Közélet

Pelczné Gáll Ildikó: nem bólogatni kell az EU bizottságaiban + FOTÓK

Pelczné Gáll Ildikó: nem bólogatni kell az EU bizottságaiban + FOTÓK

2014. május 3., szombat
Pelczné Gáll Ildikó: nem bólogatni kell az EU bizottságaiban + FOTÓK
epvalasztas_pelczne_mj16

Az EP-képviselő az erős érdekérvényesítéssel kapcsolatban fogalmazott így, és üzent Ujhelyi Istvánnak szegedi MSZP-s képviselőjelöltnek, aki szerinte tapasztalatlansága miatt tartja követendő útnak a bólogatást, mint nemzetképviseletet az EU-ban.

Pelczné Gáll Ildikó

a Fidesz-KDNP európai parlamenti listavezetője Szegeden beszélt arról, hogy ugyan azt az erős felhatalmazást szeretnék megkapni a választóktól, mint április 6-án, mert folytatni kell az ország érdekében a Fidesz-KDNP sikeres érdekérvényesítését és kiállást a nemzeti érdekeink mellett. „Az unióban 28 tagállam 28 féle érdekei találkoznak igen gyakran, és azok a nemzetek eredményesek, aki akár a konfliktust is felvállalják, hogy érvényre juttathassák azt, ami a nemzetüknek az adott helyzetben a legjobb. Ezért van szükség a lehető legtöbb olyan politikusra, aki beváltja ezt az igényét a magyar embereknek. Az EU válságba került, és lassú a kilábalás, most épül az új jövő, ebben fog részt venni minden képviselő, ezért sem mindegy, kiket küldünk ki. Az már biztosan látszik, hogy nem működnek ugyan azok a modellek, döntési mechanizmusok, mint a válság előtt, folyik az útkeresés, az a kérdés, hogy föderatív unió épüljön, egy Egyesült Európai Államok vagy független nemzetek közössége. A Fidesz-KDNP nem csinál belőle titkot, hogy mi olyan Európában hiszünk, amely tiszteletben tartja a nemzeti jogokat, a hagyományokat, az alkotmányozás rendjét, és azt szeretnénk, hogy a válság terheinek cipelésében, a közteherviselés szellemében ugyan akkora részt vállaljanak a bankok, multinacionális vállalatok is, mint a családok. Olyan unió építésében szeretnénk részt venni, ahol az EU intézményei nem lépnek túl saját hatáskörükön, megadják a nemzetállamoknak azt a jogot, hogy olyan kérdésekben, amelyben hatékonyabban tudnak dönteni belső intézményrendszerükben, akkor azok a kérdések ott dőlhessenek el” – mondta el. A politikus külön kiemelte, hogy fontosnak tartja a Fidesz-KDNP az összmagyarság képviseletét is az unióban, ezért került a lista befutó helyére egy délvidéki és egy kárpátaljai képviselő is.

A németek, franciák sem bólogatni járnak a bizottságokba

Arra az újságírói kérdésre, hogy mit szól

Ujhelyi István

, szegedi, MSZP színeiben induló képviselőjelölt kijelentéséhez, miszerint nem kell az orbáni szabadságharc az EU-val, szoros együttműködésre van szükség, Pelczné Gáll Ildikó azt felelte, hogy a képviselőjelöltnek kevés tapasztalata van az unió működéséről. „Az EU-ban azok a sikeres nemzetek, akik képesek erős érdekérvényesítésre, ha ezt ő szabadságharcként értékeli, akkor legyen az. Ha úgy látja Ujhelyi, hogy az EU önszántából segíti majd Magyarországot, akkor nagyon téved. A következő uniós ciklus hazánknak jutó keretösszege 30 százalékkal kisebbre szabva lett beterjesztve a bizottság elé. Ha úgy gondolkodtunk volna, mint az MSZP-s képviselőjelölt, akkor bólogatni kellett volna, feltenni a kezünket, hogy köszönjük szépen, mi szerények vagyunk, és örülünk, hogy ennyi is jutott. Csakhogy mi nem ezt tettük, lobbiztunk, küzdöttünk a magasabb támogatási összegért, és sikerült is ezt elérnünk. Ezért a kiállásért lehet az, hogy Magyarország a 2014 és 2020 közötti költségvetési ciklusban a 28 uniós tagállam közül egy főre vetítve a második legtöbb fejlesztési forrásban részesüljön” – emelte ki a képviselőjelölt, hozzátéve, hogy minden nemzet képviselője ezt csinálja. „A német, francia, osztrák képviselők sem bólogatni járnak a bizottságokba” – tette hozzá. A sajtótájékoztatón a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke,

Magyar Anna

is kiemelte annak fontosságát, hogy Délvidékről is küldhetünk képviselőt az EU-ban, hiszen a megyében azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok kérdésben egymásra vagyunk utalva.

B. Nagy László

kormánymegbízott pedig arról beszélt, hogy erős összmagyar képviseletre van szükség, ehhez a választóktól ugyan azt a lendületet kéri, mint április 6-án volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.