Közélet

Együtt a vízhiány ellen - belvízvédelmi program határon innen és túl

Együtt a vízhiány ellen - belvízvédelmi program határon innen és túl

2014. június 27., péntek
Együtt a vízhiány ellen - belvízvédelmi program határon innen és túl
_DSC0048

Újabb közös magyar-szerb ár- és belvízvédelmi program valósult meg a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében. A másfélévig tartó, június végén befejeződő munka több mint 1,1 millió Euró összköltségből valósult meg.

A vízhiánynak erősen kitett beavatkozási területek problematikájának komplex kezelésére a határ mindkét oldalán jelenlevő szakintézmények összefogására és együttműködésére volt szükség. A Zavod za Izgradnju Grada Novi Sad, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a mórahalmi Homokkert Nonprofit Kft. közös projektje, az „Összehangolt intézkedések rendkívüli vízgazdálkodási eseményeknél – elsősorban árvíz, belvíz és aszály esetén” 100%-os támogatás mellett valósult meg. A projekt összköltsége: 1.136.330 Euró, melyből az ATIVIZIG támogatása: 536.200 Euró volt. A kivitelezés 2013.01.01-jén kezdődött és 2014. június végén fejeződik be, fő célja pedig az extrém vízgazdálkodási körülmények kezelésére szolgáló szakmai tudás fejlesztése, továbbá eszközök beszerzése volt. A program alkalmával extrém vízgazdálkodási eseményekkel kapcsolatos területi érzékenységi felmérést végeztek Csongrád és Bács-Kiskun megyében, valamint a Vajdaságban. A felmérés során a terepi viszonyok, a területhasználók, az épített környezet, az ipari és mezőgazdasági létesítmények, a meglévő vízelvezető, vízvisszatartó-, vízkormányzó műtárgyak, létesítmények, a védett-, védendő természeti elemeket dokumentálták, és az eredmények tanulmány keretében foglalták össze. A felmérések végeredményeként egy térinformatikai alapon kidolgozott web felületen keresztül működtethető érzékenységi térkép készült. A megvalósult térinformatikai rendszer segítségével lehetővé válik többek között a klímaváltozással járó extrém időjárási jelenségek (pl. hirtelen lehulló nagy csapadék) modellezése is. A projekt során az árvíz, belvíz és aszály tekintetében mind a magyar, mind a szerb oldalon az eddigi tapasztalt érzékenységi intézkedések felmérése is megtörtént. Ennek folyamán a szerzett tapasztalatokról kézikönyv készült, melynek tartalmát a civilek és az önkormányzatok is megismerhetik. A projekt kapcsán beruházás jellegű tevékenységek is megvalósultak. A Homokkert Kft., mint projektpartner Mórahalmon egy látogatóközpontot alakított ki, ahol bemutatják az extrém vízgazdálkodási események kezelésére szolgáló technikák, valamint képzési, továbbképzési helyszínként és információs pontként is funkcionál a jövőben a központ. Az ATIVIZIG a határ menti térségben lévő csatorna fenntartási feladatok elvégzéséhez két darab kotrógépet szerzett be, míg a vezető partner egy korszerűen felszerelt szivattyútelep építését valósította meg. Az együttműködés a határ menti települések vízgazdálkodási problémáinak megoldását Európai szintre emeli. A probléma megoldása több mint 1 millió ember életkörülményeit befolyásolja jótékonyan, a projekt hosszú távú hatásának köszönhetően.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.