Együtt a vízhiány ellen – belvízvédelmi program határon innen és túl

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

_DSC0048

Újabb közös magyar-szerb ár- és belvízvédelmi program valósult meg a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében. A másfélévig tartó, június végén befejeződő munka több mint 1,1 millió Euró összköltségből valósult meg.

A vízhiánynak erősen kitett beavatkozási területek problematikájának komplex kezelésére a határ mindkét oldalán jelenlevő szakintézmények összefogására és együttműködésére volt szükség. A Zavod za Izgradnju Grada Novi Sad, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a mórahalmi Homokkert Nonprofit Kft. közös projektje, az „Összehangolt intézkedések rendkívüli vízgazdálkodási eseményeknél – elsősorban árvíz, belvíz és aszály esetén” 100%-os támogatás mellett valósult meg. A projekt összköltsége: 1.136.330 Euró, melyből az ATIVIZIG támogatása: 536.200 Euró volt. A kivitelezés 2013.01.01-jén kezdődött és 2014. június végén fejeződik be, fő célja pedig az extrém vízgazdálkodási körülmények kezelésére szolgáló szakmai tudás fejlesztése, továbbá eszközök beszerzése volt.

A program alkalmával extrém vízgazdálkodási eseményekkel kapcsolatos területi érzékenységi felmérést végeztek Csongrád és Bács-Kiskun megyében, valamint a Vajdaságban. A felmérés során a terepi viszonyok, a területhasználók, az épített környezet, az ipari és mezőgazdasági létesítmények, a meglévő vízelvezető, vízvisszatartó-, vízkormányzó műtárgyak, létesítmények, a védett-, védendő természeti elemeket dokumentálták, és az eredmények tanulmány keretében foglalták össze. A felmérések végeredményeként egy térinformatikai alapon kidolgozott web felületen keresztül működtethető érzékenységi térkép készült. A megvalósult térinformatikai rendszer segítségével lehetővé válik többek között a klímaváltozással járó extrém időjárási jelenségek (pl. hirtelen lehulló nagy csapadék) modellezése is. A projekt során az árvíz, belvíz és aszály tekintetében mind a magyar, mind a szerb oldalon az eddigi tapasztalt érzékenységi intézkedések felmérése is megtörtént. Ennek folyamán a szerzett tapasztalatokról kézikönyv készült, melynek tartalmát a civilek és az önkormányzatok is megismerhetik.

A projekt kapcsán beruházás jellegű tevékenységek is megvalósultak. A Homokkert Kft., mint projektpartner Mórahalmon egy látogatóközpontot alakított ki, ahol bemutatják az extrém vízgazdálkodási események kezelésére szolgáló technikák, valamint képzési, továbbképzési helyszínként és információs pontként is funkcionál a jövőben a központ. Az ATIVIZIG a határ menti térségben lévő csatorna fenntartási feladatok elvégzéséhez két darab kotrógépet szerzett be, míg a vezető partner egy korszerűen felszerelt szivattyútelep építését valósította meg.

Az együttműködés a határ menti települések vízgazdálkodási problémáinak megoldását Európai szintre emeli. A probléma megoldása több mint 1 millió ember életkörülményeit befolyásolja jótékonyan, a projekt hosszú távú hatásának köszönhetően.

Előző sztori

Születésnapot ünnepel a Játékdzsungel Játszóház és Gyermekmegőrző

Következő sztori

Az MVM a 100 milliárdos tulajdonosi kölcsönből vásárol földgázt