Közélet

Gyurcsány: a DK felnőtt középpárttá vált

Gyurcsány: a DK felnőtt középpárttá vált

2014. június 14., szombat
Gyurcsány: a DK felnőtt középpárttá vált

Gyurcsány Ferenc szerint lezárult a Demokratikus Koalíció életének első szakasza, a DK megalapítása után két és fél évvel felnőtt középpárttá, a magyar politikai közélet egyenrangú szereplőjévé vált. A párt elnöke, volt kormányfő erről szombaton, a pártértekezlet közben tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

Az értekezleten többek között az országgyűlési és az EP-választáson elért eredményeket, valamint a párt eddigi munkáját értékelik. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: büszke arra, hogy a DK a demokratikus baloldal legdinamikusabban fejlődő pártja, a legkiszámíthatóbb politikával. Az viszont nem változik, hogy "Orbán rendszerének legádázabb ellenfelei" maradunk, akik a "nemzet nagy ügyeiben" ragaszkodnak elvi álláspontjukhoz és nem kötnek kompromisszumot - mondta

Gyurcsány Ferenc

. A DK-t jelenleg erős belső emberi, szervezeti, politikai egység jellemzi – emelte ki, célként jelölve meg, hogy a következő négy évben kormányzóképes erővé váljanak, és képesek legyenek arra, hogy más demokratikus erőkkel együtt 2018-tól - vagy "ha úgy hozza a sors", akár már korábban is - kormányozzák az országot. Ehhez Orbán Viktor rendszerének éles kritikájára és egy demokratikus, élhető, büszke Magyarország programjának megteremtésére van szükség – mondta Gyurcsány Ferenc. Közölte, a nagyobb támogatás több felelősséggel jár, amit az ország érdekében és a demokratikus oldal átépítése során is érvényesíteniük kell. A pártelnök arra hívott fel mindenkit, ne hagyják szó nélkül "Orbán Viktor és kormányának ámokfutását, vegyék birtokba az országot, utasítsák el ezt a rendszert, adjanak hangot ellenvéleményüknek". Bejelentette, hogy július 12-én a DK "utcára hívja a demokratákat", hogy élesen forduljanak szembe a kormány filozófiájával és intézkedéseivel. "Nincs okunk arra, hogy szótlanul tűrjük ezt az ámokfutást" – fogalmazott, és annak a reményének adott hangot, hogy az MSZP, az Együtt, a PM és a Magyar Liberális Párt is csatlakozik demonstrációjukhoz, ahová egyenrangú félként várják őket. Gyurcsány Ferenc kijelentette: a partnerség híve, a demokratikus baloldali pártok egymásnak elsősorban nem versenytársai, hanem partnerei az "Orbán elleni küzdelemben". Kérdésre válaszolva elmondta, a pártértekezleten szóba került az önkormányzati választásra való felkészülés. A demokratikus baloldalnak most három, nagyjából azonos támogatottságú szereplője van, akiknek az önkormányzati választások "jelentős részében" érdemes megállapodniuk egymással – mondta. Szerinte például érdemes megegyezni a közös főpolgármester-jelöltről. "Lesz ilyen jelöltünk, akit nem Horváth Csabának fognak hívni" – közölte Gyurcsány Ferenc. Szerinte érdemes megállapodni a közös kerületi jelöltekről - akiket nagyjából egyenlő arányban indítanának -, a vidéki polgármesterekről és egyéni képviselőjelöltekről is, a megyei önkormányzatokban viszont mindenki állíthat önálló pártlistát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.