Bulvár

Beázott a villamos váltója, úszik a belváros csütörtökön (FRISSÍTVE!) + FOTÓK

Beázott a villamos váltója, úszik a belváros csütörtökön (FRISSÍTVE!) + FOTÓK

2014. május 15., csütörtök
Beázott a villamos váltója, úszik a belváros csütörtökön (FRISSÍTVE!) + FOTÓK
eso111_gs

Több dunántúli megyében már másodfokú riasztást adtak ki a viharos erősségű szél miatt. A zord idő Szegedet sem kíméli, az Országos Meteorológiai Szolgálat záporokat, zivatarokat jósol a hét hátralevő részére. Csütörtök reggelig 15 helyre riasztották kidőlt fák és letört faágak miatt a katasztrófavédelem munkatársai.

Csütörtök délelőtt sem állt el a zivatar Szegeden, helyenként több méteres kiterjedésben gyűlt össze az esővíz. Több mint harminc mm csapadék hullott a tegnapi nap és éjszaka folyamán, legalább 20 mm-nyit jósolnak a mai napra is. Gyalogosan nehéz a közlekedés a szél miatt, ami folyton kicsavarja kezünkből az ernyőt, de a tömegközlekedés sem működik kifogástalanul: a Dugonics téri körforgalomnál a váltó beázott, így azt manuálisan kell üzemelni a villamos vezetőinek. A síneken hömpölyög a víz, egyes megállóknál is olyan tavak gyűltek össze, hogy az utazóknak ugraniuk kell a fel és leszálláskor. Bár a tűzoltók a széllel versenyezve próbálják rendbe tenni annak kárait, letört faágak keresztezik utunkat mindenütt.

Kidőlt fákhoz és balesethez is riadóztatták a tűzoltókat

Szerdán a délelőtti órákban a Bajai út mellett 2 négyzetméternyi, a szél által összehordott szemét gyulladt ki. A kiérkező szegedi egység a tüzet elfojtotta. A viharos szél és a nagy mennyiségű csapadék következtében Szegeden és környékén fák dőltek ki, faágak szakadtak le. Csütörtök reggel 8 óráig 15 helyre riasztották a tűzoltókat, a kiérkező egységek minden esetben elvégezték a kárelhárítási feladatokat.

CAM00096

A szerdai napon, 17 óra 10 perckor történt egy halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset. Az 55-ös főút 27-es kilométerszelvényénél két autó ütközött frontálisan. A kiérkező szegedi tűzoltók 2 elhunytat emeltek ki a roncsok közül. A balesetben további 1 fő könnyebben sérült, őt a mentők kórházba szállították. A helyszínelés idejére teljes útzár volt érvényben. A forgalomelterelést a rendőrség biztosította, amit este fél 9-kor oldottak fel. Csütörtök reggel, 6 óra után pár perccel Hódmezővásárhelyen, egy elektromos légvezetékre dőlt rá egy 10 méteres akácfa. A tűzoltóság vásárhelyi egységei a Démász szakembereinek nyújtottak segítséget. A helyreállítási munkálatok 8 óra előtt befejeződtek.

Országszerte majdnem kétszázszor riasztották a tűzoltókat

A szerdán érkezett viharos szél miatt éjfélig majdnem kétszázszor riasztották a tűzoltókat, azóta is tucatjával érkeznek a segélyhívások szinte az egész országból - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője csütörtök reggel az MTI-vel.

Hajdu Márton

elmondta: elsősorban a Dunántúlon voltak gondok, a legtöbb riasztást Somogy megyéből kapták. Jellemzően a viharos erősségű szél miatt kidőlt fákhoz, leszakadt faágakhoz riasztották őket. A tűzoltókhoz mintegy 20 épületkárról érkezett bejelentés. Egy esetben a szél annyira megbontotta a tetőszerkezetet, hogy a ház lakhatatlanná vált. Volt ahol fa dőlt az útra, másutt vasúti felsővezetéket rongáltak meg a leszakadó faágak. Öt megyében 12 településen volt átmenetileg áramszünet - tette hozzá. Az előrejelzés szerint az OKF továbbra is tömeges bejelentésekre készül. Mint elmondta: a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiban tömeges riasztások esetén rangsorolják az eseteket: az életveszély, illetve közművet érintő káresetek elsőbbséget élveznek. Hajdu Márton az árvízi helyzetről azt mondta: árvízi védekezés van a Rábánál. A 86-os utat homokzsákokkal védik. Emellett a Balaton déli partján is egyes partmenti településeket homokzsákokkal védenek.

Siklós Gabriella

, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a sok eső miatt a Sajó és a Hernád mentén kell számítani a legkomolyabb árvízi védekezésre. Az árhullámot a hétvégére várják - tette hozzá. A Sajó és a Hernád mentén egyelőre elsőfokú a készültség, fokozott figyelőszolgálattal és megelőző munkákkal készülnek a szakemberek. Önkéntesek munkájára várhatóan nem lesz szükség - mondta Siklós Gabriella. Az OVF honlapjának adatai szerint még a Rába felső szakaszán és a Murán elsőfokú az árvízvédelmi készültség. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a viharos szél, a jelentős mennyiségű csapadék, felhőszakadás, illetve heves zivatarok miatt. A viharos szél miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések a 90 kilométer/órás erősséget is meghaladhatják. Emellett a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és megyében valamint Budapesten van érvényben ugyancsak másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területen 24 óra alatt több mint 30 milliméternyi eső hullhat.

Korábban írtuk:

Letört faágakhoz riasztják a katasztrófavédelem munkatársait városszerte, több mint hatvan kilométeres erősségű szélerősséget mértek. A Boldogasszony sugárúton kisebb folyó szegélyezi az autópályát, sokhelyütt gyűlt össze nagyobb mennyiségben a csapadék, kisebb kihagyásokkal egész nap hullott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hét további részére sem jósol semmi jót, egészen jövő hét keddig felhős időre, záporokra és zivatarokra számíthatunk. Ahogy az elmúlt évek során már megszokhattuk, a borfesztivál várhatóan most sem ússza meg szárazon...

Narancssárga riasztás több megyére

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda kora este az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye járásaira adták ki a narancssárga riasztást. Ezeken a területeken a következő órákban akár az óránkénti 90 kilométeres erősséget meghaladó széllökések is lehetnek. Emellett csaknem az egész országban elsőfokú riasztás van érvényben nemcsak az erős szél, hanem a jelentős mennyiségű csapadék miatt is. Eközben csaknem az egész országban elsőfokú riasztások vannak érvényben nemcsak az erős szél, hanem a jelentős mennyiségű csapadék, illetve a várható heves zivatarok miatt is. Az éjfélig szóló veszélyjelzés szerint csak Nógrád megyében nincs érvényben semmilyen figyelmeztetés, illetve riasztás. A meteorológiai szolgálat azt írta: kis valószínűséggel a keleti megyékben előfordulhat egy-egy zivatar. Emellett országszerte tovább erősödik az északi szél, és éjfélig a Dél-Alföldön területi átlagban 15-20 milliméternél is több eső várható. Az előrejelzés szerint éjszaka a legalacsonyabb hőmérséklet 6 -12 Celsius-fok között alakul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.