos élete

2014. június 19., csütörtök
Karddal és lúdtollal harcolva - Bánlaky József kalandos élete
IMG_0045

Pollmann Ferenc hadtörténész Oroszlán, karddal és lúdtollal címmel jelentetett meg bibliográfiát Doberdói Bánlaky (Breit) József életéről és munkásságáról. A kötet bemutatásának apropóját az első világháború kitörésének századik évfordulója adja, valamint a 2013-ra tervezett kiadási dátum szintén ünnepi évfordulónak tekinthető, hiszen általa a szerző Bánlaky József születésének százötvenedik évfordulójának kívánt emléket állítani.

Breit József

a huszadik századi hadtörténetírás kiemelkedő alakjának számít, hadtörténész és oktató, valamint hadvezér is volt egy személyben. Szövevényes családi háttérrel rendelkezett, már élete első évei is romantikus, már-már szappanoperaszerű fordulatokban voltak gazdagok. Számos tisztázatlan körülmény merült fel születésének körülményeivel és dátumával kapcsolatban is, amely a leghitelesebb adatok szerint 1863-ra tehető. Szülei kilétét is sok bizonytalanság és homály fedi, kisiskolás koráig törvénytelen gyerekként tekintett önmagára majd, hogy igazolni tudja származását és megkezdhesse tanulmányait anyakönyveztetés céljából a zsidó hitközséghez fordult. Ekkor még nem is sejtette, hogy 1939 után milyen nehézségei származhatnak a kényszerből választott vallásból, s így bár életét zsidóként kezdte, a második világháború politikai törvényei miatt katolikussá keresztelkedett. Filmbe illő élete három korszakra osztható, amelyeket a megjelenő kötet címe is jól példáz. Már a háború előtti években felfigyeltek különleges tehetségégére és az egyéves önkéntes katonaság után lehetősége nyílt hivatásos katonaként is helytállni. Miután vezérkari képzésben részesült, megmutatkozott kedve a hadtörténetíráshoz, így számos publikációt közölt mind magyar, mind pedig idegen nyelven. Oktatóként abban rejlett egyedisége, hogy képes volt gondolkodó katona szemmel látni a hadtörténeti eseményeket. Ez az időszak öleli fel életének első szakaszát, amelyet a lúdtoll szimbolizál.

„Aki tudja, csinálja, aki nem, az oktatja.” Ez a jól ismert mondás azonban nem állja meg a helyét Breit Józseffel kapcsolatban, hiszen katona éveiben bizonyította, hogy a fronton is képes megállni a helyét, amely által honvédparancsnoki posztra is szert tehetett. Hadászati sikereinek köszönhetően minden feltételnek eleget tett, hogy nemesi címért folyamodhasson, amely különösen fontosnak bizonyult számára a származása körüli bizonytalanságokból kifolyólag. A doberdói harcmezőn folytatott sikeres hadjáratai tették méltóvá a doberdói előnév felvételére is. A most megjelenő könyv borítóján látható nemesi jelkép szülei családi címerének ötvözete, amellyel rejtett módon fedte fel valós származását. A kard éveit ez a címer szimbolizálja a legjobban, hiszen az utókor számára örökre fennmarad, hogy Breit József karddal szerzett magának nemesi címet. Élete utolsó fejezetének középpontjában újra az írás állt. 1918 végén, a Tanácsköztársaság idején elkezdődtek nyugdíjas évei, amikor is minden szabadidejét a hadtörténet megörökítésével töltötte. A két világháború közötti időszak tekinthető a legtermékenyebb írói korszakának, hiszen ekkor több tízezer oldalnyi kézirat született, és mindemellett számos mű befejezetlenül maradt fenn. Ezekben az években az írás mellett a másik szenvedélyének, a családjának is hódolt, s ideje nagy részét az üllői birtokon töltötte feleségével, Axmann Etelkával, akivel megismerkedésük története szintén kalandokkal teli, ugyanis nyolcévnyi jegyesség után kötöttek házasságot, amelyből két fiúgyermek született. Zoltán fia ügyvédi hivatása miatt kérelmezte családi nevük magyarosítását, így nevüket 1931-ben Breitről Bánlaky-ra változtatták. Bánlaky (Breit) József sok szempontból kiinduló pontnak számít a magyar hadtörténetírás történetében, hiszen műveit a nagyközönségnek szánta, így azok a mai napig élvezetes olvasmánynak számítanak. Úgy írt, ahogyan minden hadtörténésznek írnia kellene. Kalandos élettörténettel a háta mögött, sikeres emberként halt meg egy hosszú és termékeny életút végén. Pollmann Ferenc Oroszlán, karddal és lúdtollal című műve éppen ezt az összetett és sokoldalú személyiséget kívánja bemutatni az olvasóknak. Hegedűs Réka és Tóth Edit

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.