/

Hende: nem halasztható a haditechnikai eszközök cseréje

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

vasutihadgyakorlat_013_bcs

Nem halasztható a honvédség haditechnikai eszközeinek cseréje – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter kedd reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A honvédelmi miniszter kiemelte: az európai biztonsági térben – s a világ más részein egyaránt – drámai változások zajlanak, komoly katonai mozgások vannak. Véget ért annak az illúziónak a kora, amely Magyarország közvetlen környezetében elképzelhetetlennek tartott egy katonai konfliktust. Utalva az ukrajnai válságra, kiemelte, erős jelzés, ami most tőlünk keletre történik.

Hende Csaba kitért arra is, hogy – készülve a szeptemberi NATO-csúcstalálkozóra – a szövetség védelmi és külügyminiszterei, vezető szervei intenzíven dolgoznak azon, hogy a jelenlegi helyzetben milyen konkrét válaszokra, valamint megerősítő, elővigyázatossági intézkedésekre van szükség. Ez pótlólagos ráfordításokat is követel majd – tette hozzá. Kifejtette: a magyar haderő – a Gripeneket leszámítva – nagyrészt kifutó, elavult szovjet haditechnikai eszközökkel rendelkezik. Ezek a következő években tömegesen, egyszerre válhatnak majd használhatatlanná. Ezért 2012-ben elkészítettek egy tízéves tervet arról, hogy milyen fejlesztésekre van szükség – tette hozzá.

A fejlesztésekhez kormány garantált forrást rendelt, 2016-tól a GDP 0,1 százalékával növelik a honvédelmi költségvetést. Ez nyújt fedezetet arra, hogy a legfontosabb cseréket, beruházásokat, fejlesztéseket végre tudják hajtani – jelentette ki. 2022-ben már egy korszerűen felszerelt, “ragyogóan kiképzett”, kitűnő katonákból álló, korszerű 21. századi haderő lesz a Magyar Honvédség – tette hozzá. Hende Csaba arról is beszélt, hogy a Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra költöztetésének terve “roppant bonyolult kérdés, de ugyanakkor érdekes felvetés”.

Szerinte ezzel az intézkedéssel egy “évszázados anomáliának” vagyis a túlságos centralizáltságnak vethetnek véget. Hozzátette, hogy a közlekedési lehetőségek rendkívül kedvezőek, másrészt az elektronikus közigazgatás térnyerésével tulajdonképpen jórészt mindegy, hogy az ország, vagy a világ mely pontján tartózkodik az ember, az internet segítségével, szinte minden ügyet el lehet már intézni. Nagyjából egy-két hónapos vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy megmondják, adottak-e a költözés technikai, pénzügyi és személyügyi feltételei – tette hozzá.

Kurucz Éva kormányszóvivő az új kabinet első, péntek délután tartott ülése után azt közölte, a budai Várba, a Karmelita kolostor épületébe költözik a miniszterelnök és hivatala legkésőbb 2016. március 15-ig, több tárca székhelye pedig vidéki városokba kerülhet, a Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra.

Vargha Tamás, a tárca parlamenti államtitkára, Székesfehérvár fideszes országgyűlési képviselője péntek este telefonon az MTI-nek azt mondta: Székesfehérváron vannak olyan helyszínek, ingatlanok, amelyek alkalmasak lehetnek a Honvédelmi Minisztérium (HM) befogadására.

Előző sztori

Rákosi börtöneiről tartanak konferenciát az Emlékpontban

Következő sztori

Jövő hét hétfőtől javítják a Kossuth Lajos sugárúti tömegközlekedési sáv burkolathibáit