Balog: a társadalom alapja az erős közösség

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az erős társadalom, nemzet és ország azokon az erős közösségeken nyugszik, amelyek tudják, honnan jönnek, hová mennek és mi a feladatuk – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazon.

Balog Zoltán a különböző szenvedélybetegségekben szenvedők megsegítésére és rehabilitációjára létrehozott Magyar Kékkereszt Egyesület regionális találkozóján arról beszélt, szükség van ezekre a közösségekre és szervezetekre, amelyek az elmúlt évtizedekben – “sokszor a politikai elitek és a rossz kormányzás ellenére” – életben tartották az országot. A miniszter történelmi kitekintésében kifejtette, a két világháború között ezek a közösségek voltak azok, amelyek éltették a nemzetet, azonban ezeket 1948-ban egy tollvonással betiltották. A Magyar Kékkereszt Egyesület 1989-es újraalakulása során ezrével jöttek létre ehhez hasonló egyesületek, ezek nagyobb része mára beszüntette tevékenységét. Ezek azért szűntek meg, nem volt “mély a gyökerük”, azonban a kékkereszthez hasonló spirituális és lelki-egyházi mozgalmak fennmaradtak és ezek a legstabilabbak – hangsúlyozta Balog Zoltán.

Szerinte minden “normális” kormány elemi érdeke, hogy ezeket a hívő és vallásos közösségeket támogassa és erősítse. Ebből a szempontból a Magyar Kékkereszt Egyesület hangjára is szükség van, és fontos, hogy esetleges kritikájukra a kormány is odafigyeljen. Balog Zoltán beszédében a kormány családpolitikájával kapcsolatban azt mondta, 2010-ben mindössze 1,3 millió ember fizetett adót az országban, négy év elteltével számuk 4 millió felé emelkedett. “Ez azt jelenti, ha nem tesszük munkalapúvá Magyarországot, akkor nincs jövője ennek az országnak és úgy járunk, mint Görögország” – állapította meg az emberi erőforrások minisztere.

Azt szeretnénk, ha a lehető legtöbb család egyszerre dolgozna és minél több gyermeket vállalna be, illetve nevelne fel – jelentette ki, hozzátéve, utóbbit a kormány családi adókedvezményekkel és például a rugalmas gyes bevezetésével is igyekszik támogatni. A miniszter egyben jelezte, legalább ilyen fontos a családoktól érkező visszajelzés egy-egy bevezetett intézkedés után, a visszacsatolás elküldésében pedig a társadalmi-civil szervezetek segíthetnek.

“Bízzanak abban, hogy jót akarunk!” – kérte közönségét az emberierőforrás-miniszter. Balog Zoltán az esemény után újságírói kérdésre elmondta, az állam számos ponton tudja támogatni azokat a civil szervezeteket támogatni, akik önként vállalják a szenvedélybetegek gondozását. Az országban több helyen működnek a Magyar Kékkereszt Egyesülethez hasonló gyógyító közösségek, amelyek egyházak és civil szervezetek irányítása alatt állnak.

A magyar állam a civil szervezetekre 45 milliárd forintot költ évente – tette hozzá. A Magyar Kékkereszt Egyesület célja az alkoholizmusban és más szenvedélybetegségekben szenvedők lelki és testi gyógyulásának segítése a keresztény hit által. Az egyesület a szenvedélybetegségek megelőzése, terjedésének megakadályozása és a gyógyítása céljából ifjúsági felvilágosító, prevenciós munkát, valamint rehabilitációs tevékenységet egyaránt végez.

Előző sztori

Átvették igazolványaikat a járási mentőcsoportok Szegeden + FOTÓK

Következő sztori

Labdarúgás: 6-0-s Volán-búcsú aranyérmekkel a nyakakban + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek