Közélet

Balog: a társadalom alapja az erős közösség

Balog: a társadalom alapja az erős közösség

2014. június 7., szombat
Balog: a társadalom alapja az erős közösség

Az erős társadalom, nemzet és ország azokon az erős közösségeken nyugszik, amelyek tudják, honnan jönnek, hová mennek és mi a feladatuk - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazon.

Balog Zoltán

a különböző szenvedélybetegségekben szenvedők megsegítésére és rehabilitációjára létrehozott Magyar Kékkereszt Egyesület regionális találkozóján arról beszélt, szükség van ezekre a közösségekre és szervezetekre, amelyek az elmúlt évtizedekben - "sokszor a politikai elitek és a rossz kormányzás ellenére" - életben tartották az országot. A miniszter történelmi kitekintésében kifejtette, a két világháború között ezek a közösségek voltak azok, amelyek éltették a nemzetet, azonban ezeket 1948-ban egy tollvonással betiltották. A Magyar Kékkereszt Egyesület 1989-es újraalakulása során ezrével jöttek létre ehhez hasonló egyesületek, ezek nagyobb része mára beszüntette tevékenységét. Ezek azért szűntek meg, nem volt "mély a gyökerük", azonban a kékkereszthez hasonló spirituális és lelki-egyházi mozgalmak fennmaradtak és ezek a legstabilabbak - hangsúlyozta Balog Zoltán. Szerinte minden "normális" kormány elemi érdeke, hogy ezeket a hívő és vallásos közösségeket támogassa és erősítse. Ebből a szempontból a Magyar Kékkereszt Egyesület hangjára is szükség van, és fontos, hogy esetleges kritikájukra a kormány is odafigyeljen. Balog Zoltán beszédében a kormány családpolitikájával kapcsolatban azt mondta, 2010-ben mindössze 1,3 millió ember fizetett adót az országban, négy év elteltével számuk 4 millió felé emelkedett. "Ez azt jelenti, ha nem tesszük munkalapúvá Magyarországot, akkor nincs jövője ennek az országnak és úgy járunk, mint Görögország" - állapította meg az emberi erőforrások minisztere. Azt szeretnénk, ha a lehető legtöbb család egyszerre dolgozna és minél több gyermeket vállalna be, illetve nevelne fel - jelentette ki, hozzátéve, utóbbit a kormány családi adókedvezményekkel és például a rugalmas gyes bevezetésével is igyekszik támogatni. A miniszter egyben jelezte, legalább ilyen fontos a családoktól érkező visszajelzés egy-egy bevezetett intézkedés után, a visszacsatolás elküldésében pedig a társadalmi-civil szervezetek segíthetnek. "Bízzanak abban, hogy jót akarunk!" - kérte közönségét az emberierőforrás-miniszter. Balog Zoltán az esemény után újságírói kérdésre elmondta, az állam számos ponton tudja támogatni azokat a civil szervezeteket támogatni, akik önként vállalják a szenvedélybetegek gondozását. Az országban több helyen működnek a Magyar Kékkereszt Egyesülethez hasonló gyógyító közösségek, amelyek egyházak és civil szervezetek irányítása alatt állnak. A magyar állam a civil szervezetekre 45 milliárd forintot költ évente - tette hozzá. A Magyar Kékkereszt Egyesület célja az alkoholizmusban és más szenvedélybetegségekben szenvedők lelki és testi gyógyulásának segítése a keresztény hit által. Az egyesület a szenvedélybetegségek megelőzése, terjedésének megakadályozása és a gyógyítása céljából ifjúsági felvilágosító, prevenciós munkát, valamint rehabilitációs tevékenységet egyaránt végez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.