Közélet

Idén elszállítják Magyarországról a sérült paksi fűtőelemeket

Idén elszállítják Magyarországról a sérült paksi fűtőelemeket

2014. június 9., hétfő
Idén elszállítják Magyarországról a sérült paksi fűtőelemeket

Még az idén elszállítják Magyarországról a paksi atomerőműben 2003-ban megsérült fűtőelemeket - nyilatkozta a Roszatom illetékes szakembere hétfőn a moszkvai Atomexpón.

Alekszandr Dorofejev

, az orosz állami atomenergetikai cég irodavezetője az MTI kérdésére emlékeztetett: az eltelt évek alatt több feladatot is végre kellett hajtaniuk annak érdekében, hogy a fűtőelemek szállítható állapotban legyenek, kiemelésüktől kezdve hűtőmedencékbe helyezésükig, majd szárításukig. "Hatalmas munkát végeztünk el. Mostanára felvetődött a sérült fűtőelemek Oroszországba szállítása, amely szerintem teljesen logikus, hiszen a Majak (az atomhulladékok tárolását és újrahasznosítását is végző szibériai üzem) működik, és nem helyes a sérült fűtőelemeket a medencékben hagyni, fenntartva így a potenciális veszélyt. El kell szállítani és fel kell dolgozni őket az újrahasznosításhoz" - mondta. A Roszatom szakembere közölte, hogy a sérült paksi atomerőművi fűtőelemeket tartalmazó kazetták biztonságos szállításához minden készen áll. Már csak meg kell állapodni az ukrán hatóságokkal arról, hogy a fűtőelemeket Ukrajna területén átszállítsák. Alekszandr Dorofejev hangsúlyozta, hogy a fűtőelemek szállítását nem érintheti az Ukrajnában kialakult helyzet. A nukleáris anyagok átszállításának a biztonságáért az adott ország felel, amelynek területén a szállítmány áthalad, és ebben az esetben Ukrajna mint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) tagja, a szállításokra vonatkozó egyezmény aláírója ezt biztosítani fogja. Minthogy több tíz éve kialakult gyakorlatról van szó, a nukleáris fűtőelemek szállítási útvonala, a szállítás módja, a felelősségátadási mechanizmus is megbízhatóan működik. Szerinte a reaktor állása, az üzemzavar elhárítása, az ideiglenes tárolás, az elszállítás igen sokba került a paksi atomerőműnek. Megfogalmazása szerint az orosz technológiai eljárás megsértése "jó lecke volt". A Paksi Atomerőmű 2. blokkjában 2003. április 10-én történt súlyos üzemzavar, amelynek során tisztítás alatt lévő fűtőelemek sérültek meg. Eltávolításuk az Országos Atomenergia Hivatal jóváhagyásával 2006. október 15-én kezdődött meg. A munkát pályázat útján nyerte el a Roszatom cége, az orosz TVEL konzorcium.

Pjotr Lavrenyuk

, az elsősorban nukleáris fűtőanyagokat előállító cég vezérigazgató-helyettese a moszkvai Atomexpón magyar újságírókat tájékoztatva kijelentette: az engedélyeztetési eljárás miatt az üzemzavar következményeinek elhárítására a felkészülés majdnem 3 évig tartott, de azt követően meglehetősen gyorsan ki tudták emelni a sérült fűtőelemeket, így a munkálatokat elvégzőket nem érte a megengedettnél nagyobb sugárterhelés. Elmondta, hogy ugyan nem kaptak túl sok pénzt a munkáért, de elégedettek, mert hasznos tapasztalatokra tettek szert. Megerősítette: az lenne a legbiztonságosabb, ha a sérült paksi fűtőelemeket elszállítanák Oroszországba, és újrahasznosításra feldolgoznák. A szállítás és a feldolgozás külön költséget jelent a magyar félnek. Lavrenyuk az MTI kérdésére elmondta, általában elégedettek a Paksi Atomerőmű Zrt.-vel fennálló együttműködésükkel, mert a magyarországi atomerőmű egyike annak a kevés vállalatnak, ahol nagyon jó hatékonysággal használják a TVEL-nél gyártott nukleáris fűtőelemeket. A 2003-as üzemzavar szerinte bebizonyította, hogy nekik és magyar partnerüknek továbbra is együtt kell működniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.