Közélet

ÁNTSZ: a hétvégén átmenetileg javul a pollenhelyzet

ÁNTSZ: a hétvégén átmenetileg javul a pollenhelyzet

2014. június 21., szombat
ÁNTSZ: a hétvégén átmenetileg javul a pollenhelyzet

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet előrejelzése szerint a hidegfront hatására csak átmenetileg, de csökken a levegőben lévő virágpor mennyisége - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel.

Ezzel együtt – mint kiemelték – a pázsitfüvek virágporának mennyisége helyenként nagyon magas is lehet. A kültéri allergén gombák koncentrációja jellemzően a közepes tartományban marad, de helyenként elérheti a magas, sőt a nagyon magas szintet is. A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas, a csalánféléké a közepes, az útifűé és a hársfáé pedig az alacsony-közepes tartományban alakul a hétvégén. A lórom pollenje, illetve a kevésbé jelentős allergének közül a szelídgesztenye és a bálványfa virágpora jellemzően csak alacsony koncentrációban van jelen a levegőben. Emellett elkezdődött a libatopfélék és a kender virágzása is, virágporukból azonban egyelőre csak egy-egy szem fordul elő a levegőben, pollenkoncentrációjuk a héten még várhatóan alacsony marad, nem éri el a tüneteket okozó szintet - írta az ÁNTSZ.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.