Közélet

Aratási kilátások Csongrád megyében: jó közepes termésátlag várható

Aratási kilátások Csongrád megyében: jó közepes termésátlag várható

2014. június 19., csütörtök
Aratási kilátások Csongrád megyében: jó közepes termésátlag várható
aratas04_gs

Ebben az évben a szokásosnál 10-14 nappal hamarabb kezdődött az őszi árpa betakarítása Csongrád megyében. Június 10-12-én kezdték a munkát a kombájnok, és van olyan gazdaság ahol a múlt héten már végeztek is az őszi árpa aratásával - adta hírül a Csongrád Megyei Kormányhivatal.

Az őszi árpa vetésterülete megyénkben 20.500 hektár. A termésbecslések még 4,2 tonna/ha termésátlagról szóltak. A jelenlegi, nem végleges adatok szerint 3,8-4 tonna/ha körül várható a megyei átlag termés. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának szakemberei szerint ez jó közepes eredmény, ami a tavalyinál alacsonyabb, a tavalyelőttinél viszont kedvezőbb. Az őszi kalászosok kedvező terméskilátásait nagyban rontották az enyhe télnek köszönhető különféle gombabetegségek terjedése, az állati kártevők, úgymint a vetésfehérítő a gabonaszipoly tömeges megjelenése illetve a mezei pocok felszaporodása Makó, Hódmezővásárhely, és Szentes térségében. A május hónapban leesett eső mennyisége 80-120 mm közötti volt, mely igen nagy eltérést mutat a megye különböző területei között. Így a hektáronkénti termésátlagoknál is nagy szórás lesz. Előreláthatólag 2,5 tonna/hektártól a 6 tonna/hektárig fog változni a termelők egyéni termésátlaga őszi árpából. A jelenlegi felvásárlási árak igen szerények, mondhatnánk nyomottak a 36-40.000 Ft/tonna nettó ár között ingadoznak minőségtől és mennyiségtől függően. Legkésőbb a jövő héten befejeződik az őszi árpa aratása és kezdetét veszi az őszi búza ill. az őszi káposztarepce betakarítása. Búzából 68.000 ha, őszi káposztarepcéből 6.500 hektárnyi vetéssel rendelkezik Csongrád megye. Az árak őszi búza esetében is alacsonyak, 40-45.000 forint/tonna nettó ár várható az aratás idején, bár ezek az árak a világpiaci eseményektől függően a későbbiek folyamán valószínűleg emelkedni fognak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.