Közélet

A Fidesz ÁSZ-vizsgálatot sürget az állami kampánypénzhez jutott pártoknál

A Fidesz ÁSZ-vizsgálatot sürget az állami kampánypénzhez jutott pártoknál

2014. június 10., kedd
A Fidesz ÁSZ-vizsgálatot sürget az állami kampánypénzhez jutott pártoknál

A Fidesz-frakció azt kezdeményezi az Országgyűlés gazdasági bizottságánál, hogy a testület kérje fel az Állami Számvevőszéket (ÁSZ) az áprilisi parlamenti választáson indult és állami kampányfinanszírozásban részesült összes jelölt és jelölőszervezet gazdálkodásának teljes ellenőrzésére - közölte a fideszes Gulyás Gergely kedden az MTI-vel.

A politikus - aki egyben a parlament törvényalkotási bizottságának elnöke - elmondta, kezdeményezik, hogy még most, a nyári ülésszakban kérje fel az ellenőrzésre az ÁSZ-t a számvevőszékkel összefüggő ügyekért felelős gazdasági bizottság.

Gulyás Gergely

felidézte, már a választás előtt jelezték, hogy szigorú elszámolást akarnak majd a kampánytámogatásokkal kapcsolatban, hiszen közpénzről van szó. A pártok beszámolói a napokban ismertté váltak, és van közöttük néhány olyan tétel, amely "kérdéseket vet fel", ugyanis "azt látjuk, hogy benzinre, szállásköltségre meg néhány perces reklámfilmekre tízmilliókat számoltak el egyes szervezetek" - fogalmazott. A Fidesz képviselője ezért indokoltnak tartja, hogy az ÁSZ ne csupán a parlamentbe bejutott - amelyek esetében kötelező -, hanem az állami kampánytámogatást felvett összes jelöltnél és jelölőszervezetnél folytasson ellenőrzést. A kormánypárt szeretné, ha a vizsgálatnak minél előbb átfogó eredménye lenne - mondta Gulyás Gergely. Az ÁSZ a múlt héten tudatta: értesítette az országgyűlési mandátumhoz jutott jelölteket és jelölőszervezeteket arról, hogy számvevőszéki ellenőrzés alá vonta őket. A számvevőszék akkor azt is közölte, készen áll arra, hogy kérelem és konkrét bizonyítási indítvány alapján bármely - adott esetben minden - a választáson indult egyéni jelölt, párt vagy nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzat elszámolását ellenőrizze.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.